stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Slovenska gledališča so dejavna tudi v času novega koronavirusa

Teja Pelko, 09.04.2020 08:30:08

Čeprav so morala gledališča zaradi koronavirusa zapreti svoja vrata, pa lahko še vedno uživamo v njihovih uprizoritvah. Kar nekaj naših teatrov se je namreč odločilo, da svoje predstave objavijo na spletu.

Delite na:
Slovenska gledališča so dejavna tudi v času novega koronavirusa
Gledališče Glej Sunčan Stone

Tisti, ki tega zaradi neurejenih avtorskih pravic ne morejo storiti, pa z ljubitelji Talijinega hrama ostajajo v stiku po drugih poteh. Kako lahko od doma spremljate slovenska gledališča, preverite spodaj.

SNG Drama Ljubljana
SNG Drama Ljubljana
Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

PREDSTAVE: SNG Drama Ljubljana na uradnem kanalu na YouTubu predvaja posnetke vrhunskih uprizoritev iz svoje bogate gledališke zakladnice. Premiere predstav predvajajo vsak petek in nedeljo ob 20. uri, ponovitveno predvajanje vsakega arhivskega posnetka pa sledi naslednji dan, torej v soboto ali v ponedeljek, ob isti uri na istem mestu. Vse projekcije posnetkov si je mogoče ogledati le v živo. V prihodnjih tednih si bo mogoče ogledati naslednje arhivske posnetke: Romantične duše Ivana Cankarja v režiji Sebastijana Horvata, uprizoritev drame V Damask Augusta Strindberga v režiji Aleksandra Popovskega (na fotografiji), Camusovo Kaligulo v režiji Vita Tauferja, dramski diptih Rihard III. + II. v režiji Tomaža Pandurja po dramah Williama Shakespeara v priredbi Livije Pandur in Lade Kaštelan, Sofoklesovo Antigono v priredbi Žanine Mirčevske in v režiji Eduarda Milerja, avtorski mokomuzikal Iniciative za razvoj mokumentarističnega gledališča Marie Curie – Hystérie in še dva odmevna avtorska projekta režiserja Jerneja Lorencija in njegovih ustvarjalskih ekip: Kralj Ubu po motivih drame Alfreda Jarryja in Biblija, prvi poskus. Pozabili niso niti na najmlajše ljubitelje gledališča, za katere bodo predvajali uprizoritvi Gledališka bum-bonjera v režiji Luke Martina Škofa (s soavtorjem Blažem Rejcem) in Peter Klepec ali Kako postaneš pravi junak v režiji Maje Sever (s soavtorico Evo Kraševec); premierno ob 20. uri in s ponovitvijo ob 18. uri naslednji dan. Natančen datumski razpored je objavljen v spletnem sporedu Drame, o vseh vsebinah pa ažurno poročajo tudi prek uradnih kanalov na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in YouTube.

DRUGE VSEBINE: SNG Drama Ljubljana je v tem času na družbenih omrežjih uvedla novo programsko platformo Drama od doma. Na njej predstavljajo literarna branja priznanih slovenskih dramskih igralcev s skupnim naslovom »Drama bere z domačega kavča - čeprav od doma, ostajamo povezani«, povezali so se tudi z domovi za starejše, društvi upokojencev in drugimi organizacijami, namen pa imajo vključiti tudi druge umetniške prispevke.

SNG Maribor
SNG Maribor
Tiberiu Marta / SNG Maribor

PREDSTAVE: V Slovenskem narodnem gledališču Maribor - Drama, Opera, Balet ogled posnetkov uspešnic iz svoje bogate zgodovine ponujajo na svojem YouTubu in družbenih omrežjih. Predprejšnji torek in sredo so na YouTubu Drame predvajali Choderlosa de Laclosa Christopherja Hamptona Nevarna razmerja v režiji Aleksandra Popovskega (na fotografiji), čez vikend so na Facebookovi strani Opere in Baleta delili posnetek Giordanove opere Andrea Chenier v režiji Sarah Schinasi in pod taktirko Lorisa Voltolinija, ki je občinstvo navdušila minulo sezono, minuli torek in sredo pa so predvajali Brechtovo Malomeščansko svatbo v režiji Mateje Koležnik. Nadaljevali bodo tudi v prihodnje. Spored bodo napovedovali sproti, saj morajo za posamezne objave na družbenih omrežjih urediti avtorske pravice. Zato cenjeno občinstvo prosijo, da sledi napovedim na njihovih družbenih omrežjih. Posnetek uprizoritve je aktiven le v času predvajanja predstave.

