Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Tadej Pišek in Barbaro Murn Vrviščar - skupaj počneta to!

Karmen Spacapan, 13.09.2022 21:43:23

Poletje se je skoraj poslovilo in obeta se res pestra jesen. Z našim vsestranskim in izjemno priljubljenim igralcem smo se pogovarjali o tem, kaj bo počel v prihajajočih mesecih, in počel bo res ogromno!

Delite na:
Tadej Pišek in Barbaro Murn Vrviščar - skupaj počneta to!
Umetniški vodja Pionirskega teatra Tadej Pišek in direktorica Pionirskega doma Barbara Murn Vrviščar m24

Tadej, ta jesen bo za vas gotovo zelo naporna. Kaj vse se pripravlja?

Res je, jesen bo kar pestra. V maju sem sprejel ponudbo Pionirskega doma, da prevzamem umetniško vodstvo Pionirskega teatra – novega profesionalnega gledališča, namenjenega profesionalnim svobodnim kulturnim ustvarjalcem in prekarnim delavcem v kulturi. 21. septembra gledališče odpira svoja vrata z veliko otvoritveno slovesnostjo, v oktobru pa že gostimo vrhunske predstave svobodnjakov. Poleg tega pa seveda ostajam zvest igralskemu poklicu, v avgustu smo v Mini teatru premierno uprizorili predstavo Judovsko življenje v Ljubljani, na RTV-ju sem posnel avtorsko serijo Med staro šaro, septembra sem se vrnil tudi pred kamere še ene slovenske serije in štartal študij nove gledališke predstave. Skratka, pestro je :)

V Pionirskem domu po besedah njegove direktorice pri obiskovalcih njihovih programov vedno iščejo av
Pionirski dom
pr

Kje dobite energijo za toliko dela?

Kaj pa vem ... Glede na to, da delam vsak dan dopoldne in potem tudi zvečer, sem zelo pozoren na to, da si vzamem popoldne vsaj dve uri, ko grem iskat sina v vrtec in potem jih preživiva skupaj. Takrat večinoma tudi ne dvigujem telefonov in ne pregledujem mailov. To sta dve urici za naju, ki me napolnita z energijo.

Kdaj vas bomo lahko spremljali tudi na malih zaslonih?

Moja avtorska humoristična oddaja za mlade z naslovom Med staro šaro, ki smo jo snemali poleti, predvidoma prihaja na zaslone v decembru. Druga serija, v kateri sem se pridružil že obstoječi ekipi, pa bo pred gledalce prišla že malo prej, ampak za zdaj so vse podrobnosti še skrivnost.

Glede vašega dela s Pionirskim domom. Kako je sploh prišlo do tega sodelovanja?

V Pionirski dom so me pred dvema letoma povabili kot pedagoga. Prevzel sem dve dramski skupini in z njima ustvarjal gledališke predstave. V začetku leta so mi za potrebe festivala naročili tudi predstavo o človeški evoluciji, ki sem jo potem napisal in zrežiral, igramo pa jo skupaj z akrobatoma Mojco Špik in Inanon Du Swamijem. Skupaj smo ustvarili akrobatski cirkus o evoluciji, ki je nadvse zabaven. Potem pa je moje sodelovanje preraslo še do umetniškega vodje. 

Kako ste prišli na idejo tovrstnega gledališča?

Tadej Pišek
Tadej Pišek
m24

V spomladanskem času sva se z direktorico Pionirskega doma Barbaro Murn Vrviščar zapletla v precej dolgo (in burno) debato o problematiki samozaposlenih v kulturi in o nezavidljivi situaciji, v kateri so se prekarni kulturni delavci znašli. Ker ima Pionirski dom pod okriljem tudi dve dvorani, ki bi lahko prekarcem ponujali prostor za ustvarjanje in prireditve, sva prišla na idejo o gledališču, ki bi bilo namenjeno samo svobodni produkciji. In potem smo začeli delati. In delati in delati ...

Kdo vam je pri realizaciji ideje najbolj pomagal?

Predvsem sem hvaležen direktorici Pionirskega doma Barbari Murn Vrviščar, da je prisluhnila problematiki svobodnjakov in nas tako entuziastično podprla. 

