Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Slovenski igralci, ki jim je uspelo v tujini

Teja Pelko, 22.06.2020 08:30:01

Kar nekaj naših igralcev se lahko pohvali z mednarodno kariero.

Delite na:
Slovenski igralci, ki jim je uspelo v tujini
Po njegovi poti zelo uspešno stopa tudi njegov sin, član MGL Sebastian Cavazza, le da – za razliko od očeta – dela pretežno pred kamerami. Samo v zadnjem desetletju je zaigral v srbskih serijah Sence nad Balkanom, Besa in Montevideo, Bog te video!, hrvaških serijah Da sam ja netko in Počivali u miru, v hrvaško-srbsko-poljski koprodukciji Koja je ovo država, hrvaško-srbsko-črnogorski koprodukciji Aleksi, srbskih filmih Ederlezi Rising in Montevideo, Bog te video!, hrvaško-nemško-francoski koprodukciji Lea i Darija, nemških vesternih Vinetu - Poslednji boj in Vinetu - Novi svet in v italijanskem televizijskem filmu Faccia d'angelo. V postprodukciji pa je severnomakedonski film Homo. Marko Vavpotič, M24.si

Zunaj naših meja je daleč najbolj prepoznaven Željko Ivanek, ki se je rodil v Ljubljani, v ZDA pa se je s starši izselil leta 1960, ko je bil star tri leta. Znan je predvsem po vlogi Raya Fiskeja v dramski seriji Nevarna igra, za katero je leta 2008 prejel emmyja za najboljšega stranskega igralca v dramski seriji, igral pa je tudi v serijah Homicide: Life on the Street, Oz in Heroji. Članica SNG Drama Ljubljana Veronika Drolc je sodelovala s HNK Split, med letoma 1989 in 1993 je bila članica mülheimskega gledališča Theater an der Ruhr, nastopala pa je tudi v celovškem Stadttheatru. Član celjskega gledališča Brane Završan je pred 30 leti deset let živel v Franciji, kjer je posnel nekaj filmov, v 90. letih pa je zaradi padca kinematografije svojo srečo poskusil še v Hollywoodu. Še več slovenskih igralcev, ki jim je uspel predor čez mejo, najdete spodaj. V pregled nismo zajeli slovenskih koprodukcij.

Andrei Lenart
Igralec Andrei Lenart (njegovo pravo ime je Lenart Černilogar) je nastopil v hollyoodskih filmih Kingsman: Tajna služba in Vojna zvezd: Sila se prebuja, dobil pa je tudi vlogo v britanski seriji Wild Bill in v britanskem akcijskem filmu 120 Hours.
Marko Vavpotič, M24.si

Tjaša Ferme
Tjaša Ferme je pretežno dejavna v gledališkem svetu. V Velikem jabolku živi že 13 let. Študij igre je sicer končala na ljubljanski AGRFT. Pri svojih projektih je tudi avtorica besedil in producentka. Z mislijo ustvarjanja interaktivnih gledaliških dogodkov oziroma izkustev na stičišču rituala, umetnosti in znanosti je ustanovila svoje gledališko podjetje Transforma. Med njene avtorske gledališke projekte sodijo: Wild Child in the City, Cocktales, Moja Marlene (My Marlene) in Ženske vzornice (The Female Role Model Project). Posnela je tudi nekaj kratkih filmov in televzijskih serij.
osebni arhiv

Iva Krajnc Bagola
Leto pred Markom so na Berlinalu za vzhajajočo zvezdo izbrali članico MGL Ivo Krajnc Bagola. S tem je prišlo kar nekaj ponudb, dobila pa je tudi tujega agenta. Zaigrala je v več tujih produkcijah: v filmu Besa Srđana Karanovića, ki je bil tudi srbski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja, je za vlogo Lee prejela tudi nagrado za najboljšo žensko vlogo in nagrado FIPRESCI na festivalu Filmska srečanja v Nišu, nastopila pa je tudi v severnomakedonskem filmu The Piano Room, v hrvaškem trilerju Goran in v italijanski psihološki grozljivki, ki pa še ni prišla na velika platna.
Mediaspeed

