hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

To leto je njeno!

Lara Paukovič, Zvezde, 21.09.2018 18:01:27

Komaj je dopolnila triindvajset let, a njena kariera je že v višavah: britanska glasbenica albanskih korenin je s sodobnim popom, izvrstnim glasom in dodelanim odrskim nastopom osvojila oboževalce po vsem svetu.

Delite na:
To leto je njeno!
Na letošnji podelitvi nagrad brit, kjer je bila nominirana za pet nagrad, dve pa je tudi prejela. Revija Zvezde

Samo letos je dobila dve nagradi brit, za žensko samostojno izvajalko in za najuspešnejši glasbeni preboj, konec avgusta pa je postala prva in edina ženska izvajalka v zgodovini, ki ima na platformi Spotify štiri skladbe z več kot petsto milijoni poslušanj. Je Dua Lipa na dobri poti, da postane nova kraljica popa?

Preberite tudi: Zvezdnica serije Moja boš bo morala v zapor. Kliknite TUKAJ!

Dua je na glasbeno sceno treščila s skladbo Be the One, ki se je konec leta 2015 in v prvi polovici leta 2016 ogromno vrtela tudi na naših radijskih postajah, bila številka ena na lestvicah v Belgiji, na Poljskem in Slovaškem, v še enajstih evropskih državah pa je prav tako pristala med največjimi desetimi uspešnicami. Vendar pa to ni bila njena čisto prva skladba, že pred tem je izdala New Love, ki pa ni imela posebnega uspeha. Tudi sicer se njena slava pravzaprav ni zgodila čez noč. Že pri šestnajstih letih, ko je začela delati kot model, je kroge, v katerih se je gibala, izkoriščala za to, da se je družila z ljudmi, za katere je domnevala, da bi ji lahko prišli prav pri glasbeni karieri. Promovirala se je na svojem Youtube kanalu in leta 2015 ji je končno uspelo podpisati pogodbo z Warner Music Group. Kariere v manekenstvu se ji po drugi strani ni posrečilo zgraditi, ker naj bi imela preveč oblin za uspešen model – pojavila se je le v televizijskem oglasu za The X Factor. O pritiskih, ki so jih nanjo izvajali agenti, češ da bo kot manekenka uspešnejša, če izgubi nekaj kilogramov, govori njena pesem Blow Your Mind (Mwah). »To me je spravilo v slabo psihično stanje. Počutila sem se, kot da moram res nujno nekaj spremeniti na sebi, da bom sploh prišla kam,« je pozneje povedala zvezdnica, ki je danes s svojim videzom in nenavadnim slogom oblačenja vzornica številnim mladim dekletom.

dua lipa 2.jpg
Z uspešnim didžejem Calvinom Harrisom je posnela skladbo One Kiss, poletno uspešnico letošnjega leta.
Profimedia

Podpora družine

Nekaj glasbenega vpliva je imela Dua že v družinskem krogu, saj je tudi njen oče Dukagjin Lipa glasbenik. Vseeno pa je zanikala, da bi jo starši kadar koli usmerjali v glasbeno kariero. »Odraščala sem v glasbenem okolju, zato je bila moja ljubezen do nastopanja nekako samoumevna. Spomnim se, da so imeli starši pogosto na obisku prijatelje, ki so s seboj pripeljali svoje otroke in jaz sem poskrbela za to, da smo jim vsi skupaj uprizorili glasbeno predstavo. Rekla sem jim – v redu, zdaj se pa nehajte pogovarjati. Čas je za predstavo.«

