diana gomilsek Odkrito.si

Slovenska glasbenika na Krku kupila kar stanovanje...

kolinda grabar-kitarović, borut pahor Svet24.si

Kolinda tokrat v tesnem Borutovem objemu

kovanci Petisvet

Če najdete kovanec, pazite na ti dve stvari

Lidija Lenarčič, Vesna Petković Svet24.si

Ali morda prepoznate dekletce s fotografije?

gozdni požar, švedska Svet24.si

Ekstremi na severu: vročinski val, požari, ...

klara-jazbec1 Najstnica.si

Pevka Klara Jazbec razkrila, kako ona gleda na ...

klara Njena.si

Poglejte, kje so ujeli Klaro!

Govorice

Slovo Metke Krašovec, ljubiteljice lepega

L. P. , Zvezde, 14.05.2018 19:01:33

Le nekaj dni za tem, ko se je poslovila legenda slovenske filmske in družabne scene, Demeter Bitenc, je presenetila še vest, da je po hudi bolezni odšla velika umetnica, slikarka Metka Krašovec, ki je lani prejela Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Delite na:
Slovo Metke Krašovec, ljubiteljice lepega
Metka Krašovec lansko leto ob prejemu Prešernove nagrade Mediaspeed

Za umetnost se je navdušila že v mladih letih. Kot otrok je s starši veliko potovala, saj je oče delal v New Yorku, San Franciscu in Beogradu. A prelomno je bilo potovanje po Toskani in Siciliji pri njenih osemnajstih, ko se je odločila, da si želi postati slikarka. In uspelo ji je postati eno najbolj cenjenih slikarskih imen pri nas.

V njenem opusu najdemo številne slike, risbe, grafike in scenografije, imela je skoraj 500 razstav, izobraževala pa se je tudi v tujini. Javnost je Metko Krašovec, ki je nekoč dejala, da jo v umetnosti zanima predvsem lepota, ki ne preide v sladkobnost ali kič, poznala tudi po zakonu s pesnikom Tomažem Šalamunom, s katerim sta, potem ko sta se srečala v Mehiki in tam usodno zaljubila, skupaj preživela kar 36 let in tvorila enega najbolj cenjenih umetniških tandemov. Tudi Tomaž je po težki bolezni umrl prezgodaj, leta 2014, Metka pa je dobri dve leti po njegovi smrti pripravila izbor njegove poezije, ki je skupaj z njenimi risbami izšel v zbirki Šepetanje.

Preberite tudi: Življenjska lekcija za voditeljico na Pop TV. Kliknite TUKAJ!