ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Eva Boto: »Naj si upajo, ker je izkušnja neverjetna!«

A.M., 07.12.2021 08:30:56

TV Slovenija začela izbor slovenskega evrovizijskega predstavnika za leto 2022!

Delite na:
Eva Boto: »Naj si upajo, ker je izkušnja neverjetna!«
Eva Boto si je pred desetimi leti pripela zmago v šovu Misija Evrovizija. Adrian Pregelj

Z Emo freš 2022 se je začelo novo poglavje v izbiranju slovenskega evrovizijskega predstavnika, ki bo zastopal RTV Slovenija na največjem glasbenem tekmovanju maja 2022 v Torinu, kjer bo sodelovalo 41 držav. Na javno povabilo za sodelovanje na izboru Ema freš in Ema 2022 je letos prispelo 127 prijav oziroma skladb, kar je 64 manj kot lani, ko so avtorji pisali pesmi za Ano Soklič. 24 izmed teh se bo do konca leta predstavilo v spletnih oddajah Ema freš, ki je prvo dejanje izbora slovenskega predstavnika na Pesmi Evrovizije 2022.

Najprej glasbeni novinci

Za zdaj še skrivnostna strokovna komisija je že izbrala 24 skladb oziroma izvajalcev za spletni izbor Ema freš. Skladbe so sicer še v delovnih različicah, tako da bodo sledilci Eme in Evrovizije dobili vpogled v ustvarjalni proces nastajanja skladb. Vse skupaj se je začelo v ponedeljek, 29. novembra, končalo pa se bo tik pred božičem. V štirih tednih se bo 24 mladih izvajalcev potegovalo za svojo možnost, da se uvrstijo v finalni izbor Eme freš, ki bo januarja 2022 na Televiziji Slovenija. Izmed 14 finalistov izbora Ema freš se bodo le štirje uvrstili naprej na izbor Ema 2022, kjer se jim bo pridružilo še 16 uveljavljenih glasbenikov.

ema-freš-2022
Meni je kul sodelovati pri Emi freš, ker nimam pojma o svetu Eme, kaj šele Evrovizije, pravi raper Arne.
Adrian Pregelj

Spletni dvoboji

Prvi del tekmovanja Ema freš bo sicer potekal na spletni strani RTV Slovenija. Tri tedne zapored bodo v ponedeljek, torek, sredo in četrtek predstavili po dva izvajalca in prek spletne ankete bodo glasovalci izbrali vsak dan enega, ki se bo uvrstil v sobotni tedenski finale. Izmed štirih zmagovalcev dneva bodo glasovalci lahko v novem krogu – znova prek spletne ankete – glasovali za dva zmagovalca, enega pa bo izbrala še strokovna komisija. Vsi trije tedenski zmagovalci se bodo uvrstili v januarski finale izbor Ema freš. V zadnjem, četrtem tednu spletnega izbora EMA freš bo preostalih 15 skladb dobilo še eno priložnost, da se uvrstijo v finale izbor Ema freš. V tednu od 20. do 24. decembra se bodo vsak dan ponovno predstavili po trije izvajalci, zmagovalec dnevnega spletnega glasovanja pa se bo uvrstil v januarski finale Eme freš.

ema-freš-2022
Bojan Cvjetićanin (bojda tudi voditelj Eme) upa, da bo Ema freš postregla s kakšnim bombončkom.
Adrian Pregelj

Pod drobnogledom

V sobotnih tedenskih finalnih spletnih oddaja Ema freš bodo tedenske finaliste pod drobnogled vzeli trije komentatorji, predstavniki mlade generacije glasbenih ustvarjalcev, in sicer pevec skupine Joker Out Bojan Cvjetićanin, pevka Eva Boto in raper Arne. Slednji je dejal, da mu je kul sodelovati pri Emi freš, sploh ker nima pojma o svetu Eme, kaj šele Evrovizije. »Življenje brez novih izkušenj pa je samo siva pustinja,« je ob tem pripomnil Arne, Bojan Cvjetićanin pa je dodal: »V zadnjem letu se je pojavilo veliko novih obrazov z odlično avtorsko glasbo, ki so zelo hitro privlekli publiko na koncerte. Zato upam, da nam bo Ema freš postregla s kakšnim bombončkom.« Dela tega bombončka pa bo še nekdanja evrovizijska predstavnica Eva Boto, ki pred desetimi leti, v šovu Misija Evrovizija okusila, kaj vse morajo prestati mladi glasbeniki. »Pred desetimi leti sem bila sama v povsem enaki situaciji, na Misiji Evrovizija. In natančno vem, kaj izvajalci zdaj doživljajo. Naj si upajo, ker je izkušnja neverjetna,« je pripomnila glasbenica, za katero smo navijali leta 2012 v Bakuju.

ema-freš-2022
To so tekmovalci, ki jih bomo spoznali in spremljali na Emi freš 2022.
RTV Slovenija

Televizijske oddaje

V drugem delu tekmovanja Ema freš se bo 14 finalistov pomerilo v dveh televizijskih oddajah Ema freš, ki bosta na sporedu januarja 2022 na Televiziji Slovenija. Iz vsake oddaje se bosta po dve skladbi uvrstili na osrednji izbor Ema 2022. Eno bo izbralo občinstvo prek telefonskega glasovanja, drugo pa strokovna žirija. Nato sledi februarja še velika Ema, ki bo potekala v treh večerih – v dveh predizborih in finalu. V vsakem predizboru bo nastopilo osem uveljavljenih glasbenikov in dva zmagovalca Eme freš. Žirija in telefonski glasovalci bodo v vsakem polfinalu izbrali po šest finalistov. Dvanajsterica izbranih bo nastopila na velikem odru finalnega izbora Ema 2022. O najboljšem bodo skupaj (v razmerju 50 : 50) odločali gledalci in pet petčlanskih žirij. Zmagovalec bo postal slovenski predstavnik na 66. tekmovanju za pesem Evrovizije, ki bo prihodnje leto v Torinu, in sicer 10., 12. in 14. maja 2022.