Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Že četrt stoletja podirajo meje znanja

Teja Pelko, 13.11.2019 14:00:00

»Pozor za snemanje: 3, 2, 1, štart!« S temi besedami se je v režiji na Kolodvorski ulici v Ljubljani začela nova sezona edinega televizijskega kviza za otroke in mlade – Male sive celice, ki letos vstopajo v svoje 25. leto.

Delite na:
Že četrt stoletja podirajo meje znanja
Male sive celice v 25. leto vstopajo 26. oktobra. Na sporedu bodo vsako soboto ob 9.30 na TV SLO 1. Goran Antley / M24.si

Mi smo bili priča dvoboju med Osnovno šolo 8 talcev Logatec in Osnovno šolo Gustava Šiliha Laporje. Razpoloženje na snemanju je bilo ves čas izvrstno, tako po zaslugi navijačev kot voditelja kviza, igralca Nika Škrleca, ki je tudi med premori zabaval prisotne. Stalnica oddaje ostajajo najbolj priljubljene rubrike: Labirint, Eksperiment, Brihtolin (ki so jo letos obogatili z vsebinskim spoznavanjem znamenitosti Slovenije), Hitre celice in Izvrstna vprašanja z vseh področij življenja.

Male sive celice 4
Tekmovalci Osnovne šole 8 talcev Logatec: Lovro, Julija in Polona
Goran Antley / M24.si

V čast 25-letnici so iz starih sezon vzeli nekaj vprašanj iz rubrike Drži/ne drži, seveda prilagojene današnjemu času, v čast znanju in branju so oddajo obogatili z novo bralno rubriko Prebrane celice, v kateri bo Nik z mladimi vso sezono prebiral kakovostne knjige, ki nosijo pečat zlata hruška, najbolj vnetim bralcem pa bodo na družbenih omrežjih zastavljali nagradna vprašanja in jim poklanjali kakovostne knjige.

Male sive celice 6
Nik Škrlec s sovoditeljico Jasno Merklin.
Goran Antley / M24.si

Male sive celice 2
V prihajajoči sezoni se bo zvrstilo več kot 30 oddaj.
Goran Antley / M24.si


Čeprav oddaja zaradi svoje narave ob koncu vedno prinese zmagovalca in poraženca, so tudi slednji (tokrat so bili to učenci Osnovne šole 8 talcev Logatec) že zmagovalci, saj so se morali pred studijskim delom prebiti čez predtekmovanja in prve izbore. Letos se je na kviz prijavilo kar 777 otrok. Predtekmovanja so potekala v osmih slovenskih regijah in združila 141 šol. Pomerile so se na prvih izborih, še prej pa na mini izborih po posameznih šolah, kjer so po besedah učiteljev izmed približno 15 prijavljenih izbrali po šest najboljših. Lovro, Julija in Polona tako zaradi poraza niso bili preveč žalostni. So pa nam povedali, da je popolnoma drugače oddajo spremljati doma kot v njej sodelovati. Bolj zgovorni so bili zmagovalci Zana, Rok in Primož. »Najbolj nas je skrbelo, ker so malo spremenili oddajo in najprej nismo vedeli, kako bo delovalo, a se je na koncu vse dobro izteklo. Smo pa prej imeli vaje, tako da ni bilo težav,« so nam dejali Laporčani, ki so se na kviz skupaj z drugimi sošolci pripravljali že med poletnimi počitnicami. Nato so med vsemi izbrali njih tri, ki so se potem pomerili na regijskem predtekmovanju, kjer so tudi zmagali, česar niso pričakovali, so pa bili seveda tega zelo veseli. Tam so prvič videli Nika, za katerega imajo same pohvalne besede. »Nik je dober voditelj. Je tudi zelo zabaven, rad zganja norčije,« so Škrleca opisali zmagovalci.