Njena starša, po rodu Albanca iz Prištine, glavnega mesta Kosova, sta se sicer v Veliko Britanijo iz Kosova preselila v devetdesetih letih, da bi pobegnila nasilju in zatiralskemu režimu, leta 2008, ko je Kosovo razglasilo samostojnost, pa se je družina vrnila tja. Vendar se Dua v novem okolju ni dobro znašla in želela si je nazaj v London, ker je vedela, da lahko samo tam resnično uspe v glasbi. Pri petnajstih se je res spet odselila – živela je pri družinskih prijateljih in, dokler se ji niso odprle možnosti v manekenstvu in pozneje v glasbi, delala kot hostesa v nočnem klubu. Družina jo je pri glasbenih poskusih vseskozi podpirala. »Pomisleke sta imela starša le takrat, ko sem rekla, da ne želim študirati, ker bi se rada osredotočila samo na glasbo,« je dejala v intervjuju. Čeprav se ni nikoli vrnila na fakulteto, starša verjetno zdaj, ko je megazvezda, razumeta njeno odločitev. Dobro pa se Dua razume tudi s šestnajstletno sestro Rino in dvanajstletnim bratom Gjinom.

dua lipa 3.jpg
Čeprav se je večkrat govorilo o njunem razhodu, sta s fantom, modelom in zvezdniškim kuharjem Isaacom Carewom še vedno skupaj in zaljubljena do ušes.
Profimedia

Podira glasbene rekorde

Predvsem leti 2017 in 2018 sta bili ključni za njen uspeh. V začetku leta 2017 je sodelovala z didžejem Martinom Garrixom, poleti pa je izdala svoj prvi album. Skladba New Rules, ki ga je pospremila, je bila njena prva številka ena na britanskih lestvicah, hkrati pa tudi prva skladba ženske solo izvajalke, ki je pristala na prvem mestu po Adellini uspešnici Hello iz leta 2015. Januarja leta 2018 je bila nominirana za kar pet nagrad brit – več kot kateri koli izvajalec to leto – in dve tudi dobila. Sledilo je odmevno sodelovanje z didžejem Calvinom Harrisom, s katerim sta posnela poletno uspešnico One Kiss, ki se je na vrhu lestvic obdržala kar osem tednov, kar jo uvršča na drugo mesto najuspešnejših skladb ženskih izvajalk v tem stoletju. Dui in Calvinu se je torej posrečil veliki met – so pa nekateri namigovali na to, da pri njiju ni šlo le za glasbeno sodelovanje, temveč tudi za romanco, sploh ker so ju na zabavi po podelitvi nagrad brit ujeli, kako nista mogla umakniti oči (in rok) drug z drugega. 

dua lipa 4.jpg
Zvezdnica je zelo navezana na svojo družino – na fotografiji s sestro Rino in bratom Gjinom.
Profimedia

Ljubezenske drame

Ne Dua ne Calvin nista govoric nikoli potrdila, a ima glasbenica tudi brez Calvina Harrisa povsem dovolj dramatično ljubezensko življenje. Morda zato, ker njeno nenavadno ime v albanščini pomeni ljubezen – kot najstnica z njim ni bila zadovoljna, danes pa je vesela, da je dovolj eksotično, da ga lahko uporablja tudi kot odrsko ime. Da je za njo kar nekaj slabih odločitev, kar zadeva razmerja, nam je lahko jasno že iz nekaterih njenih besedil, odkar je pod drobnogledom javnosti, pa vemo predvsem za dva njena fanta: Paula Kleina, člana skupine LANY, s katerim je hodila lani, in Isaaca Carewa, modela ter zvezdniškega kuharja, ki je bil z njo že leta 2015, letos pa sta romanco spet obudila. Isaac je sicer dvignil nekaj prahu v medijih, ko so se pojavile govorice, da Duo vara, a sta mlada zaljubljenca nesoglasja zgladila, saj na zadnjih fotografijah na družbenih omrežjih žarita od sreče. »Ne bi hotel, da kdor koli misli, da je Dua v razmerju z nekom, ki je ne ljubi in ne spoštuje. Oba sva že imela težave s tabloidi, ki so naju povezovali z različnimi ljudmi, čeprav z njimi nisva imela nič. Ne verjemite vsemu, kar preberete, kajti ljudje so plačani za to, da ustvarjajo dramo. Hvala bogu, da imava trdo kožo in da je najina ljubezen močnejša od tega,« je Isaac, ko je izbruhnil omenjeni škandal, zapisal na družbenih omrežjih.

dua lipa 6.jpg
Dua Lipa z očetom in mamo, na katera je zelo navezana.
Profimedia