mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novi jezikovni model OpenAI bo kmalu na voljo

Karmen Spacapan, 27.03.2024 21:52:23

Zmogljivi jezikovni model, ki omogoča delovanje ChatGPT, je posodobljen in se predstavlja v novi podobi.

Delite na:
Novi jezikovni model OpenAI bo kmalu na voljo
Še ena revolucija tik pred vrati

Bliža se datum izida novega jezikovnega modela umetne inteligence GPT-5 podjetja OpenAI. Kot vemo, uporaba ChatGPT temelji na jezikovnih modelih, trenutno pa je to GPT-4. Za zdaj še vedno ni uradne potrditve, ki bi prišla neposredno od podjetja OpenAI ali njegovega izvršnega direktorja Sama Altmana. Slednji je v intervjuju z Lexom Fridmanom izjavil, da bo nov generativni model umetne inteligence objavljen v letu 2024. Govorice o bližajoči se izdaji GPT-5 se zdijo zanesljive in dajejo upanje na razvoj tega tehnološkega vira. Po poročanju portala Business Insider govorice prihajajo od ljudi, ki so blizu podjetju, vendar želijo ostati anonimni.

GPT-5 bo v primerjavi s svojim predhodnikom predstavljal bistvene izboljšave. Med novimi funkcijami OpenAI razvija funkcionalnost, ki bo omogočala, da bodo »agenti umetne inteligence« samodejno izvajali zapletene naloge. Zato ne bo potreben stalen nadzor. Za izdajo novega jezikovnega modela umetne inteligence OpenAI pripravlja fazo usposabljanja. Tej fazi bo sledila druga, v kateri bodo izvedeni natančni testi, da bi ChatGPT postal čim bolj natančen. Delo je temeljito in ga vsi, ki vztrajno uporabljajo tehnologijo, zlasti umetno inteligenco, zelo pričakujejo.

Poleg zaposlenih v podjetju bo izbrana tudi skupina zunanjih preizkuševalcev, katerih naloga bo preveriti, ali se v novi različici znane aplikacije za generativno umetno inteligenco ne pojavljajo težave. Med njimi bi lahko bile najpogostejše tako imenovane halucinacije, tj. nagnjenost modelov umetne inteligence k izmišljanju informacij. Pričakuje se, da bo različica izšla še letos poleti. Vendar bi lahko postopek testiranja trajal dlje od pričakovanega, s čimer bi se datum izdaje GPT-5 prestavil.

2437835fd38339805be4fd42bf03957b.jpeg