Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

The DIK Brothers v akciji

Karmen Spacapan, 15.11.2019 08:00:00

Jernej Dirnbek - Dimek in Aleš Klinar - Klinči

Delite na:
The DIK Brothers v akciji
Klinči in Dimek se borita za Metino pozornost, a ona gre raje na špricar s kretenom. Dik Brothers

Dimek (MI2) in Klinči (Rock Partyzani) sta združila moči v duetu The DIK Brothers in nastala je nova romantična, ljubezenska jesenska poskočnica z naslovom Meta. Ta se ne zmeni za njune ljubezenske izlive in svoje srce raje podari bogatemu »kretenu«, ki ima svoj vinograd, ter skupaj z njim pije špricarje. Za skladbo Meta so Dimek, Klinči in Meta (Karmen Klinc, pevka skupine Rock Partyzani) pod režisersko taktirko Mirka Simiča posneli tudi videospot, v katerem so, kot pravijo, pod vodstvom svetovnih plesnih koreografov pokazali vse svoje plesne sposobnosti. Vse o njunem sodelovanju, Meti in novem videospotu sta nam Dimek in Klinči zaupala v ekskluzivnem intervjuju za našo revijo.

Naslov pesmi je Meta. Kdo je Meta?

Klinči: To je zelo »prefrigana« punca. Pankrti so imeli nekoč pesem Metka se ne more več žogat, zdaj pa je ta punca zrastla – recimo, da je to ta Meta.

Dimek: Njen priimek pa je Fizika. (smeh)

Klinči, kako to, da si se odločil k sodelovanju povabiti Dimeka?

Klinči: Takoj, ko sem napisal pesem, sem pomislil na Dimeka. Tematika je bila zelo blizu njegovi resni poeziji. Pa ne zato, ker bi bila pesem posvečena njemu. (smeh) Vsi smo že doživeli, da smo »vrgli oko« na kakšno punco, ki se nam je zdela tista prava, kot se je potem velikokrat zgodilo, pa je odšla z nekim za nas »kretenom«, ki je bil njej očitno bolj zanimiv.

Dimek: Ampak razčistimo zdaj to, kajti ti si zdaj v enem odgovoru povedal dvoje: da si pomislil name in da punca odide z nekim kretenom. (smeh)

Sta se kdaj znašla skupaj v takšnem nerodnem položaju?

Klinči: V bistvu sem zaljubljen v Dimeka in sem ga označil kot kretena in bo zdaj takoj odšel. (smeh)

Dimek: Mislim, da vse to izvira iz obdobja, ko je kitarist Franci Zabukovec zapustil Rock Partyzane in odšel za eno leto igrat k Mi2. (smeh)

_R5LVp8g.jpeg
The Dik Brothers so za videospot, kot pravita, plesati učili najboljši svetovni koreografi.
DIK brothers

Torej je Meta pravzaprav Franci Zabukovec?

Dimek: (smeh) Meta je Franci.

Klinči: Ojoj, ubogi Franci.

Dimek, kakšen pa je bil tvoj odziv na povabilo? Si ga takoj sprejel?

Dimek: Z Alešem se sicer poznava že vrsto let, da bi si bila grozno blizu, pa ne. Cenim ga kot glasbenika, vem, kaj je do zdaj ustvaril, zato sem mu rekel, naj pošlje pesem, da slišim, ali me prepriča. No, ko sem jo slišal, me je. Predvsem pa je pri pesmi v uvodnem delu res slišati pravo partyzansko melodiko, ki prav diši po tabornem ognju. V mladosti sem veliko preigraval kitaro ob takih in drugačnih ognjih, kar nekaj ur, dni, tednov ... S tem sem se malo spomnil tistih prijetnih časov.

Ampak pesem ste skupaj predstavili že na 15. obletnici Rock Partyzanov, kajne?

Klinči: Res je, to sodelovanje smo naredili že ob našem 15-letnem jubileju. To je bilo pred skoraj enim letom. Potem pa je pesem »obležala« na plošči. Nato sem zadnjič mimogrede pogledal na zadnjo stran plošče, ker sem iskal nekaj drugega, in se spomnil na Meto. Zdelo se mi je škoda, da bi pozabili nanjo, saj gre za pesem z nekim posebnim šarmom. Rekel sem si – naredimo nekaj iz tega.

Tako ste se odločili za video …

Klinči: Tako je. Najtežje je bilo vprašanje, kdo bo Meta. Pol leta smo jo iskali prek avdicij, zato prej tudi nismo mogli snemati. No, potem smo jo našli med Rock Partyzani, kretena pa še vedno nismo našli. (smeh)

Spot bo nekaj posebnega, kajne?

