mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Zmaga v senci smrti prijatelja

Sonja Javornik, 16.09.2019 20:00:00

Na prvo septembrsko nedeljo se je formula 1 po poletnem premoru vrnila na TV3 z dirko za Veliko nagrado Belgije v Spa Francorchampsu. Tudi tokrat je bila TV3 med dirko najbolj gledana televizija (15.44 SHR v skupini 18-64, vir: AGB Nielsen). Dirko pa je obdajal oblak žalosti, saj se je dan prej na dirki formule 2 smrtno ponesrečil 22-letni francoski dirkač Anthoine Hubert. Marsikdo je bil prepričan, da je Charles Leclerc, dober prijatelj pokojnega, zato še toliko bolj odločno pritiskal na plin, in tokrat prvič v karieri zmagal. To je bila tudi prva letošnja zmaga za moštvo Ferarrija.

Delite na:
Zmaga v senci smrti prijatelja
- tv3

Monačan je tako pri nepolnih 22 letih tretji najmlajši zmagovalec v zgodovini formule 1. Zmago je takoj, ko je prispel v boks, posvetil Hubertu in v enem od prvih intervjujev povedal: »Po eni strani sem uresničil sanje iz otroštva. Po drugi je bil to zame zaradi včerajšnjih dogodkov zelo težak konec tedna. Predvsem smo izgubili prijatelja. Takšne situacije so zelo težke, zato bi mu rad posvetil prvo zmago. Skupaj sva odraščala. Svojo sploh prvo dirko sem odvozil z Anthoinom, pa z Estebanom (Oconom) in Pierrom (Gaslyjem). Kar se je zgodilo, je sramotno, zato v svoji prvi zmagi res ne morem uživati tako, kot bi sicer. Bo pa spomin nanjo zagotovo za vedno ostal z menoj.«

Hubert.jpg
-
tv3

Zaradi prijateljeve smrti je bila prva zmaga Charlesa Leclerca v formuli 1 grenko-sladka. Anthoine Hubert je bil izjemno talentiran dirkač. V letu 2018 je osvojil naslov svetovnega prvaka v prvenstvu GP3, v letošnji sezoni pa je zmago slavil tudi na prestižnem dirkališču na ulicah Monte Carla. (Anthoine Hubert: 22. 9. 1996–31. 8. 2019).

Zmago je dosegel 27 let za tem, ko je na istem mestu ta uspeh dosegel mladi Michael Schumacher, ki je pozneje Ferrariju prinesel kopico zmag in naslovov. Čeprav steza v Belgiji ustreza Ferrariju, se je moral krepko potruditi, da se je ubranil napadov Lewisa Hamiltona, ki je iz dirke izvlekel več, kot je verjetno pričakoval. Enako Bottas, saj je imel Vettel veliko težav z dirkalnikom in ni bil dovolj hiter za zmagovalne stopničke. Red Bull je z Albonom prišel do dobrih točk, Verstappen pa je naredil napako na startu in potem odstopil s trčenjem v Eau Rougu.

Zagotovo je bila to zelo zanimiva dirka, ki je dobra popotnica za Monzo čez en teden. Za napetost so poskrbeli tesni dvoboji na stezi za vsa mesta in kar nekaj trčenj, ki so še začinila odlično dirko na eni od zadnjih pravih dirkaških stez. Zato je že jasno, da bo dirka v Monzi izjemno napeta, saj se pri Mercedesu ne bodo vnaprej predali, zato nikar ne zamudite prenosa naslednji konec tedna.

Pravzaprav si za dirke rezervirajte kar ves konec tedna, ko si boste na TV3 lahko ogledali vrsto zanimivih prenosov. V soboto bodo malo pred tretjo na vrsti kvalifikacije v formuli 1 za Veliko nagrado Italije, v nedeljo pa boste nedeljsko kosilo zagotovo pojedli kar pred televizorjem: že ob 11.30 bo na sporedu dirka v formuli 2 v Monzi, ki ji bo malo po drugi uri sledila oddaja pred formulo 1 s Katarino Jurkovič in nato seveda malo po tretji uri še dirka formule 1. Športno-dirkalni večer se bo od dvajsetih sklenil z dirko formule 3 pri naših zahodnih sosedih.

 Namesto slavja tragično slovo nadarjenega dirkača

 Sobotno dirko formule 2 je na TV3 komentiral Andrej Zadravec, ki je povedal, da se je začela z nekolikšno zamudo zaradi kvalifikacij v prvenstvu formule 1, ki so bile kar dvakrat prekinjene. »S prvega startnega mesta je dirko suvereno začel Nizozemec Nyck de Vries, za njim so se zvrstili Britanec Jack Aitken, Brazilec Camara in drugi. Že v prvem krogu smo videli precej prehitevanj, nato pa je sledil drugi krog, za enega izmed dirkačev zadnji krog v njegovem kratkem življenju. Takoj za slovitim ovinkom Eau-Rouge je sledil še ovinek Raidillon, kjer se je tragično končalo življenje Anthoina Huberta. 22-letni francoski dirkač ekipe BWT - Arden, ki je letos dosegel dve zmagi, se je umikal dirkalniku pred seboj, zletel s steze, se silovito zaletel v zaščitno ograjo, nato ga je odbilo nazaj na stezo, takrat pa je vanj s skoraj 270 km/h priletel Američan Juan Manuel Correa. Američana je obrnilo na glavo, Francozev dirkalnik pa je presekalo na pol, uničen je bil tudi njegov monokok. To se je zgodilo ob 17.07, ob 18.35 pa je prišla na dan vest, da je mladi francoski dirkač Anthoine Hubert žal podlegel hudim poškodbam. Kot komentatorja me je nesreča izjemno prizadela, takoj sem zavpil, saj sem slutil, da je bila nesreča tako huda, da bosta dirkača težko odnesla celo kožo. Pozneje se je izkazalo, da sem imel prav. Še zdaj sem v šoku. Močno me je pretreslo.«

andrej-zadravec1.jpg
Andrej Zadravec
Ana Kregar

Komentator formule 2 Andrej Zadravec je takoj videl, da je bila nesreča prehuda, da bi dirkač ostal živ …

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 36, 5. 9. 2019