joža primožič, direktor, zdravstveni dom gornja radgona Svet24.si

Družinska ambulanta je v Gornji Radgoni samo še ...

abortion1 Svet24.si

Francozi kot prvi na svetu v ustavo vpisali ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

To je zmagovalec 58-milijonskega projekta Aste ...

vila sd levstikova pl1 Reporter.si

»Ukradena« vila za štiri milijone! Razkrivamo ...

goran dragic af Ekipa24.si

Kakšna fotka z boljšo polovico: Dragić ...

Harryjeva odločitev, da zapusti kraljevo družino, je povlekla s seboj ogromno slabega Odkrito.si

Harryju ni uspelo ...

maribor domzale Ekipa24.si

Kazen dovolj motivirala Mariborčane, tako da so ...

Samsung Galaxy S24 Ultra: Telefoni postajajo osebni asistenti!

IV, 03.02.2024 11:18:53

Po težko pričakovani predstavitvi Samsungove serije S24 smo z navdušenjem prejeli najnovejši model, Galaxy S24 Ultra, v naš testni laboratorij. Ta prestižni model, ki zastopa vrh Samsungove ponudbe, letos stavi visoko z vključitvijo umetne inteligence, da bi se tako distanciral od konkurence v androidnem ekosistemu. Medtem ko nekatere funkcije z umetno inteligenco že blestijo v svoji izvedbi, druge še vedno potrebujejo dodelavo. Na prvi pogled se S24 Ultra morda ne zdi drastično drugačen od svojega predhodnika, a pravo revolucijo najdemo v napredni umetni inteligenci, ki jo naprava nosi v svojem jedru. Pridružite se nam, ko raziskujemo, kaj vse nam Samsung ponuja v tej zadnji inovaciji.

Delite na:
Samsung Galaxy S24 Ultra: Telefoni postajajo osebni asistenti!
Samsung Galaxy S24 Ultra Ivan Valtl

Galaxy AI prinaša vrsto inovativnih lastnosti, ki vzbujajo zanimanje. Med njimi najdemo prevajalnik v živo za telefonske klice, napredno tehnologijo za inteligentno polnjenje ozadja pri urejanju fotografij, kar omogoča dodajanje in premikanje elementov, ter pomočnika za prepisovanje posnetkov, ki bo zagotovo priljubljen med študenti po vsem svetu.

samsung-galaxy-s24-ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra
Ivan Valtl

Zmogljivost naprave

V srcu strojne opreme novega Samsung Galaxy S24 Ultra bije novi čip Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy, ki ga je Qualcomm posebej prilagodil z dodatnim taktnim frekvenčnim obsegom v grafičnem procesorju. Medtem ko druge modele v seriji poganja Samsungov najnovejši procesor Exynos 2400, se ta po zmogljivosti odlično meri s Snapdragonom 8 Gen 3. Zaslon naprave se ponaša s svetilnostjo do 2600 nitov, kar zagotavlja izjemno vidljivost tudi v močni svetlobi, in s 120 Hz prilagodljivim osveževanjem. Standardna različica modela ponuja 8 GB delovnega pomnilnika ter 128 GB ali 256 GB prostora za shranjevanje. Modela Plus in Ultra pa še nadalje izstopata z 12 GB delovnega pomnilnika ter možnostmi shranjevanja 256 GB, 512 GB in za Ultra model celo do 1 TB.

samsung-galaxy-s24-ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra
Ivan Valtl

Obkroži in najdi na spletu

Več pozornosti kot tehnološkim specifikacijam, ki so nedvomno vrhunske, Samsung namenja novim funkcijam, katerih jedro predstavlja Galaxy AI. Ta je rezultat sodelovanja med Samsungom in Googlom. Ena od najnovejših inovacij je 'krog za iskanje', funkcija, ki jo je mogoče aktivirati z dotikom na zaslon ali s pisalom S Pen. Omogoča poudarjanje podrobnosti na sliki, medtem ko Google v trenutku prikaže rezultate za izbrane predmete. To iskanje je mogoče prilagoditi z dodajanjem ključnih besed, barve ali velikosti, kar je posebej uporabno za spletno nakupovanje. Zaradi politike zasebnosti pa iskanje obrazov, tudi znanih osebnosti, ni mogoče. V praksi se orodje izkaže za zelo učinkovito: umetna inteligenca izloči predmet in poišče želene informacije na spletu. Na mizi z mnogimi majhnimi predmeti pa lahko pride do težav pri zaznavanju, a kljub temu orodje ostaja izjemno uporabno za hitro iskanje informacij na spletu.

