joža primožič, direktor, zdravstveni dom gornja radgona Svet24.si

Družinska ambulanta je v Gornji Radgoni samo še ...

abortion1 Svet24.si

Francozi kot prvi na svetu v ustavo vpisali ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

To je zmagovalec 58-milijonskega projekta Aste ...

vila sd levstikova pl1 Reporter.si

»Ukradena« vila za štiri milijone! Razkrivamo ...

goran dragic af Ekipa24.si

Kakšna fotka z boljšo polovico: Dragić ...

William se je opravičil in rekel, da ga zaradi osebnih razlogov ne bo Odkrito.si

William v breznu alkohola?

maribor domzale Ekipa24.si

Kazen dovolj motivirala Mariborčane, tako da so ...

OpenAI razvija orodja za boj proti dezinformacijam

STA, 23.01.2024 10:43:38

Ameriško tehnološko podjetje OpenAI, ki je razvilo aplikacijo ChatGPT, je napovedalo nova orodja za boj proti dezinformacijam v luči številnih volitev, ki se bodo v tem letu odvile v več kot 50 državah po vsem svetu.

Delite na:
OpenAI razvija orodja za boj proti dezinformacijam
Google proti Open AI

Sporočili so tudi, da uporabe svojih orodij z generativno umetno inteligenco v okviru političnih kampanj ne bodo dovolili.
"Želimo zagotoviti, da se naša tehnologija ne bi uporabljala na način, s katerim bi lahko ogrozili demokratične procese," so pri podjetju OpenAI v ponedeljek zapisali v objavi na svojem blogu.
Dodali so, da si še vedno prizadevajo razumeti učinkovitost svojih orodij pri individualno prilagojenem prepričevanju ljudi, in da nikomur ne bodo dovolili izdelave aplikacij za politične kampanje in lobiranje z njihovo pomočjo, dokler ne bodo imeli več informacij.
Napoved podjetja OpenAI prihaja v luči volitev, ki bodo letos potekale v številnih demokratičnih državah po vsem svetu, vključno z Indijo in ZDA. Dezinformacije, ki jih poganja umetna inteligenca, so med največjimi kratkoročnimi globalnimi tveganji, je v svojem poročilu prejšnji teden opozoril Svetovni gospodarski forum, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kako vam lahko pomagam?
Kako vam lahko pomagam danes?
open ai

Strah pred dezinformacijami v okviru volitev je prisoten že leta, vendar je splošna dostopnost zmogljivih generatorjev besedil in fotografij z umetno inteligenco to grožnjo še povečala, zlasti če uporabniki ne morejo zlahka ugotoviti, ali je vsebina, ki jo vidijo, popolnoma lažna ali prirejena.
Podjetje OpenAI je sporočilo, da pripravlja orodja, ki bi besedilu, ustvarjenemu s ChatGPT, zanesljivo pripisala avtorstvo. Uporabnikom želijo omogočiti tudi, da bi lažje ugotovili, ali je bila slika oziroma fotografija ustvarjena z njihovim generativnim programom Dall-E 3.
Predvsem izreden uspeh generatorja besedil ChatGPT je v zadnjem letu sprožil svetovno revolucijo na področju umetne inteligence, vendar je spodbudil tudi opozorila, da lahko takšna orodja preplavijo internet z dezinformacijami in vplivajo na volivce. Čeprav je veliko teh vsebin slabe kakovosti, strokovnjaki pravijo, da dezinformacije dodatno spodbujajo krizo zaupanja v politične institucije.