stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Velik dan za malega princa

K. K., Zvezde, 21.02.2019 17:01:58

Monaški princ Jacques spoznava domovino.

Delite na:
Velik dan za malega princa
Pozdrav z balkona knežje palače je del tradicije. Charlene je držala v naročju sina Jacquesa. Ko jo je pobožal po licu, se je srečno nasmehnila. Profimedia

Za kneževino Monako je praznik svete Devote priložnost, da se spominjajo legende o nastanku dežele ter se poklonijo zgodovini in tradiciji. Začne se z zažigom lesenega čolna, s kakršnim je na obrežju Monaka nekoč pristala sveta Devota, naslednji dan pa je v katedrali sveta maša, prav tako v čast sveti Devoti, ki je zaščitnica kneževine.

Pri nočnem zažigu čolna je letos sodeloval tudi mali prestolonaslednik princ Jacques. Pripadla mu je naloga, da prav on zaneti ogenj. Ker je star komaj štiri leta in so ga že učili, da se ne sme igrati z ognjem, je bilo Jacquesa precej strah. Še dobro, da je imel ob sebi očeta, kneza Alberta, ob katerem se je počutil varnega. Pogrešal pa je sestrico Gabriello, ki je letos iz neznanega razloga ni bilo na praznovanju.

charlene 2 profi.jpg
Mali princ Jacques bo nekoč monaški knez. Zdaj pa so se že začela učna leta, ko si bo pridobival pomembno znanje za to nalogo.
Profimedia

A ne gre drugače, javni nastopi so za Jacquesa pač dolžnost in dobra šola za čas, ko bo zasedel monaški prestol. Naslednji dan je bil Jacques svetla točka praznovanja. Njegova mama, kneginja Charlene, je za obisk svete maše oblekla neobičajno, popolnoma črno oblačilo.

charlene 4 profi.jpg
Na praznik oblečena v globoko črnino je resnobna kneginja Charlene nekoliko izstopala.
Profimedia

Bila je smrtno resna, kot da žaluje, ne pa praznuje. A na balkonu, ko je vzela v naročje Jacquesa, se je na njenem sicer bledem in resnem obrazu vendarle prikazal srečen nasmeh. Kako tudi ne, ko pa ima tako čudovitega sina!

charlene 1 profi.jpg
Zažig lesenega čolna je pomemben del praznika svete Devote. Letos je ogenj zanetil mali princ prestolonaslednik Jacques, spremljala sta ga starša knez Albert in Charlene.
Profimedia

Objavljeno v reviji Zvezde št. 7, 13. 2. 2019.