Trije stebri Galaxy AI

Umetna inteligenca Galaxy AI se razvršča v tri kategorije: glasovno, besedilno in slikovno. Med testiranjem nas je glasovna kategorija resnično navdušila, medtem ko besedilna kategorija ni povsem izpolnila naših pričakovanj. Najbolj impresivna funkcija v glasovni kategoriji je prevajanje telefonskih klicev v realnem času. Predstavljajte si situacijo, ko kličete v korejsko restavracijo, kjer ne govorijo angleško. Z aktivacijo te funkcije, ki smo jo preizkusili, umetna inteligenca posluša vaše vprašanje, ga prepisuje in prevaja v korejščino, nato pa odgovor v korejščini prevede in izgovori v angleščini. Ta funkcija je izjemno koristna za tiste, ki pogosto potujejo v tujino.

Ob prvem zagonu naprave je na voljo 35 jezikov, od katerih jih 17 deluje tudi brez internetne povezave, če prenesete ustrezne jezikovne pakete. Številne funkcije umetne inteligence so dostopne tako v oblaku kot lokalno v napravi preko posebnega menija. Možnosti prepoznavanja, prepisovanja in prevajanja govora so vključene tudi v nekaterih aplikacijah, kot so WhatsApp, Instagram, aplikacija za zapiske in diktafon, ki poleg osnovnih funkcij omogoča tudi izdelavo povzetkov v obliki seznamov s točkami.

Umetna inteligenca je integrirana tudi v sistem Android Auto. Uporabnik lahko od naprave zahteva povzetek vsebine sporočila in sestavi odgovor z izbiro različnih tonov, vključno z romantičnim, poslovnim, zabavnim ali z uporabo emotikonov.

samsung-galaxy-s24-ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra
Ivan Valtl

Urejanje fotografije

V kategoriji urejanja fotografij je Galaxy AI opremljen z novim orodjem za urejanje v galeriji. Umetna inteligenca najprej analizira fotografijo in predlaga možnosti za izboljšave, kot sta odstranitev senc ali poravnava brez obrezovanja. Preizkusili smo tudi funkcijo dopolnitve ozadja pri obrezovanju fotografij. Pri večjih predmetih umetna inteligenca dosega odlične rezultate, medtem ko ima pri manjših ali nepravilno oblikovanih predmetih nekaj težav. Podobno je tudi pri dopolnitvi ozadja; če je ozadje enostavno, umetna inteligenca opravi odlično, medtem ko je pri kompleksnejših ozadjih, kot so nočne scene, delo za umetno inteligenco zahtevnejše.

Nočna ali dnevna fotografija – ni razlike!

Že lani smo lahko občudovali, kako umetna inteligenca izboljša kakovost fotografij, pri čemer je bila najbolj očitna izboljšava pri fotografiranju lune s 100-kratnim povečanjem. Umetna inteligenca je zaznala luno in prikazala njene detajle z izjemno ostrino. Letošnje izboljšave v fotografiji so še posebej opazne pri nočnih posnetkih. Samsung se je tokrat osredotočil na optimizacijo nočnih fotografij. V primerjavi z lanskim modelom so nočni posnetki ostrejši in svetlejši, celo v razmerah z zelo malo svetlobe. Rezultat je resnično impresiven in kaže na napredno sposobnost umetne inteligence pri obdelavi fotografij v zahtevnih svetlobnih razmerah.

1.png
Samsung Galaxy S24 Ultra nočne fotografije
Ivan Valtl

2.png
Samsung Galaxy S24 Ultra nočne fotografije
Ivan Valtl

3.png
Samsung Galaxy S24 Ultra nočne fotografije
Ivan Valtl

4.png
Samsung Galaxy S24 Ultra fotografija ilustracije
Ivan Valtl

Samsung Galaxy S24 Ultra: »Švicarski nož« sodobne tehnologije!

Kot strasten ljubitelj fotografije sem vedno trdil, da mobilni telefoni nikoli popolnoma ne bodo nadomestili fotoaparatov, a Samsung z Galaxy S24 Ultra dokazuje, kako blizu so lahko. Ta naprava je brez dvoma izjemna, saj omogoča hitro ustvarjanje odličnih fotografij, tudi v zahtevnih svetlobnih razmerah. Lanski model S23 je že postavil visoke standarde za mobilno fotografijo, toda letošnji model s pomočjo umetne inteligence naredi še dodaten korak naprej in zagotavlja resnično izjemno fotografsko izkušnjo. Ko držite napravo v roki, resnično čutite njeno premium kakovost. Dodatno zaupanje v izdelek daje Samsungova obljuba sedemletne podpore in varnostnih posodobitev operacijskega sistema. Prvi koraki Samsunga na področju umetne inteligence so več kot obetavni. Strokovnjaki iz Samsungovega centra v San Joseju so nam zagotovili, da bodo umetno inteligenco nenehno posodabljali in izboljševali. Zato ni vprašanje, ali, temveč kdaj bomo v žepu imeli univerzalno napravo, ki bo pravi tehnološki »švicarski nož« – orodje, ki bo kos vsem potrebam sodobnega življenja.

samsung-galaxy-s24-ultra
Samsung Galaxy S24 Ultra
Ivan Valtl

2437835fd38339805be4fd42bf03957b.jpeg