stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Ste prepričani, da o kontracepciji veste vse?

Kristina Strašek, 27.03.2020 18:01:21

Skrb za spolno zdravje in kontracepcijo spada med najpomembnejše vidike zdravega življenja žensk, a o njej veliko žensk nima dovolj znanja ter informacij. O kontracepciji kroži veliko mitov in legend, kaj imate na voljo, kaj je za vas najboljše in mnogo več, pa vam med drugim predstavljamo tudi v tokratnem članku.

Delite na:
Ste prepričani, da o kontracepciji veste vse?
opis v članku Gedeon Richter

Svetovni dan kontracepcije, ki ga po vsem svetu zaznamujemo 26. septembra, je namenjen ozaveščanju o kontracepcijskih možnostih in je vrhunec vsakoletnih prizadevanj, ki želijo izboljšati spolno zdravje in oblikovati svet, v katerem je vsaka nosečnost zaželena.

spolnost,
Varna spolnost
Dreamstime

Raziskava vodilnega farmacevtskega podjetja Gedeon Richter, ki so jo v Evropi izpeljali leta 2018, je med drugim razkrila, da na počutje žensk najbolj vpliva družina, čemur sledita finančno ozadje in zdrav življenjski slog. Večina Slovenk sicer ljubi svojega partnerja, a jih je le 53 % zadovoljnih s svojim spolnim življenjem, skoraj polovica vseh pa pri spolnosti ne uporablja kontracepcije. Kakšno obliko zaščite pa uporabljate vi?

dreamstime_xxl_115780903.jpg
Varna spolnost
Dreamstime

Prekinitev spolnega odnosa ni kontracepcija

Slovenke se pri spolnem odnosu po večini zaščitijo z uporabo kondoma ali rednim jemanjem tabletk. No, skoraj rednim. A vzporedno je tudi kar nekaj takih, ki menijo, da je predčasna prekinitev spolnega akta prav tako oblika kontracepcije. Seveda to ne drži. Gre le za način spolnega vedenja, ki pa v 13 % lahko privede do neželene nosečnosti. To je popularno predvsem med mlajšimi generacijami, ki dajejo prednost spolnemu odnosu brez kondoma, saj naj bi bilo samo izkustvo tako boljše.

Okvirček: Ženske se morajo zavedati, da so vredne spolnosti in da se imajo vso pravico odločiti, kakšno spolnost bodo imele (z zaščito ali brez nje) (prof. dr. Adolf Lukanović, dr. med., svetnik, specialist ginekologije in porodništva, ter strokovni direktor Ginekološke klinike UKC Ljubljana).

dreamstime_xxl_99104824.jpg
Varna spolnost
Dreamstime

Kontracepcija ni samo za preprečevanje nosečnosti

Vsak, ki je spolno aktiven, se poleg možnosti zanositve izpostavi tudi spolno prenosljivim boleznim. »Meni se kaj takega ne more zgoditi,« je poguben stavek.

Ste se že kdaj testirali? Ste vedno prepričani o zdravju vašega spolnega partnerja? Morda mlajše generacije na to ne pomislijo prav zato, ker o tem ni veliko povedanega. Nekoč je bil HIV strah množic, danes pa je skorajda pozabljena (a še kako prisotna) spolna bolezen. Šolski sistem o tem ne spregovori, ampak raje ukinja spolno vzgojo, in tako so svarila in poučevanje otrok o varni spolnosti prepuščena staršem.

profimedia-0389557717.jpg
Kontracepcija
Profimedia

Najvarnejša je dvojna zaščita

Ženska lahko danes izbira med neštetimi možnostmi kontracepcije, med katerimi so najbolj popularne  tabletke, kondomi, vaginalni obročki, maternični vložki in kontracepcijski obliži. A stroka se strinja, da je še vedno najboljša dvojna zaščita.

Pri dvojni zaščiti govorimo o kombinaciji kondoma s tabletkami ali materničnim vložkom, s čimer ne le da preprečite neželeno nosečnost, ampak se zaščitite tudi pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Okvirček: Med najbolj ozaveščene ženske sveta spadajo Španke, Skandinavke in Italijanke. Pri spolnosti uporabljajo dvojno zaščito.

profimedia-0040314368.jpg
Varen sex
Profimedia

Hormonska kontracepcija je najboljša za preprečevanje nosečnosti

O uporabi kontracepcijskih tabletk obstaja veliko mitov, pri čemer večina ne drži. Kot poudarjajo pri podjetju Gedeon Richter, je vsak nov produkt (tabletke) izboljšava, ki temelji na novih in višjih merilih. Preverimo nekaj najpopularnejših mitov o kontracepcijskih tabletkah.

MIT 1: Hormoni v kontracepcijskih tabletkah so škodljivi

Ti imajo svoje pluse in minuse. Najpogostejši neželeni učinki, ki se običajno pojavijo na začetku jemanja tabletk in so prehodne narave, so vmesne krvavitve, glavoboli, sprememba razpoloženja, napetost v dojkah ali slabost. Hormoni na drugi strani premorejo tudi številne ugodne učinke. Zmanjšujejo menstrualno bolečino in krvavitve ter težave zaradi aken. Uredijo mesečno krvavitev in zmanjšujejo tveganje za pojav nenevarnih cist ali raka jajčnikov, raka sluznice maternice ter raka debelega črevesa in danke.

MIT 2: Če jemljem kontracepcijske tabletke, bom imela kasneje težave z zanositvijo.

Plodnost se po prenehanju uporabe povrne zelo hitro. Tablete plodnost dolgoročno celo ohranjajo, saj je vdor škodljivih mikroorganizmov v maternico zaradi zgoščene sluzi v materničnem vratu otežen.

MIT 3: Med jemanjem neaktivnih tablet ali med enotedenskim premorom brez tablet nisem zaščitena in lahko zanosim.

Če ste tablete jemali redno in dosledno vsak dan ob približno istem času, ste zaščiteni tudi v času jemanja neaktivnih tablet ali med enotedenskim premorom brez tablet.

MIT 4: Po določenem času je treba jemanje tabletk prekiniti, da se telo očisti.

Ne. S tem ste poveča tveganje za neželeno nosečnost in pojav krvnih strdkov v prvih mesecih po ponovnem začetku jemanja tablet.

MIT 5: Kontracepcijske tabletke me ščitijo tudi pred spolno prenosljivimi okužbami.

Ne. Edina učinkovita zaščita pred spolno prenosljivimi okužbami je kondom.

Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 11, 11.11.2019