Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

BIG FOOT MAMA: »Počutili smo se, kot da bi nam odrezali noge«

Teja Pelko, 14.06.2021 09:00:43

Skupina BFM je čas, v katerem smo se znašli, izkoristila za projekt, ki ga v njeni karieri še ni bilo: prvič je svoje uspešnice priredila v akustični različici, 11. junija je luč sveta ugledal CD, jeseni pa pride še vinilka – njihova prva v karieri.

Delite na:
BIG FOOT MAMA: »Počutili smo se, kot da bi nam odrezali noge«
Z Jožetom Habulo in Grego Skočirjem smo se pogovarjali v njihovem prostoru za vaje. Marko Vavpotič

S premierno izvedbo v oddaji Izštekani z Juretom Longyko na Valu 202 decembra lani, 24. aprila pa so posnetek nastopa predvajali tudi na Televiziji Slovenija. Ker je spletni prenos zabeležil visoko gledanost in odlične odzive, se je bend odločil koncertni posnetek izdati na nosilcih zvoka. 

Fantje komaj čakajo, da bodo lahko nastalo predstavili javnosti na akustični turneji po Sloveniji, za kar že pridno vadijo. O tem ter še o marsičem smo se pogovarjali z ustanoviteljem in bobnarjem skupine Jožetom Habulo in frontmanom Grego Skočirjem.

Po 30 letih ste se le odločili za akustiko. Zakaj je trajalo tako dolgo?

Grega Skočir: Težko je odgovoriti, zakaj je trajalo tako dolgo. Mi smo v leto 2020 vstopili na velika vrata, da bomo z velikim koncertom obeležili 30-letnico skupine v Stožicah, potem pa se je zgodilo, kar se je. Kar naenkrat se nam je vse skupaj zaprlo. Počutili smo se, kot da bi nam odrezali noge in da ne moremo več nikamor iti. Je bil kar velik šok, tako da smo morali najprej v svojih glavah urediti stvari oziroma se nekako umiriti, da načrtovane obeležitve obletnice ne bomo mogli izpeljati. Konec julija oziroma avgusta nas je pa poklical Jure Longyka, če bi se pridružili Izštekanim 10, ki so vsako leto v Kinu Šiška. Ker so bile razmere, kakršne so bile, smo potem to izpeljali na nacionalni televiziji in končno naredili to akustiko. Tako da prav razmišljali o tem na veliko nismo. No, smo razmišljali, ampak ne v tem času. Razmišljali smo, da bi mogoče to naredili letos ali naslednje leto, saj smo imeli v načrtu Stožice.

Kdo je imel največ težav s prilagoditvijo na akustiko?

Jože Habula: Nobenih težav ni bilo, ker glasba je le glasba. Akustika je namreč sestavni del vsake pesmi. Komade vedno začneš delati na akustični kitari, tako da to ni bil neki salomonski rez, ampak zgolj logična posledica, ki je pa fajn, da se je zgodila v tem času. Lahko bi se pa tudi čez nekaj časa. Tako da je to bolj odraz tega časa. To obdobje nas je zaznamovalo na ta način, da smo se lotili akustike.

Preoblekli ste 13 pesmi iz vseh obdobij svoje kariere. Po kakšnem ključu ste izbirali komade?

Grega Skočir: Vedno najprej naredimo set listo, ki najbolj »zapali« v živo na koncertih, in tako je bilo tudi tokrat. Potem smo pa seveda gledali, kaj se z akustiko lahko naredi dobro in kaj ne gre skozi, tako da smo uporabili pesmi iz železnega repertoarja, dodali pa smo še nekaj drugih skladb, kar precej jih je z našega zadnjega albuma. V bistvu smo sestavili the best of. Na živih nastopih bomo pa zagotovo dodali še tri do štiri komade, da bo tudi dolžina koncerta temu primerna.

Ploščo boste izdali tudi na vinilki. Zakaj ste se odločili še za ta format?

Jože Habula: To smo si od nekdaj želeli. Nismo pa vedeli, kaj bi dali nanjo: ali bi dali prvo ploščo, drugo ali bi naredili the best of. Včasih je dobro stvari pustiti, da en svoj tokokrog naredijo same od sebe, kot se je to zgodilo v tem primeru. Bila je ponudba, pa smo rekli: »Ok, pa poskusimo potem to.« Če bi preveč premišljevali, se najbrž ne bi odločili za to, ampak bi dali raje dali kaj drugega, mogoče kakšen koncertni posnetek.

Grega Skočir: Vinilka bo sicer na prodajne police prišla šele enkrat jeseni, zagotovo pa pred novim letom, ker so čakalne vrste za te stvari kar dolge. Ljudje so zelo »navalili«, naprav za to proizvajati pa ni veliko. Tako da smo zdaj v čakalni vrsti. Tako kot za cepljenje. Vsi smo v čakalni vrsti.

