900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Anketa - Kam pa znani slovenci hodijo v hribe?

T.P., 08.12.2021 08:30:05

11. decembra je svetovni dan gora, s katerim želijo Združeni narodi opozoriti na pomen gora za življenje in za ohranjanje biotske raznovrstnosti. Kako pogosto se vi odpravite nanje? Pazite pri tem, da hodite po označenih poteh in naravo puščate v takšnem stanju, kot ste jo našli?

Delite na:
Anketa - Kam pa znani slovenci hodijo v hribe?
anketa osebni arhiv

Glasbenik Matevž Derenda

Že dolgo nisem bil v hribih, kaj šele v gorah. Nazadnje na razglednih točkah okoli Bleda in Bohinja. Sem pa vedno užival, ko smo šli. Po navadi smo šli po označenih poteh in seveda vse pustili tako, kot je bilo.

Matevž Derenda
Matevž Derenda
Mediaspeed

Voditelj na Radiu Aktual Rudi Sieger

Vsak dan videvam grozne videe in slike onesnaženih zelenic, morskih obal, rek in jezer. Nočem biti del težave, ampak del rešitve, zato karseda skrbim za to, da pomagam pri ohranjanju narave. Sploh pa, kar se tiče hribov. Hribi niso samo prijetna rekreacija za nas, ampak tudi dom številnim živalim in tudi to je treba upoštevati.

Rudi Sieger
Rudi Sieger
Radio Aktual

Televizijska voditeljica Nataša Bešter

V hribe in tudi gore z možem veliko hodiva. Včasih vzameva s seboj naši dve psički, velikokrat pa gresta z nama tudi vnučka David in Dan. Hodimo s spoštovanjem do narave, saj se zavedamo, kakšna vrednost je, da jo imamo in kaj vse nam daje. V hribih in gorah si naberemo novih moči in najlepše energije.

Hodimo po označenih poteh, pa tudi prej si ogledamo, kam jo bomo mahnili, in naredimo načrt ter izberemo najlažjo pot. Hrano in pijačo največkrat nesemo s seboj. Vedno zelo pazimo na naravo, ne onesnažujemo je in jo puščamo tako, kot smo jo našli.

Nataša Bešter
Nataša in Dino Bešter
osebni arhiv

Urednica na Radiu Veseljak Janja Ulaga

Ja, sem kar občutljiva za to in dosledna, kar se tiče upoštevanja hoje po označenih poteh v gorah. V prvi vrsti sicer zato, da se ne izgubim, (smeh) čisto zares pa tudi zato, da česa nehote ne uničim. Hribi so mi zelo pri srcu in skorajda sveti, zato si želim, da taki ostanejo tudi za naslednje rodove.

V dolinah v to skorajda ne verjamem, hribi pa imajo možnost, da ohranijo svojo lepoto in neokrnjenost, zato upam, da se z zglednim ravnanjem tistih, ki jih obiskujemo, to tudi uresniči.

JANJA ULAGA
Janja Ulaga
osebni arhiv

Scenarist, producent in stand up komik Aleš Novak

Bom dal klasičen odgovor slabe vesti. Torej, premalo se odpravljam v gore. Vedno, ko se odpravimo, je pa izkušnja super. Čisto drug svet, pa tako blizu nas, ki ga premalo izkoriščam. Na Triglavu sem sicer bil že petkrat, če ne štejem še dobrih 70 vzponov, ki sva jih s kolegom komikom Perico naredila v predstavi Slovenec in pol.

Hodim po označenih poteh, seveda, ker drugje niti ne znam. (smeh) Da pustiš naravo takšno, kot si jo našel, mi je samoumevno. Na žalost pa ne vsem.

Aleš Novak
Aleš Novak
osebni arhiv

Resničnostna zvezdnica Tanja Balabanič

Zelo malo hodim po gorah. Moj podvig je Planina na Vrhniki. Tja grem zelo rada, saj tam gor najdem malo miru, v miru spijem kavico in uživam ob razgledu na Vrhniko. Vedno in povsod pa seveda skrbim za naravo.

Za sabo nikoli ne puščam sledi pa tudi ne razumem, kako lahko nekdo kar odvrže plastenko ali robček sredi narave. Vsake toliko časa si privoščim tudi kakšen večji hrib ali goro. Nazadnje sem bila na planini Prevala. Tja bi poslala vsakogar, res je lepo.

Tanja Balabanić
Tanja Balabanič
POP TV

Pevka Katja Korošec

Moram priznati, da sem včasih veliko več hodila v gore ali pa vsaj na kakšen hrib tukaj pri nas kot pa zdaj. Še vedno rada vsaj enkrat na teden skočim na kakšen bližnji hrib, saj me napolni z energijo in sprosti, v gorah pa priznam, da sem bila nazadnje poleti. Hodim po označenih poteh, ker bi se sicer vsekakor izgubila, sploh ker moja orientacija ni ravno najboljša. (smeh) Pred leti sem se dejansko res izgubila, ker sem mislila, da znam na pamet teren z naše Konjiške Skale.

Takrat je na polno deževalo in sem hitela ter seveda na koncu prišla ven čisto drugje, kot bi morala. To je bila šola za naprej, da zdaj res upoštevam vse označene poti. S sabo vedno obvezno vzamem čaj, ki si ga nalijem kar v termovko, in pazim, da gre res vse, kar vzamem s sabo, tudi nazaj z mano domov. Narava je prečudovita in naj ostane takšna, kot je. Brez nepotrebnih smeti in uničevanja.

Katja Korošec
Katja Korošec
Lovro Grabner

Violončelist Bernardo Brizani

Vedno hodim po označenih poteh, ker je tako najbolj varno. Naravo vedno pustim v takšnem stanju, kot sem jo našel. Skrbimo za okolje in čistočo.

Bernardo Brizani
Bernardo Brizani
Marko Vavpotič, M24.si

Glasbenik Anže Šuštar

Čeprav ne zahajam prav pogosto v gore, jih obožujem. Gorski zrak in ta presunljiva lepota me vedno popolnoma prevzameta. V najstniških letih sem redno hribolazil, potem pa, priznam, sem se malo polenil. Moja edina gorniška pot v zadnjih letih je bil Triglav.

Glede na to, da sem bil popolnoma brez kondicije in da sem šel na pot direktno z dvotedenskega ležanja na plaži, sem jo še kar dobro odnesel. (smeh) Drugače se vedno držim oznak na poti in pazim na okolje.

Anže Šuštar
Anže Šuštar
M24.si

Glasbenica Nina Donelli

Lani sem bila res zelo aktivna in sem redno zahajala v gore, najpogosteje na Pohorje, pa tudi na naš hrib/goro Boč, ki je visok 978 metrov – in to tudi čez zimo. Vedno hodim po označenih poteh, predvsem zato, da se ne izgubim. Vedno pa imam s sabo tudi nahrbtnik, v katerem sta pijača in prostor za odvečne smeti. Mislim, da smo ljudje zadnja leta začeli malo bolj čuvati naravo, kar mi je zelo všeč.

Nina Donelli
Nina Donelli
Arhiv