Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Vse se je začelo z daljincem

S. J., 11.07.2019 17:00:00

Pri desetih letih je slavni dirkač formule ena zapečatil svojo usodo.

Delite na:
Vse se je začelo z daljincem
/ Arhiv TV3

Na TV 3 so za hitre in drzne v letošnjem poletju izvrstno poskrbeli. Ljubitelji formule ena so zadnji konec tedna v juniju spet prišli na svoj račun s prvo tekmo v tem nadvse zanimivem športu, saj so bile v soboto najprej na sporedu kvalifikacije, v nedeljo pa tekma, pred katero je bila seveda še studijska oddaja, da so bili gledalci resnično dobro pripravljeni »pritisniti na plin«.

Vozniki formule ena imajo vsekakor zvezdniški status. Med tistimi, ki so nekaj posebnega, je zagotovo Lewis Hamilton. Samozavesti, ki je verjetno ena od poglavitnih lastnosti vsakega dirkača, mu nikoli ni manjkalo. Pri desetih letih je leta 1995 med podelitvijo nekih nagrad odločno pristopil do Rona Dennisa, prvega moža moštva McLaren, ga prosil za podpis in dejal: »Živjo, sem Lewis Hamilton. Zmagal sem na britanskem prvenstvu in nekoč bi rad dirkal v vaših avtomobilih.« Dennis mu je v njegovo knjigo za zbiranje podpisov napisal: »Pokliči me čez devet let in bova takrat nekaj 'pogruntala'.«

hamilton 5.jpg
/
Arhiv TV3

V Stevenageu rojeni Lewis, ki sicer zdaj dirka za Mercedes, je tako dobil vplivnega pokrovitelja, čez 13 let pa so se njegove želje uresničile. Še več, tako kot njegov vzornik Ayrton Senna je osvojil naslov prvaka formule ena, doslej kar petkrat. Seveda se vse skupaj ni zgodilo čez noč, saj se je moral do vrha prebiti z nižjih stopenj motorističnega športa.

Vse se je pravzaprav začelo z avtomobili na daljinsko vodenje. Oče Anthony mu je prvega kupil pri šestih letih in kaj kmalu je Lewis kot za stavo zmagoval na različnih tekmovanjih, na katerih je premagoval celo odrasle. Za nekoga, ki ni imel ravno rožnatega otroštva, je bilo to zelo pomembno. Mama Carmen, ki je belka, oče Anthony pa je temnopolt – sam se ima za temnopoltega, večkrat poudari –, sta se razšla, ko je imel dve leti. Do 12. leta je živel z mamo in polsestrama, pozneje pa z očetom, mačeho Lindo in polbratom Nicolasom, ki je prav tako poklicni dirkač, čeprav ima cerebralno paralizo. Večkrat pove, da bi bil nogometaš ali igralec kriketa, če se mu ne bi uspelo prebiti med elito formule ena – tako nogomet in kriket je uspešno igral za šolska moštva –, obvlada pa celo karate, ki ga je začel vaditi pri petih letih, da bi se ubranil pred nasilneži. 

hamilton 4.jpg
/
Arhiv TV3

Od avtomobilov na daljinsko vodenje je presedlal na karting, pri 13 letih kot najmlajši v zgodovini postal del McLarnovega podporno-razvojnega programa in le še vprašanje let ter izkušenj je bilo, kdaj bo pritisnil na plin v formuli ena. Tam se je moral na začetku ponovno spoprijeti z nesramneži, zbadljivci, bolje rečeno rasisti. Na poskusnih dirkah formule ena v Španiji si je namreč več španskih gledalcev pobarvalo obraz črno, nosilo črne lasulje in majice z napisom Hamiltonova družina. Delno je bilo to početje povezano s tem, da ga špansko občinstvo ni maralo zaradi rivalstva z nekdanjim članom ekipe, Špancem Fernandom Alonsom. Predstavniki formule ena so španske oblasti ostro obsodili zaradi tega in začeli kampanjo Tekma proti rasizmu. Na tekmah morda tega res potem ni bilo več videti, je pa neka španska oglaševalska agencija oblikovala spletno stran Počite gumo Hamiltonu, na kateri so obiskovalci lahko polagali žeblje na Lewisovo virtualno stezo in povzročili, da je zapeljal z nje. Med številnimi komentarji na strani je bilo tudi mnogo rasističnih. Alonso je tako početje javno obsodil.

lewis hamilton.jpg
/
Arhiv TV3

Čednega Lewisa, ki živi v Monaku, ima pa še stanovanje v New Yorku in posestvo v Koloradu, na katerega bi se rad preselil po upokojitvi, obletavajo tudi zvezdnice. Vrsto let je imel razmerje z Nicole Scherzinger, pevko in plesalko, nekoč članico ameriške skupine Pussycat Dolls. Večkrat sta se sicer razšla in vmes pobotala, ampak zdaj kaže, da je romance resnično konec.

Lewis ima rad glasbo (igra kitaro), umetnost (predvsem Andyja Warhola) in je vegan. Kot se za vsakega zvezdnika spodobi, ima kolekcijo oblačil in, seveda, zasebno letalo.

Kako se bo Hamilton odrezal na tekmovanju za VN Avstrije, lahko vidite že ta konec tedna na TV3: v soboto bo ob 14.55 na sporedu kvalifikacija, v nedeljo, 30. junija, pa ne zamudite neposrednega prenosa dirke ob 15. uri.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop št. 26, 27. 6. 2019