klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

medved Svet24.si

Srečanje z medvedom – kako ravnati?

edvard kadic Necenzurirano

Kdo plačuje "političnega analitika" SDS? Občani...

josip broz tito xx3 Reporter.si

Volk: Ko se je Tito sprl s Stalinom, so nas ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

kmetija prijava Njena.si

Letošnja Kmetija bo snemana v drugem letnem času

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Vanja Kuštrin: Vztrajala bom, da dosežem svoje!

Alesh Maatko, 05.06.2020 11:02:37

★★★ REVIJA NOVA ★★★

Delite na:
Vanja Kuštrin: Vztrajala bom, da dosežem svoje!
Kako se bo razpletel njen dvoboj z nacionalno televizijo, je še uganka. Promo foto

Vanja Kuštrin ni neznano ime na glasbeni sceni, saj je v svoji karieri posnela kar nekaj uspešnic, ki so tako pri poslušalcih kot tudi na spletu lepo sprejete. A medtem ko je na eni strani Kuštrinova lepo sprejeta pri zvestih oboževalcih, je na drugi strani nezaželena na nacionalni televiziji. Prav zaradi tega se je odločila, da o tem spregovori širši javnosti, z veseljem pa si je vzela čas tudi za nas in nam pojasnila trenutni položaj.

Kako ste preživeli epidemijo, ki je med drugim prizadela tudi vas kot glasbenico?

Med epidemijo covida-19 sem se držala strogih pravil, ki so bila predpisana za vse državljane Republike Slovenije. Torej, bila sem doma in marsikaj postorila prek računalnika, saj imam poleg glasbe tudi veliko drugih obveznosti. Glede na to, da je bilo gibanje med občinami omejeno, tudi svojih najbližjih nisem videla kar dobra dva meseca. Po sprostitvi ukrepov smo se videli in si priznali, da nas je korona nekoliko pomladila. (smeh) Res je, da je korona vse ljudi tega sveta močno prizadela. Kot glasbenica pa pogrešam odre, a verjamem, da se bo tudi to za vse nas kmalu spremenilo.

Pred časom vas je mnogo bolj prizadela odločitev, da ste v oddaji Slovenski pozdrav nezaželeni. Če na kratko strneva, kaj se zdaj dogaja v zvezi z vašim gostovanjem v tej glasbeni oddaji? Vas še mika, boste še vztrajali?!
Sem ena izmed številnih domačih izvajalk na področju zabavne glasbe, ki ji ni omogočeno nastopati v razvedrilnih oddajah RTV Slovenija, kamor imajo (vsaj) zadnja leta dostop le eni in isti glasbeniki, izbrani po volji vsakokratnega urednika razvedrilne oddaje, v zadnjem obdobju je to gospod Hofer. Prepričana sem, da tako ozek krog gostujočih izvajalcev oziroma glasbenikov ni in ne more biti v skladu z javno koristjo, po kateri naj bi bili gledalci in poslušalci seznanjeni s čim širšim krogom izvajalcev zabavne glasbe v Sloveniji. Sem drzna, jasna in odločna! Ko si postavim cilje, jih izpeljem do konca, vztrajala bom, da dosežem svoje!

V odgovoru uredništva oddaje vam očitajo tudi produkcijske razloge in dalmatinski melos. Mar to pomeni, da javnosti predstavljate manj kakovostno glasbo?
Glede na to, da sem državljanka Republike Slovenije ter izvajam kakovostno slovensko pop glasbo, je neupravičeno, da sem v oddaji Slovenski pozdrav deležna zavrnitve. Naj omenim, da v oddaji Slovenski pozdrav brez težav nastopajo, in to celo večkrat, bolj ali manj isti glasbeni izvajalci, katerih skladbe imajo zelo očiten in nameren dalmatinski melos. Odgovor urednika, gospoda Andreja Hoferja, se mi zdi zelo nepošten, saj so njegovi argumenti zelo za lase privlečeni. Njegova navedba o dajanju prednosti se mi zdi diskriminatorna! Priznanje, da lahko nastopajo samo aktualni izvajalci z glasbenih lestvic, tako ne daje novim izvajalcem možnosti, da se predstavimo slovenski javnosti na nacionalni televiziji, za katero tako gledalci kot novi izvajalci plačujemo redno in obvezno RTV-naročnino. Še vedno menim, da sem upravičena do pojasnila, zakaj v televizijskih oddajah vselej nastopajo isti gostje, vsi drugi, ki imamo veliko oboževalcev, ki nas vsakodnevno spremljajo in si želijo videti naše nastope na mediju, ki je v najširši populaciji daleč najbolj gledan, pa smo pri dostopu do tega medija omejeni. Omejeni na način, da nekatere od nas izločijo, druge, ki ponudijo po melosu podobne melodije ali skoraj enake vsebine kot mi, pa v oddajo uredniki redno sprejemajo.

vanja-kuštrin
Vanja Kuštrin pravi, da ima v načrtu nov album ter še veliko projektov, ki so tik pred vrati.
Promo foto

Bi torej lahko rekli, da vas krivica prizadene?
Krivica prizadene vsakega. To, kar se dogaja na RTV, je nedopustno. Krivica mi da dodatno moč, zagon in motivacijo za naprej. Da dokažem nasprotno.

Kaj pa koncerti in nastopi? Teh, kot se zdi, še nekaj časa ne bo, kaj vse to pomeni za vaše delo?
Za začetek maja 2020 smo načrtovali samostojni koncert, a nam je epidemija to onemogočila. Načrti in upanje ostajajo za naprej. Počasi spet prejemam povabila za nastope. Občinstvo se kar množi in je vse številnejše. Vesela sem, da je tako. Za glasbenike trenutno ni prijetno, toda treba je biti potrpežljiv in počakati.

Ste bili morda v času samoizolacije glasbeno ustvarjalni?
Lahko napovem, da nastaja nekaj novega, energičnega.

Ste se kdaj sami preizkusili v pisanju besedil?
Tudi sama sem se preizkusila v pisanju besedil in nastale so skladbe: Ti si mornar moj, Tečejo dnevi, tečejo leta, S tabo zmogla bi vse in še nekaj neobjavljenih besedil. Priznati moram, da je skladba S tabo zmogla bi vse še kako priljubljena na zabavah. Ljudje se ob tem poskočnem ritmu s svojo boljšo polovico prav radi zavrtijo na plesišču. Prekrasen videospot za omenjeno skladbo je bil posnet v Grčiji.

Kaj vse sicer načrtujete za prihajajoče poletje oziroma jesen? Morda morje, planine ali celo obisk tujine?
Načrtujem izdajo CD in veliko projektov, ki so že sestavljeni. Obetajo se tudi oddihi in raziskovanje Slovenije, rada bi obiskala Belo krajino, Prekmurje, Koroško in seveda smaragdni biser Posočja.

Če dava glasbo na stran, kaj vse počnete takrat, ko niste vpeti v umetniško ustvarjanje? Kaj vas takrat najbolj osreči?
Zelo prijetno se počutim, ko sedim sproščena na vrtu, v dobri družbi in da na mizo od očeta dobim okusno, zelo dobro pečeno soško postrv. To je pika na i.

Kakšen bo svet po tej krizi, kakšni bodo odnosi, druženja, koncerti?
Še nekaj časa bo hudo, saj pandemija je in bo povzročila hudo gospodarsko krizo. Čas bo prinesel svoje, upam le na najboljše.

vanja-kuštrin
To poletje bo priljubljena glasbenica raziskovala našo lepo Slovenijo.
Promo foto

★★★ REVIJA NOVA ★★★