Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

The Beatles: Abbey Road praznuje 50 let

Karmen Klinc, 31.08.2019 14:00:00

Mineva natanko 50 let, odkar so The Beatles, ena izmed najbolj priljubljenih glasbenih skupin vseh časov, prečkali cesto v Londonu za naslovnico albuma Abbey Road. Za to dejanje je zaslužen takratni kreativni in umetniški direktor John Kosh, ki je bil zaposlen pri založbi Apple Records, s katero so imeli The Beatles v tistem času podpisano pogodbo. Kosh je poskrbel, da je prav ta naslovnica albuma postala ena najbolj prepoznavnih rockovskih naslovnic vseh časov.

Delite na:
The Beatles: Abbey Road praznuje 50 let
8. Avgusta je minilo natanko 50 let odkar so se za naslovnico Abbey Road skupina The Beatles sprehodili čez prehod za peščce. Profimedia

Ko je leta 1696 je John Kosh kot kreativni in umetniški direktor delal pri založbi Apple Records, je imel pisarno v prvem nadstropju stavbe. Pred tem je že oblikoval naslovnico albuma in nekaterih singlov za Johna Lennona in druge glasbenike pod okriljem Apple Records.

2
Zaradi izida albuma 'Abbey Road', so Beatlesi album 'Let It Be' izdali leto dni kasneje, kot je bilo sprva mišljeno.
Profimedia

V času, ko je bend delal album Abbey Road, je gospod Kosh že slišal nekatere zgodbice o nemirih v skupini, zato je oblikoval album, za katerega je takrat mislil, da bo njihov naslednji in tudi zadnji. Album bi se imenoval Get Back. Ker bi nasledil Beli album (ang. The White Album), je Kosh želel upodobiti ločene portrete članov skupine na črnem ozadju. Kot je po navedbah revije Rolling Stone dejal sam: »Nekako so se že razhajali in to naj bi bilo njihovo zadnje dejanje. Zato je bilo črno ozadje moj odgovor na The White Album, saj naj bi bilo to zadnje, kar bi storili. A sem se zmotil!«

3
The Beatles so bili ena najslavnejših skupin vseh časov.
Profimedia

Album je dejansko izšel leto dni za tem in obdržal enak videz. Dobil je le nov naslov Let it be. Vrnimo se v leto 1969. Nekega poletnega dne tega leta je John Lennon povabil Johna Kosha in publicista Dereka Taylora, da bi poslušala posnetke z acetatnega traku, ki je bil ravno rezan v kletnem studiu iste stavbe. Bil je album Abbey Road. »Sedel sem tam in poslušal, kar je do takrat slišalo le nekaj ljudi.

4
V spomin na 50. obletnico so se 8. avgusta letos na slavnem prehodu za pešče zbrali številni oboževalci, nekateri men njimi so celo imitirali hojo originalnih članov. .
Profimedia

Ko je prišlo do pesmi I want you (She's so Heavy), sem skoraj omedlel. Bilo je tako dobro«, je, kot navaja Rolling Stone, dejal Kosh. Z zamenjavo Abbey Road za Get Back na urniku izidov albumov je moral Kosh hitro ustvariti novo naslovnico, in to v dveh dneh, saj so že zamujali, mediji pa so čakali na nov album.

No, 8. avgusta, natanko 50 let pozneje, na dan, ko so Betalesi prečkali Abbey Road za naslovnico, pa so se na tej cesti zbrali številni oboževalci skupine v spomin na obletnico tega dogodka. Zaradi ene najbolj ikoničnih naslovnic v zgodovini glasbe je ta prehod za pešce postal ena izmed največjih turističnih znamenitosti.
Vse, kar morate vedeti o sivi