Tanja Ribič Đurić
Zelo uspešna v tujini je tudi njegova žena, članica MGL, Tanja Ribič Đurić. Nastopila je v hrvaškem filmu Comic Sans, angleško-italijanskem filmu Leaves of the Tree, srbsko-črnogormskem Atomski s desna, italijanskem Ti presento un amico ter italijansko-rusko-švicarsko-poljskem La prima notte della luna. Februarja letos je v Londonu začela s snemanjem Netflixovega projekta Zero Chill, ki pa so ga zaradi novega koronavirusa predčasno prekinili, malo pa je manjkalo, da bi zaigrala v glavni ženski vlogi v filmu o Stanu in Oliverju.
Marko Vavpotič, M24.si

Branko Đurić - Đuro
Tudi Branko Đurić – Đuro se lahko pohvali z zavidanja vredno bero dela v tujih produkcijah in spiskom slavnih sodelavcev. V celovečercu Nikogaršnja zemlja, ki je osvojil tudi oskarja za najboljši tujejezični film, ga je opazila Angelina Jolie in mu dodelila vlogo v svojem režijskem prvencu V deželi medu in krvi, v filmu Triaža pa je zaigral s Colinom Farrellom.
Mediaspeed

Inti Šraj
Inti Šraj je zaigrala v makedonskih filmih The Ascent in Do balcak ter v hrvaškem Comic Sans.
Marko Vavpotič, M24.si

Marko Mandić
Član ansambla SNG Drama Ljubljana Marko Mandić se lahko pohvali z zelo uspešno kariero v tujini - tako na gledaliških deskah kot v filmu. Nad njim so predvsem navdušeni v Nemčiji, kjer so ga leta 2007 na Berlinalu tudi izbrali za vzhajajočo zvezdo, kar je zelo dobro 'unovčil'. Samo lani je v iztekajoči se gledališki sezoni v znamenitem hamburškem teatru Thalia Theater na njihovo povabilo debitiral v predstavi Neverland, ki bi jo morali videti tudi na letošnjem Drama Festivalu, ki pa ga je žal odnesel novi koronavirus, smo ga pa zato 'še' ujeli na Liffu v celovečernem prvencu režiserja Xaverja Böhma O Beautiful night, v katerem je upodobil Smrt.
Marko Vavpotič, M24.si

Katarina Čas
Katarina Čas se lahko pohvali s sodelovanji z najeminentejšimi imeni iz sveta filmske industrije. V filmu Martina Scorseseja Volk z Wall Streeta je namreč zaigrala ob Leonardu DiCapriu, Jonahu Hillu in Margot Robbie, v celovečercu Danny Collins je bil njen mož sloviti Al Pacino, v Policistu sta bila njena soigralca Don Cheadle in Brendan Gleeson, v seriji Berlinski urad je nastopila z Ashley Judd, v seriji Wild Bill pa z Robom Lowejem.
Marko Vavpotič, M24.si

Maruša Majer
V filmu Ederlezi Rising je ob Sebastianu zaigrala tudi članica SNG Drama Ljubljana Maruša Majer, nastopila pa je tudi v nemški televizijski seriji Paare in v italijanskem filmu Tutto il mio folle amore.
Marko Vavpotič, M24.si

Gaja Filac1
V mednarodne 'vode' je še pred začetkom študija igre na AGRFT uspešno zaplula tudi Gaja Filač. Ob Katarini Čas je zaigrala v BBC-jevi seriji Love, Lies and Records.
M24.si

Aleksandra Balmazović
Aleksandra Balmazović se lahko pohvali s pestro paleto vlog tako v domačih kot v tujih produkcijah. Nastopila je v srbskih televizijskih serijah Porodično blago, Koreni in Junaci našeg doba, nemških televizijskih filmih Wohin mit Vater?, Racheengel - Ein eiskalter Plan in Adel Dich, avstrijski televizijski seriji Eine Couch für alle, hrvaško-avstrijsko-makedonskem filmu Duh babe Ilonke in v makedonsko-hrvaško-bolgarsko-francoskem filmu Lazar.
Marko Vavpotič, M24.si

Boris Cavazza
Boris Cavazza je v petih desetletjih odločilno zaznamoval gledališki in filmski prostor tako doma kot v tujini, za izjemen ustvarjalni opus pa ga je leta 2018 predsednik republike Borut Pahor odlikoval tudi z zlatim redom za zasluge.
Mediaspeed

