Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

BERNARDA ŽARN: Popevkam rada prisluhne, ko je sama, pa zraven tudi zapoje

Teja Pelko, 18.06.2021 08:30:11

Letošnjo Poletno noč, ki se bo zgodila v ponedeljek bo povezovala priljubljena voditeljica, ki se v tej vlogi ne bo znašla prvič. Povabili smo jo na klepet in izvedeli marsikaj zanimivega.

Delite na:
BERNARDA ŽARN: Popevkam rada prisluhne, ko je sama, pa zraven tudi zapoje
Žarnovo je koronski čas naučil, naj ne planira preveč. Adrian Pregelj, RTV Slovenija

Tradicionalni gala koncert Poletna noč bo letos posvečen Tadeju Hrušovarju, ki se ga spominjamo kot izjemnega glasbenika, skladatelja in pevca ter člana legendarnih zasedb Bele vrane in Pepel in kri, za katero je napisal ponarodelo skladbo Dan ljubezni.

Prireditev bo potekala na Kongresnem trgu v Ljubljani v ponedeljek, 21. junija, ob 20.45. Ob Simfoničnem orkestru in Big Bandu RTV Slovenija pod vodstvom Patrika Grebla bodo nastopili: Nuša Derenda, Helena Blagne, Alenka Godec, Damjana Golavšek, Simona Vodopivec Franko, Ana Dežman, Saša Lešnjek, Teja Leskovšek, skupina Pepel in kri, trio Eroika, Oto Pestner, Miran Rudan, Bernard Hrušovar, Alex Volasko, Bojan Cvjetićanin, Mladinski pevski zbor RTV Slovenija ter posebna gostja Ditka Haberl.

Poletno noč bodo poslušalci lahko spremljali v neposrednem prenosu na Prvem programu Radia Slovenija - Prvi. Televizija Slovenija pa bo prvi del koncerta predvajala 26. 6., drugi del pa 3. 7. Tako prvi kot drugi del bo na sporedu na TV SLO 1.

Večer bo povezovala Bernarda Žarn.

Letos boste spet vodili Poletno noč. Katerič že?

A veste, da ne štejem prireditev, ki jih povezujem. Se mi zdi, da več kot številke štejejo lepi trenutki in občutki in teh se je na odru in ob njem v vseh Poletnih nočeh nabralo za dragoceno ozvezdje.

Vas ob tem še vedno preplavi adrenalin ali je za vas to po tolikih letih mala malica?

Noben nastop ni mala malica. Vedno čutim odgovornost do občinstva, gledalcev, drugih nastopajočih in v Poletnih nočeh, seveda tistih, ki se jim poklanjamo. Na vsako prireditev se skrbno pripravim, želim si, da bi tako tistim, ki prireditev spremljajo kot tudi nastopajočim bilo prijetno, v srcu toplo, da bi vsi skupaj doživeli čim več lepega in se na vsakdanje poti morda vrnili s kakšno iskro v očeh.

Kako pa je z izbiro toalete? Večkrat namreč vreme oziroma temperature ne sovpadajo ravno z imenom večera …

S stilistko in izjemno modno poznavalko Nino Jagodic izbereva obleke. Slavnostna obleka tudi pomaga k slavnostnemu razpoloženju. In, joj, ja, včasih je prav nepoletno hladno.

Se v primeru nizkih temperatur hodite kam gret med izvedbami skladb? Sploh čutite mraz?

Ker prireditev poteka zunaj, na Kongresnem trgu, ni možnosti za kakšno ogrevanje, si pa v zaodrju pomagamo s šali, kakšno toplo odejo. Kadar je mrzlo, preprosto ne morem odmisliti tega. Če kdaj torej opazite, da se tresem, ni od treme.

Mislim si, da mora človek, ki ustvari toliko lepih melodij, v sebi nositi mnogo lepega.

Letošnja Poletna noč bo posvečena lani decembra preminulemu glasbeniku Tadeju Hrušovarju. Posebna gostja bo Ditka Haberl, ki na letošnji Emi za Tadejevo skladbo Dan ljubezni ni imela ravno lepih besed. Si po vašem takšna oseba sploh zasluži biti tam – še posebno v takšni funkciji?

Sama sem besede gospe Ditke Haberl razumela kot iskrive, ne kot žaljive. Spoštujem jo in vesela sem, da se nam bo pridružila na odru. Prav tako se veselim sina Tadeja Hrušovarja – Bernarda. Čutim, da bo prekrasen večer. Veselim se tudi imenitnega Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod vodstvom izjemnega Patrika Grebla in Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija ter seveda vseh znanih in priznanih pevk in pevcev. Številni med njimi so bili tudi glasbeni sopotniki Tadeja Hrušovarja in bodo z nami tudi delili kak topel spomin.

Kako se vi spominjate Tadeja Hrušovarja?

Kadar smo se srečali na kakšni prireditvi, kjer je nastopala skupina Pepel in kri, je bil vselej spoštljiv, galanten. Mislim si, da mora človek, ki ustvari toliko lepih melodij, v sebi nositi mnogo lepega.

Katera je vaša njegova najljubša skladba?

Težko je med toliko lepimi izbrati najlepšo. A če pravite, naj izberem, se odločim za pesem Enakonočje.

Bernarda Žarn 2
Bernardi dušo polni kultura.
Adrian Pregelj, RTV Slovenija

Skušam živeti čim bolj zdravo, se dovolj gibati, tudi počivati in misliti lepe misli ter tudi ko je hudo - zaupati življenju, verjeti, da je modrejše in močnejše od mojih strahov in skrbi.

Poletna noč je tradicionalna prireditev, ki obuja spomin na bisere iz zakladnice slovenske zabavne glasbe. Kaj jih po vašem mnenju dela večne? Menite, da bodo kdaj tak status dobile tudi zdaj sodobne skladbe?


Preprosto lepe so in tudi besedila so sporočilno bogata, zato sežejo do srca ... In tudi med sodobnimi najdemo takšne.

Imate tudi sicer radi popevke, si jih kdaj zavrtite tudi doma ali na poti?

Ja, rada jim prisluhnem. In ko sem sama, tudi zapojem.

Kaj vas poleg glasbe še razvedri?

Iskrivi ljudje, šport, narava, dobre knjige, filmi, dušo mi polni kultura.

Z malih zaslonov nam dneve in večere lepšate že zelo dolgo, videti pa ste enako kot prvi dan. V čem je vaša skrivnost?

Kako ste prijazni. Hvala. Poskušam živeti čim bolj zdravo, se dovolj gibati, tudi počivati in misliti lepe misli ter tudi, ko je hudo – zaupati življenju, verjeti, da je modrejše in močnejše od mojih strahov in skrbi.

Kako boste preživeli poletje oziroma poletni dopust? Imate že kakšne načrte?

Ta koronski čas me je naučil, naj nikar preveč ne planiram. Iskreno še ne vem, gotovo pa me zanese kam ob morje in v hribe.

Na katero poletno noč (ne mislim na prireditev) imate najlepše spomine?

Vsako leto, ko mi novinarji postavite to vprašanje, me spomin odnese ob morje pod zvezdno nebo, ozaljšano z vonjem borovcev.