Male sive celice 5
Zadnja Nikova navodila tekmovalcu Primožu pred vstopom v labirint.
Goran Antley / M24.si

Male sive celice 3
Osnovno šolo Gustava Šiliha Laporje so zastopali Zana, Rok in Primož.
Goran Antley / M24.si


Ko je bil Nik njihovih let je tudi sam navdušeno spremljal kviz Male sive celice, zato mu je bilo, ko je pred tremi leti prevzel vlogo voditelja, to še v toliko večje veselje. Še posebno pa se veseli letošnje sezone, ki bo zaradi 25-letnice še posebej slavnostna. Med drugim bodo v goste povabili nekdanje tekmovalce in jih vprašali, kje so zdaj, kaj počnejo in kakšen vpliv je imela oddaja na njih. Na voditelja imajo zelo velikega tekmovalci. »Vsaka generacija gleda na pretekle z nekim posebnim odnosom. Mislim, da je naravno, da vedno rečemo: 'Oh, ti mladi so pa hitrejši in pametnejši od nas.' Jaz z zanimanjem opazujem mlajše generacije in ugotavljam ravno te stvari.

Male sive celice 7
Nika so otroci po zaključku oddaje takoj obkrožili, spraševali pa so ga tudi o pripravah na podiranje Guinnessovega rekorda v sestavljanju rubikovih kock pod vodo, ki se ga bo lotil 1. vikend novembra
Goran Antley / M24.si

Vedno znova me pri snemanju Malih sivih celic gane to, kako se naši tekmovalci odzovejo na zmago, to izrazito veselje, ki 'eksplodira' v studiu, dotakne pa se me tudi, kako se tekmovalci odzovejo na poraz, in mislim, da je to področje, na katerem imamo kot družba še veliko 'rezerve': pogovarjati se moramo tudi o porazu, o tem, da ni nič narobe z neuspehom, da je neuspeh del poti in razvoja,« poudarja Škrlec, ki je za mnoge mlade vzornik. Te svoje vloge se Nik dobro zaveda, zato se trudi vse svoje vsebine na spletu oblikovati smiselno in z neko zdravo pametjo, ne želi pa se zaradi tega omejevati. »Zavedam se, da me spremlja veliko otrok, zato jim poskušam ponuditi različne izzive in jih spodbujati k radovednosti, ustvarjalnosti in znanju. Kadar počnem stvari, ki so lahko nevarne, in veliko takšnih stvari počnem, vedno pazim, da na to jasno opozorim. Ampak zaradi tega ne preneham s temi dejavnostmi, ker vseeno mislim, da je lahko vsaka stvar, če jo počne pameten, razumen in miren človek, popolnoma varna, če je v nadzorovanih okoliščinah,« je prepričan Nik.

Male sive celice 8
Urednica oddaje Male sive celice Maruša Prelesnik Zdešar je zelo vesela, da z njimi še vedno sodeluje režiserka in avtorica prenovljenega formata Petra Hauc.
Goran Antley / M24.si


Da v nadzorovanih okoliščinah deluje oddaja, pa skrbi urednica Maruša Prelesnik Zdešar. »Oddaja je namenjena tretjemu triletju osnovne šole, zato so vprašanja temu primerno težka. Poleg tega se morate zavedati, da so to res najpametnejši učenci. Saj se poskušamo prilagoditi gledalcu, res si prizadevam za to, ne smemo pa podcenjevati tekmovalcev. Vprašanja sestavljajo doktorji znanosti v sodelovanju s pedagogi, saj imajo oni stik z otroki in najbolj vedo, kaj se učijo in kaj jih zanima. Potem ta vprašanja pregledamo in pošljemo v pregled še dvema strokovnjakinjama, ki jih preverita po Bloomovi taksonomiji. Z vprašanji skušamo spodbujati k razmišljanju, da ne gre za učenje na pamet, kot v šoli. Trudimo se, da je za otroke, ki pridejo v studio, to izkušnja, doživetje,« nam je povedala urednica, ki je oddajo sama spremljala že kot otok, zdaj pa jo gleda skupaj s svojim sedemletnikom.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 43, 24.10.2019