»Od marca lani, ko se je vse skupaj zaklenilo, bi morali tri dni prej imeti prvi koncert sezone. Bil je šok. Po mojem mesec, dva sploh nismo vedeli, kaj, kam, kje, kako.«

Ste se sicer v času prisilne odsotnosti z odrov tudi izven te plošče dobivali z bendom, ste ohranjali vsaj ta svoj bendovski ritem?

Grega Skočir: Od marca lani, ko se je vse skupaj zaklenilo, bi morali tri dni prej imeti prvi koncert sezone. Bil je šok. Po mojem mesec, dva sploh nismo vedeli, kaj, kam, kje, kako. Potem smo imeli nekaj sestankov na daljavo preko Zooma. Razmišljali smo, da se bo mogoče poleti spet malo odprlo. Ko je konec julija oziroma avgusta prišla Juretova ponudba, pa smo morali kar zagrabiti, saj tega nismo še nikoli počeli. Zaradi tega smo imeli potem kar pestro pozno poletje, vse do 1. decembra, ko smo to odigrali. Tako da smo imeli jesen kar zapolnjeno z vajami, in to celo po dvakrat na teden, prej smo jih bili navajeni imeti po enkrat. Tako da je bilo pestro. Nekateri smo morali vmes malo biti tudi v karantenah.

Kaj pa ste počeli od decembra do zdaj?

Grega Skočir: Razmišljali smo, kaj narediti v 2021. Januar in februar si sicer vedno naredimo ene take počitnice, zdaj pa se že dva, tri mesece zopet malo dobivamo. V zadnjih dveh mesecih smo začeli že tudi redno vaditi. Zdaj vadimo za repertoar za akustiko in upamo, da bomo lahko pred počitnicami začeli že tudi akustične koncerte po Sloveniji.

Jože Habula: V teh časih je težko karkoli načrtovati. Najbolj pomembno je, da si pripravljen. Prilagodili se bomo na trenutno situacijo, na katero verjamem, da se bodo tudi vsi ostali. Zdi se nam, da ljudje že nestrpno čakajo, da se bo odprlo.

Grega Skočir: Upam, da bo lahko prišlo čim več ljudi. Akustični koncerti bodo sicer intimna izkušnja. Zdaj, poleti, jih imamo v načrtih izvajati na prostem.

Jože Habula: Mislim, da bo to dobra izkušnja za vse, tako za nas kot za obiskovalce.

Grega Skočir: Drugače bo. Tudi zaradi tega se tako veselimo tako mi kot najbrž tudi oboževalci, ki bodo prišli na te koncerte. V vseh 30 letih, ko nas poslušajo, bodo zdaj videli drugo zgodbo, saj bomo obrnili nov list v knjigi.

Koncert v Stožicah ob 30-letnici nastanka skupine ostaja v igri?

Jože Habula in Grega Skočir: Ostaja.

Grega Skočir: Trenutno sicer ne upava nič napovedati. Zdaj smo v procesu promocije akustike in imamo glavo tu. Bodo pa Stožice skoraj 100-odstotno. Kdaj, bodo pa drugi povedali.

Big Foot Mama 2
Člani skupine Big Foot Mama komaj čakajo, da bodo lahko javnosti v živo predstavili svoje pesmi v akustični verziji.
Luka Kaše

»Zdaj vadimo za repertoar za akustiko in upamo, da bomo lahko pred počitnicami začeli že tudi akustične koncerte po Sloveniji.«

S korono so sicer – zanimivo – povezani vaši začetki. Ko ste leta 1995 demoposnetke desetih skladb, ki so nastali v kletnem studiu Kif Kif pod budnim ušesom tonskega mojstra Žareta Paka, nesli na več založb, je namreč največjega pokazala Corona, ki je predlagala, da na cedeju izdate kar demoposnetke. Tako ste izdali debitantski album Nova pravila ...

Jože Habula: Naključje, da ne bi moglo biti večje. (smeh) 


Tone Kregar iz Mi2 je na spletnem koncertu ob predstavitvi plošče Črno na belem dejal, da si ni mislil, da bo kdaj vesel, da bo izvedel skladbo Pojdi z menoj v toplice. Imate tudi vi kakšne pesmi, ki se vam zdijo izpete, so pa zelo priljubljene pri občinstvu?

Grega Skočir: Ne. Mi smo v zadnjem slabem letu, ko smo začeli delati na akustiki, odkrivali čisto neke druge stvari in tudi komadi, ki smo jih na koncertih odigrali že najbrž milijonkrat, so dobili povsem drugo sliko. In tega smo zelo veseli, zato komaj čakamo, da jih, čeprav so bile že tolikokrat slišane v elektriki, začnemo igrati v živo v akustiki. Tega se nadaljnjih 30 let zagotovo ne bomo naveličali, ker teh koncertov najbrž ne bo za 30 let naprej. Upamo, da se bomo lahko sčasoma, ko se bo seveda vse skupaj sprostilo, začeli ukvarjati tudi z našim bazičnim električnim rock'n'rollom.