reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Bo Pahorja zamenjal njegov sošolec?!

KŠ, 08.09.2021 18:18:22

Štafeto prevzema Gianni, in to je to!

Delite na:
Bo Pahorja zamenjal njegov sošolec?!
Bo Pahor štafeto predal še enemu pristnemu Primorcu? Luka Švigelj - predelano

Gianni Rijavec je veliko več kot le glasbenik, ki je v svoji karieri nanizal ogromno hitov in napolnil ničkoliko dvoran. Ves svet ga pozna kot mirovnika – predsednika mirovniške fundacije Beli golob. Mi Primorci ga poznamo tudi kot predsednika krajevne skupnosti Trnovo, Goričani pa se ga spomnimo kot tistega, ki je vedno vozil BMW in privabljal kup nevoščljivih pogledov.

FASAL ŠUS

»Leta 1979 sem hodil v gimnazijo v Gorico, takrat smo v šolo hodili s poslovnimi kovčki in jaknami (neka čudna moda pač). Jaz sem se pripeljal z BMW, zraven parkira strah in trepet gimnazije, France Perme, ki je imel še tisti stari model fička. To je bilo, kot da bi danes prišel z lamborghinijem. Saj sem vedel, da se ne bo dobro končalo, in se ni. Naslednjo uro sem imel matematiko, samo pogledal me je in sem že bil pri tabli – dobil sem šus!« Res je dobil enko, ampak jo je tudi kmalu popravil in predvsem ni več parkiral zraven učitelja matematike.

Eden od vaših sošolcev pa je bil tudi Borut, Borut Pahor, mar ne?

Ja, seveda. Bila sva sošolca.

Vi ste vozili BMW-ja, vaš učitelj matematike starega fička, kaj pa je takrat vozil Borut?

»Ja, spomnim se, Pahor je imel modro škodo. Bila sva zelo dobra prijatelja, še danes se druživa.«

Kdo pa je imel več oboževalk v srednji šoli?

»Pravzaprav sva imela vsak svoj krog. Jaz sem bil bolj umetnik, vodil sem oktet, bil v dramski skupini. Borut pa je bil že takrat vpet v politiko … Tako da sva imela vsak svoje oboževalke! Sicer med nama ni bilo tekmovalnosti. Družila sva se tudi po pouku, hodila v Modri hram v Šempeter … Uživala življenje!«

Pa sta tudi poslovno sodelovala?

Ja. (smeh) Že v gimnaziji. Borut Pahor nam je »zrihtal« kar nekaj nastopov, med drugim tudi takrat, ko je v Gorico prišla Titova štafeta …

Kako gledate zdaj na te čase?

Ta čas nas je zaznamoval, nič nimam proti temu. Šli smo skozi to zgodovino, takrat smo se imeli fino. Takrat je bila Primorska meka za koncerte in za nastope. Kdor je kaj veljal v Sloveniji ali pa celo v Jugoslaviji, je prišel igrat k nam. Vsa koncertna prizorišča so bila polna. Žal pa je vse to zamrlo. Ampak mladi še vedno žurirajo na isto muziko. Zanimivo.

Vaše prve plošče so imele res dobro naklado. Vsi smo poznali skladbe skupine Big Ben.

Ja, res je, vsi, cela Jugoslavija. Imeli smo tudi skladbe v srbohrvaščini, ena od teh je bila pesem Dođi u Sloveniju. Imeli smo kup oboževalk z vseh koncev države.

Kaj pa, če se katapultiramo v sedanjost? Kakšne se vam zdijo politične razmere v Sloveniji?

Ah, mislim, da se volitve pri nas ne dobijo s programom, ampak z zgodovino. Stranke bi morale imeti program.

2_Gianni Rijavec.JPG
Gianni Rijave
Osebni arhiv

Ste pomislili, da bi šli v politiko?

Seveda. Saj sem že bil. Bil sem politik na najnižji možni stopnji, predsednik krajevne skupnosti Trnovo. Ampak to je bila izjemna čast, ker so me izvolili ljudje, sokrajani, in to čeprav ne pripadam nobeni stranki. Vem torej, kako stvari potekajo. Takrat mi je uspelo marsikaj urediti …

Bi se upali voditi Slovenijo? Kot premier?

Ne, premier ne bi mogel bit. Nisem človek za premiera, sem pa recimo za predsednika države, namesto Pahorja, ko bo končal. (smeh)

To bi pa lahko bil. Z nekimi svojimi povezovalnimi idejami, prijateljstvo s sosedi, da peljemo slovensko zgodbo naprej in da se povezujemo. In s tem, da spoštujemo zgodovino. Ne moremo zanikati NOB, moj oče je bil partizan, vedno je pravil, da se je boril za domovino za narod … in to je treba spoštovati.

Gianni Rijavec
gianni rijavec
Osebni album

Je to napoved kandidature za predsednika države?

Borut se bo prijel za glavo … (smeh)

BELI GOLOB

Gianni Rijavec je leta 2002 skupaj s somišljeniki ustanovil mednarodno fundacijo Beli golob, katere poglavitna naloga je širjenje ideje o miru v svetu! Sprejeli so ga vsi trije papeži, od Janeza Pavla II., Benedikta XVI. do papeža Frančiška … Bil pa je tudi pri dalajlami v Dhalamshari v Indiji.