Vam je kdo metal tudi polena pod noge in zakaj?

Kljub temu da projekt Pionirski teater izvajamo brez večjih denarnih vložkov in da je naša vizija predvsem v neprofitni pomoči svobodnjakom, smo naleteli na kar nekaj težav in dvignjenih obrvi. Večinoma so nam očitali, da bomo drugim gledališčem »kradli« publiko, mislim pa, da se nekatere institucije predvsem bojijo sprememb in novih projektov. Tako smo naleteli na slabo voljo nekaterih vplivnih posameznikov. Ampak na drugi strani pa smo bili deležni velike podpore ustvarjalcev, producentov, kulturnikov, gledalcev ... In ker je ta projekt namenjen njim, je to vse, kar je pomembno.

Kako pa stvar sploh deluje?

Veliko svobodnih kulturnih ustvarjalcev dela svoje predstave, ki jih zaradi zasedenosti ali dragih najemov dvoran in tehnike nima kje igrati. Veliko projektov je sofinanciranih preko razpisov, ki imajo jasne pogoje o številu ponovitev, kar je včasih zelo težko izpeljati. Pionirski teater bo svobodnim kulturnim delavcem pod netržnimi pogoji ponudil uporabo dveh dvoran, prostore za vaje in medijsko promocijo dogodkov. Ker verjamemo, da je trenutno na trgu ogromno dobrih predstav, lastne produkcije ne predvidevamo. 

Kaj lahko pričakujemo v tej sezoni?

Objavili smo javno vabilo svobodnjakom in presenečen sem nad številom, kvaliteto in žanrsko raznolikostjo prijavljenih predstav. Sezono bomo začeli s fantastično Laro Jankovič in njeno predstavo Pesem za Laro, v novembru bo imel pri nas premiero nove komedije Moj život je rokenrol Gojmir Lešnjak Gojc, potem prihaja klovnovska predstava Klovna ne bo vrhunskih Natalije in Ravila Sultanova, lahko pa si bomo ogledali tudi kar nekaj plesnih predstav, akrobatskih predstav, impro gledališče, projekte gledališča zatiranih, koncerte ... skratka žanrsko in vsebinsko raznoliko in zanimivo.

Kdaj bo uradna otvoritev?

Velika otvoritev bo 21. septembra 2022 ob 19. uri v Festivalni dvorani v Ljubljani. Vesel sem, ker so sodelovanje na prireditvi napovedali vrhunski svobodni ustvarjalci, igralci, glasbeniki, plesalci in akrobati ... Odprtje bosta z govorom pozdravila tudi sekretarka ministrstva za kulturo in ljubljanski župan. Obljubljamo zabavno in spektakularno otvoritev.

Za konec pa še – kako ste preživeli poletje?

Kot vsem je tudi meni poletje čisto prehitro minilo. Letos smo si z družino privoščili teden oddiha na morju in teden v moji ljubi Beli krajini. Zdaj pa upam, da bomo lahko izkoristili še kakšen prost vikend v oktobru, da si napolnimo baterije.

Pionirski teater bo nagovarjal samostojne ustvarjalce vseh starosti, ki so zaradi kulturi nenaklonjenih razmer ostali brez možnosti promoviranja lastnih nastopov in najema dvorane. Umetniška vizija je, da se na odru Festivalne dvorane združijo najrazličnejši vrhunski profesionalni ustvarjalci in se oblikuje pester ter žanrsko raznolik program, ki bo nagovarjal široko množico. Če imajo druge gledališke hiše oblikovan program, ki nagovarja njihovo specifično publiko, bo program Pionirskega teatra nagovarjal širše. Na odru se bodo zvrstili koncerti, stand-up predstave, profesionalne produkcije samostojnih gledaliških ustvarjalcev, komedije, plesne predstave itd. Zaradi raznolikosti programa bodo publiki predstavili tudi dogodke, žanre in umetnike, ki jih morda drugače ne bi opazili, in tako širili njihov umetniški pregled in spodbujali odprto, kritično mišljenje.

Umetniški vodja Pionirskega teatra je dramski igralec Tadej Pišek.

8d45e7730a0c66304b08044c797fd2c5.jpeg