Aljaž Tepina
Aljaž Tepina (znan kot Aliash Tepina) je igro študiral na prestižni igralski akademiji Central School of Speech and Drama v Londonu. Svojo profesionalno igralsko pot na tujem je začel leta 2009, ko je zaigral v eni epizodi televizijske serije Zakon in red: UK, kasneje pa je nastopil še v posamičnih epizodah serij Holby City (2009), Nema priča (2010) in Above Suspicion: Deadly Intent (2011). Največji uspeh je doživel leta 2012 v filmu o Batmanu: Vzpon viteza teme, ko je upodobil lik Hooded Man #2.
Mediaspeed

Alenka Kraigher
V New Yorku se je leta 2009 ustalila tudi Alenka Kraigher. Že leto po preselitvi je v predstavi Idiot Savant v The Public Theatru nastopila ob zvezdniku Willemu Defoeju. Predstavo je režiral Richard Foreman, ki velja za ameriško režijsko legendo, z njim pa je igralka pozneje sodelovala še v predstavi Old-Fashioned Prostitutes. Med drugim je nastopila tudi v predstavah: Chang In a Void Moon, Life is a Dream, Lear in Furniture Fire, v ameriških teleizijskih serijah Banker Madness!, The Mysteries of Laura in Shadowland ter v filmih Antarctica, No Cosutme No Candy in House.
osebni arhiv

Sanja Gregorčič
Sanja Gregorčič je igro študirala na ameriški Akademiji dramskih umetnosti (The American Academy of Dramatic Arts), za diplomsko predstavo The Music Lesson pa je prejela tudi nagrado Charles Jehlinger Award 2013 za najboljšo študentko letnika. Kljub temu, da je čez lužo dobila kar nekaj priložnosti za delo, pa se je pred štirimi leti in pol zaradi bližine družine in prijateljev odločila za selitev v London. S to potezo je zadela v polno. V irskem kratkem filmu Blindness je namreč dobila glavno vlogo, redno pa so ji namenili v seriji Borderline, ki so jo na britanski televizijski postaji Channel 5 predvajali med letoma 2016 in 2017. Nazadnje je posnela kratki britanski film Joseph Turns 42.
Jasmina Haskovic Photography

Gaja Višnar
Ker Gaje Višnar niso sprejeli na AGRFT, se je podala v tujino. V New Yorku je študirala na zelo priznanem igralskem konzervatoriju Circle in the Square, v Velikem jabolku pa je ostala tudi po uspešno zaključenem šolanju. Ustvarja tako v gledališčih kot pred kamerami. Lani je bila za vlogo Claire v predstavi Služkinji Jeana Geneta, ki jo je igrala v newyorškem gledališču The Seeing Place nominirana celo za prestižno nagrado Sklada inovativnega gledališča. V kratkem jo čakata snemanja dveh filmov.
Goran Antley / M24.si

Kim Rebecca Lekše
Pred njo je slovensko ledino na CEA orala Kim Rebecca Lekše, tudi Miss Earth Slovenije 2011. Zaigrala je v mehiški telenoveli Por Amar Sin Ley.
osebni arhiv

Sandra Debelak
Sandra Debelak je zelo uspešna v svetu mehiških telenovel. Ker ni naredila sprejemnih izpitov na na AGRFT-ju, je srečo poskusila na igralski šoli produkcijske hiše Televisa CEA in bila med sedem tisoč kandidati na avdiciji izbrana v srečno petdeseterico. Triletno šolanje je uspešno zaključila, zdaj pa dela s polno paro. Njena prva vloga je bila v priljubljeni seriji La Rosa de Gaudelupe, zaigrala pa je tudi v serijah Despertar contigo, El señor de los cielos, Like la leywenda, Por amar sin ley in Come dice el dicho.
Osebni arhiv

Jurij Drevenšek
Jurij Drevenšek je avgusta lani v Avstraliji snemal celovečerni ameriški film Nomad, sodeč po podatkih na IMDB pa je sodeloval tudi v dveh epizodah britanske televizijske serije Strike back.
Marko Vavpotič, M24.si