Klinči: Videospot ne bo zanimiv zaradi mene, Dimeka in Mete, ampak bo celotna zadeva še bolj zanimiva zaradi gledališča EU (Enigma ustvarjanja), ki je ustvarilo krasno lutkovno predstavo Miting. Predstava sega v leto 1945, zato so lutke partizanske – kar se odlično ujema z nami. Tako smo združili moči: v videospotu bo kombinacija lutk in nas. To bo res vesela igra. Naj še povem, da je videospot režiral Mirko Simič, stari znanec naju z Dimekom, saj je že snemal spote tako za Mi2 kot za Agropop.

Kako ste sploh prišli na idejo, da bodo v videospotu lutke?

Klinči: Starejši občani raje vidimo, da se čim manj pojavljamo v videospotih, da ne »trošimo« svoje energije in lepote, zato smo to nadomestili z lutkami. (smeh) Ko sva se z Dimekom pogovarjala, se je takoj pojavilo vprašanje, kaj bi še dodali. Nato sva prišla na idejo o lutkah, začela sva malce raziskovati in vse se je nekako »poklopilo«.

Dimek: Oba sva že v tistih letih, ko se malce ozirava tudi na gledanost, in sva si rekla: »Če bodo lutke, bodo vsaj otroci gledali.« (smeh)

Lutke gledališča EU.jpg
Lutke, ki nastopajo v videospotu je ustvaril gospod Jožef Pernarčič iz gledališča EU.
DIK brothers

Velika posebnost pa je ta, da so lutke ustvarili tudi po vajini podobi, kajne?

Klinči: Res je. Vse lutke in tudi naju z Dimekom je izdelal gospod Jožef Pernarčič, ki hkrati vodi gledališče Enigma ustvarjanja. V spotu sodelujejo tako lutke kot lutkarji tega gledališča. Ko sem videl že prej omenjene partizanske lutke, sem rekel, da bi bilo odlično, če bi tudi midva imela svoji lutki, in gospod Jožef je rekel, da to ni nobena težava, in naju je naredil. Sicer sem ga vprašal, zakaj mi je naredil tako sive lase, pa je rekel, da tak sem, zato sem bil raje tiho. (smeh) V videospotu z Dimekom nastopava tako v živi kot v lutkarski vlogi.

Ampak snemanje spota je bilo kar zahtevno. Kaj je bilo najtežje?

Dimek: Vsekakor ples in koreografija. Zaradi tega sva pogledala kar nekaj nadaljevanj oddaje Zvezde plešejo in preučevala plesne korake. (smeh)

Se bosta prijavila za naslednjo sezono?

Klinči: Odvisno od odziva. (smeh) Ni preprosto peti in igrati ter še plesati zraven. Najmanj dvojno moraš razmišljati.

Dimek: Odmisliti moraš svoje osnovno poslanstvo, s tem pa zanikaš samega sebe. (smeh)

Kdo pa je ustvaril vajino koreografijo?

Klinči: Imela sva več svetovnih koreografov, več kot dva meseca, ampak so bolj ali manj vsi obupali. Nato sva le osvojila neke osnovne korake, ki sva jih pobrala od Jacksona in Franca Koširja, malo mešano. Se pa zna zgoditi, da bo ta ples vsaj toliko priljubljen, kot sta twist in ča-ča.

Dimek: Ali pa račke.

Klinči: Poimenovali bi ga lahko metke in izdamo zraven še navodila za plesne korake. (smeh)

Zakaj sta si izbrala lika »blues brothersov«?

Klinči: Ko sem naju zagledal, sem najprej pomislil na pogrebce, sva pa lahko karkoli. Jaz sem naju sicer proglasil kar za The DIK Brothers. Dimek in Klinči bi namreč lahko bila skupaj The DIK Brothers, brez C-ja. (smeh) Mislim, da tu leži prihodnost: imava dobro glasbo, znava dobro plesati, dobro sva videti in še dobro sva oblečena.

Dimek: Če slučajno ne zmoreva na igranje, pa lahko tja pošljeva lutke, Meto in kretena. (smeh)

Bosta še sodelovala?

Klinči: Jaz sem vedno za kaj takega. Če sta prava energija in dobra zgodba, se lahko iz manj načrtovanih stvari naredi celo več kot iz načrtovanega.

Dimek: Poleg tega ima Klinči pri sodelovanjih vedno zelo močnega jokerja, kajti vedno poskrbi za prijeten videz videospota, ne nujno le s svojo podobo. (smeh)

Kako pa se je Meta izkazala na snemanju?

Klinči: Velikokrat nama je kradla zbranost, še posebno, ko se je morala v garderobi preobleči. Vidim sicer bolj slabo, ampak to sem se pa potrudil. (smeh).

Dimek: Jaz ji zamerim, da si je drznila biti večja od naju, ko smo stali skupaj. Ji pa gre edina zasluga, da sva oba vztrajala do bridkega konca, čeprav se je snemanje zavleklo. 

Klinči: Krivo je bilo to, da je hotela znova in znova ponavljati kader, kjer s kretenom pijeta špricar. To smo najdlje snemali. (smeh) Bila je profesionalna in znašla se je v svoji vlogi.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 44, 30.10.2019