jasmina kandorfer Odkrito.si

Globoka žalost slovenske voditeljice: jokala v ...

stuhec re Svet24.si

Prva Izjava Ilke Štuhec: Vedela sem, da me ne sme...

darilo Petisvet.si

Čarobna darila za vsako nebesno znamenje posebej

beltinci_bankomat Svet24.si

FOTO in VIDEO: Ostala je globoka luknja: v ...

loop, musk, tesla, boring company, Svet24.si

VIDEO: Z Muskovim novim predorom, v pol minute ...

Miley Cyrus, London (2) Najstnica.si

Miley z goloto išče pozornost

salome2 Njena.si

Salome se je življenje obrnilo na glavo

Govorice

Slovo Metke Krašovec, ljubiteljice lepega

L. P. , Zvezde, 14.05.2018 19:01:33

Le nekaj dni za tem, ko se je poslovila legenda slovenske filmske in družabne scene, Demeter Bitenc, je presenetila še vest, da je po hudi bolezni odšla velika umetnica, slikarka Metka Krašovec, ki je lani prejela Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Delite na:
Slovo Metke Krašovec, ljubiteljice lepega
Metka Krašovec lansko leto ob prejemu Prešernove nagrade Mediaspeed

Za umetnost se je navdušila že v mladih letih. Kot otrok je s starši veliko potovala, saj je oče delal v New Yorku, San Franciscu in Beogradu. A prelomno je bilo potovanje po Toskani in Siciliji pri njenih osemnajstih, ko se je odločila, da si želi postati slikarka. In uspelo ji je postati eno najbolj cenjenih slikarskih imen pri nas.

V njenem opusu najdemo številne slike, risbe, grafike in scenografije, imela je skoraj 500 razstav, izobraževala pa se je tudi v tujini. Javnost je Metko Krašovec, ki je nekoč dejala, da jo v umetnosti zanima predvsem lepota, ki ne preide v sladkobnost ali kič, poznala tudi po zakonu s pesnikom Tomažem Šalamunom, s katerim sta, potem ko sta se srečala v Mehiki in tam usodno zaljubila, skupaj preživela kar 36 let in tvorila enega najbolj cenjenih umetniških tandemov. Tudi Tomaž je po težki bolezni umrl prezgodaj, leta 2014, Metka pa je dobri dve leti po njegovi smrti pripravila izbor njegove poezije, ki je skupaj z njenimi risbami izšel v zbirki Šepetanje.

Preberite tudi: Življenjska lekcija za voditeljico na Pop TV. Kliknite TUKAJ!