vinjeta, avstrijska, počivališče Svet24.si

Novost pri vinjetah: na voljo tudi enodnevna

vojna v ukrajini Svet24.si

Izbruh otroške paralize v Ukrajini: Zaradi vojne ...

20230617-01249492 Necenzurirano

Dars za zastoje ne krivi tovornjakov, ker z njimi ...

pirkovic Reporter.si

Igor Pirkovič ne bo več vodil Arene!

roglic Ekipa24.si

Rogličev nekdanji sotekmovalec udaril: ...

Ana3 Njena.si

Ana Praznik, kot je še ne poznate

Olimpija Ekipa24.si

Olimpija do zdaj zaslužila skoraj 3 milijone, ...

Ameriški avtorji vložili tožbo proti OpenAI

kš, 18.09.2023 13:22:38

Ameriški avtorji vložili tožbo proti OpenAI zaradi domnevne kršitve avtorskih pravic pri usposabljanju ChatGPT.

Delite na:
Ameriški avtorji vložili tožbo proti OpenAI
ChatGPT na zatožni klopi canva

Skupina priznanih ameriških avtorjev, med katerimi je tudi Michael Chabon, obtožuje podjetje OpenAI, ki ga podpira Microsoft, da je brez njihovega dovoljenja uporabilo njihova dela za usposabljanje svojega klepetalnega robota ChatGPT. Ta primer odpira ključna vprašanja o etiki in zakonitosti uporabe avtorsko zaščitenih vsebin pri razvoju umetne inteligence.

Po poročanju Reutersa so Michael Chabon, David Henry Hwang, Matthew Klam, Rachel Louise Snyder in Ayelet Waldman na zveznem sodišču v San Franciscu vložili tožbo. V njej trdijo, da je OpenAI nezakonito kopiral njihova dela, da bi ChatGPT lahko odgovarjal na uporabnikove besedilne zahteve. Do zdaj se na obtožbe niso uradno odzvali niti avtorji niti predstavniki podjetja OpenAI.

To ni prvič, da je OpenAI obtožen kršenja avtorskih pravic. Tudi druga podjetja, kot sta Microsoft in Meta Platforms, so se že znašla v podobnih sporih zaradi uporabe avtorsko zaščitenih vsebin pri razvoju umetne inteligence. Kljub temu OpenAI vztraja, da je pri razvoju svoje umetne inteligence zakonito uporabil avtorsko zaščitene vsebine, ki jih je našel na spletu.

V tožbi avtorji poudarjajo, da so njihova dela, kot so knjige, dramska besedila in članki, ključnega pomena za usposabljanje ChatGPT, saj predstavljajo vrhunske primere pisanja. Menijo, da je bil njihov slog pisanja uporabljen brez njihove vednosti in da ChatGPT lahko natančno posnema njihov slog. V tožbi zahtevajo finančno odškodnino in odredbo, ki bi preprečila nadaljnje "nezakonite in nepoštene poslovne prakse" s strani OpenAI.

Čeprav OpenAI trdi, da je njihova uporaba avtorskih del zakonita, bi lahko ta tožba močno vplivala na prihodnji razvoj umetne inteligence in na razumevanje avtorskih pravic v digitalni dobi. Z zanimanjem bomo spremljali nadaljnji razvoj tega pravnega primera in njegove posledice za svet umetne inteligence.