Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

»Želeli ste me, zdaj pa me imejte!«

Teja Pelko, 01.11.2019 20:00:00

Damjan Murko je na slovensko sceno kot strela z jasnega treščil leta 2000. A če je takrat večina misila, da gre za muho enodnevnico, so se ljudje zelo motili. Njegova slava je iz dneva v dan naraščala. Seveda naš največji samopromotor oboževalcem ni ostal dolžan. Do zdaj jih je osrečil s šestimi izzivalnimi koledarji s svojo podobo, tremi albumi (Poleti, lastovka, Srečen, ker sem moški, Eden in edini) ter dvema knjigama (biografija Srečen, ker sem moški in zabaven slaščičarski priročnik Sladko življenje Damjana Murka). Vmes je spoznal svojo življenjsko sopotnico Majo, s katero sta maja letos obeležila enajsto obletnico poroke, ljubezen pa sta okronala z danes sedemletnim sinom Tiarjem. Kako krmari med družino in delom ter kakšna železa še ima v ognju, izveste spodaj.

Delite na:
»Želeli ste me, zdaj pa me imejte!«
Murko zelo rad preseneča. Uroš Apostolovič-Apo

Pred kratkim je vaš sin Tiar dopolnil sedem let. Kakšno popotnico se mu trudite dati za življenje?
Življenjska popotnica, ki jo starši predajo svojim otrokom, je ena najpomembnejših stvari v življenju vsakega roditelja. Z ženo se trudiva, da sinu omogočava normalno otroštvo v nekem zdravem okolju in da smo kot preostali del množice. Ljubezen do sebe in sočloveka, vera v dobro in v Boga, poštenost, da ti v življenju nič ni podarjeno, vse to so vzgojne metode, ki jih otrok po mojem mnenju mora spoznati.


Imata sicer glede vzgoje z Majo enake poglede ali se razlikujeta? Kdo ga bolj razvaja?
Moram biti iskren, da je Tiar bolj navezan na mamo, zato ga morda tudi malo bolj razvaja. Sam sem veliko zdoma, tako da je moja avtoriteta, ko se vrnem, malce večja. Tukaj ne gre za to, kdo ga bolj razvaja, pač pa za spoštovanje staršev, ki je razvidno le tako, da tudi starša spoštujeta otroka.

Damjan in Maja Murko 1
Damjan in Maja na poročni dan leta 2008.
Bojan Mihalič


Se kdaj zaradi tega spreta?
Ne prepirava se ravno pogosto, ko se, pa je precej burno in vse nadoknadiva. (smeh) Nimava veliko različnih pogledov na svet, prav tako ne na vzgojo sina, se pa zgodi, da se v čem ne strinjava. A se pred njim poskušava zadržati in zadeve urejava, ko ga ni zraven.


Je Tiar podedoval katerega od vaših talentov? Bi si sploh želeli, da bi šel po vaši poti?
Bog ne daj! (smeh) Je pa res izjemno muzikalen. Obiskuje pevski zbor in je športno aktiven. Torej bi lahko rekli, da talentov ni podedoval po očetu. (smeh) Karkoli bo v življenju počel, ga bova s soprogo Majo spodbujala. Čeprav včasih ni videti tako, življenje na koncu vedno prav izbere.


Je bil Tiar kdaj zaradi vas oziroma vašega lika deležen zbadanja?
Tiar hodi v drugi razred. Morate vedeti, da svoj lik in posel gradim premišljeno, kako z izzivanjem pri ljudeh vzbuditi takšna in drugačna čustva. Vse je v pogovoru in sin povsem razume, da sem doma in v šoli zgolj oče, na odru pa od občinstva. To sta dve popolnoma ločeni stvari, ena z drugo, to lahko rečem, nista nikakor povezani. Ko ga, recimo, pospremim v šolo in bi se otroci radi fotografirali z mano, jim dam jasno vedeti, da v tistem trenutku nisem javna oseba in da se bomo fotografirali na kakšnem izmed mojih nastopov. Tiar se zna postaviti zase in do zdaj, hvala bogu, ni bilo nobenih težav. Če se o liku z otrokom pogovarjaš in on potem to dojema kot očetovo delo, je vse preprosto in razumljivo. Je izjemno bister dečko, ki mu je vse jasno! Ko je v nekem pogovoru slišal, da letos ne bo tradicionalnih koledarjev, je takoj dodal, češ ali to pomeni, da letos ne gremo na morje. Spet me je presenetil in znova dokazal, da razume moj posel in da sem očitno nekaj delal prav, da s tem nima težav. Koledar torej bo! (smeh)

Damjan Murko 3
S tem posnetkom se je slavček pred dvema letoma podal v boj za predsednika države.
Tibor Golob


Obstaja kaj, česar ne bi naredili za samopromocijo?
Ne bi šel v resničnostni šov in v nikakršni obliki – če bi začutil, da to ni povezano z intervjujem – ne bi izpostavil svojega otroka.


Slišala sem, da pripravljate novo ploščo. Nam lahko razkrijete kaj več?
Zdaj sem tam, kjer sem si zmeraj želel biti. Imam razprodane koncerte, na moje nastope hodijo ljudje zgolj zaradi moje glasbe, prepevajo z mano in me po vseh teh letih poslušajo. Plošča z novimi uspešnicami bo luč sveta ugledala skupaj z vročim koledarjem. Sledila bo koncertna promocija po vsej Sloveniji. Albuma se zelo veselim tudi zato, ker je od zadnjega minilo že več kot deset let. Zrel sem za novega, tudi občinstvo si ga želi.

Damjan in Maja Murko 3
Z Majo sta ponosna starša sina Tiarja.
Tibor Golob


Kakšen pa bo nov koledar?
Koledar že nastaja in bo presežek vseh prejšnjih. To bo res nor izdelek. Ne le po kakovosti, pač pa tudi zaradi zamisli, ki res »trgajo gate«. (smeh) Pred mano so tako veliki projekti, da se tega veselim kot otrok igrače. Očitno je fenomen Murko še zmeraj tako živ, da živim v zavesti vsakega Slovenca. Želimo kruha in iger, jaz pa vam to lahko dam. Želeli ste me, zdaj pa me imejte!


Organizirate tudi poroke. Kako ste sploh prišli do tega?
Poroke so moja velika strast, vendar rad rečem, da gre tukaj za sezonsko delo. Ko sem sam pripravljal svoje dogodke in je bila vsaka stvar na svojem mestu ter stoodstotno profesionalno izpeljana, so se pari sami oglasili, da bi želeli organizacijo poroke. Preizkusil sem se v tem in očitno sem dober. Rezervacije imam že za dve leti vnaprej.

maja damjan danes
Par se je spoznal v občinski zgradbi, kjer je bila Maja zaposlena kot županova tajnica, Damjan pa je nastopil na sprejemu županovih gostov. Maja ga je takrat sprejela in tudi plačala njegov nastop.
Tibor Golob


So vaše stranke vaši oboževalci?

Ne bi rekel, da so pari, ki me najamejo, moji oboževalci. Želijo vse drugo kot moj lik. Res pa je, da je v moje delo vštet tudi nastop, a ni nujno, da ga izpeljem, če par tega ne želi. No, do zdaj sem zmeraj tudi kaj zapel, ker to od mene vsi pričakujejo.

Kaj je vaše glavno vodilo pri organiziranju najlepšega dne?

Glavno vodilo je zmeraj profesionalnost in mladoporočencema pomagati pri tem, kako svoj najlepši dan izpeljati tako, da je s čim manjšimi stroški vse skupaj videti popolno.

Vidva z Majo sta poročena že enajst let. V čem je skrivnost vajine zveze?

Joj, nisem poklican za to, da bi dajal pametne nasvete. Večno iskanje srednjih poti, spoštovanje, predanost in želja biti ob nekom, ki ga je srce že zdavnaj izbralo, je privilegij. Povsod pa so krivulje in težave, ki bi jih težko reševal, če ni nekoga ob tebi.

Zadnjič ste na družbenem omrežju Facebook objavili posnetek s kosila z Zalo Kralj in Gašperjem Šantlom. Ali to pomeni, da razmišljate, da bi šli po njunih stopinjah in se prijavili na Emo 2020?

Le redki primeri so se po Emi obdržali na vrhu več kot leto ali dve. To ni moj namen, saj želim še kar nekaj let delati. Je pa res, da je Ema izjemna, in že večkrat se je izkazalo, da zna presenetiti. Za zdaj ni moj življenjski cilj, da se pojavim na tej prireditvi. Delam na novih velikih projektih, ki bodo še letos osupnili moje oboževalce.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 41, 10.10.2019