Špas teater
Špas teater
Goran Antley / M24.si

DRUGE VSEBINE: Čeprav je Špas teater že vrsto let zelo aktiven na spletu, pa svojih predstav ne bo predvajal na spletu, ker gledališče po njihovem mnenju dela posebnega, življenjskega in osebnega ravno pristen stik gledalcev ter ustvarjalcev. V Špas teatru z obiskovalci ostajajo tesno povezani prek spleta in družbenih omrežjih. Nadaljuje se akcija Špasko popularnosti, ki so jo začeli januarja in v kateri občinstvo glasuje za najboljše predstave ter izbira med 30 igralkam in igralci, ob tem pa se poteguje tudi za bogate nagrade. Tu so še pozornosti za materinski dan, rojstne dneve, žrebanja, rubrike Ali veste, Bilo je nekoč … Za ta mesec pa napovedujejo še eno presenečenje. (Na fotografiji utrinek iz monokomedije Erotika po Emeršiču.) 

Lutkovno gledališče Maribor
Lutkovno gledališče Maribor
Boštjan Lah

PREDSTAVE: Predstave Lutkovnega gledališča Maribor se vsak dan predvajajo na Televiziji Maribor, v arhivu MMC RTV Slovenija pa so na voljo posnetki desetih lutkovnih predstav: Jakob in mesto, Ko je Šlemil šel v Varšavo, Krst pri Savici, Kurent, Rdeča Kapica, Sneguljčica, Volk in kozlička, Žaba Greta, Zelišča male čarovnice in Žogica Marogica (na fotografiji). Na spletu pa so objavili še posnetek češke predstave Bacek, ki je padel z neba, ki je lani dobila prvo nagrado na njihovem mednarodnem lutkovnem festivalu - Poletni lutkovni pristan.

Mestno gledališče Ptuj
Mestno gledališče Ptuj
Mare Mutić

PREDSTAVE: V Mestnem gledališču Ptuj je na spletu na ogled predstava, ki je nastala v koprodukciji s Prešernovim gledališčem iz Kranja, Mrtvec pride po ljubico. Drugih za zdaj zaradi vprašanja avtorskih pravic ne predvidevajo.

Mestno gledališče ljubljansko
Mestno gledališče ljubljansko
Peter Giodani

V MGL so se med prvimi odločili za ohranitev možnosti ogleda predstav. Do zdaj so jih na YouTube naložili šest: muzikal Trač (na fotografiji), Peer Gynt, Menjava straže, Nevihta, Vitez čudes in Iz junaškega življenja meščanov, v tem tednu pa prihajata še Frankenstein tandema Žanine Mirčevske in Eduarda Milerja ter Svetovalec Mileta Koruna v režiji Nine Rajić Kranjac. Sledile bodo še: Don Juan se vrača (režiser Dušan Jovanović), Ženitev (režiser Diego de Brea), Othello (režiser Jernej Lorenci), Sen kresne noči (režiser Jernej Lorenci), Prevare (režiser Jaka Ivanc) in Žlahtni meščan (režiser Eduard Miler). Izbor predstav je vezan predvsem na dovoljenja avtorskih agencij, avtorjev in ustvarjalcev predstav. Zaradi tega tudi ne morejo objaviti muzikalov, kot so: Kabaret, Rent, Goslač na strehi itd. V nobenem primeru pa ne bodo objavljali predstav, ki so še na rednem repertoarju njihovega gledališča. Vsi posnetki bodo na YouTubovem kanalu MGL dostopni v času trajanja karantene.

DRUGE VSEBINE: V MGL bodo sledilce na Facebooku in Instagramu v kratkem povabili, da njihove igralce vprašajo, kar jih zanima - predvsem glede njihovega dela, predstav, vlog, ki so jih odigrali in ki jih pripravljajo. Izbrali bodo nekaj vprašanj, ki jih bodo posredovali igralcem, odgovore pa si bodo lahko ogledali v videih, ki jim jih bodo poslali igralci. Pripravljajo tudi spletno različico abonmaja Radovedni, ki se je pri njih v teh letih zelo uveljavil - še zlasti pri mladih. Razmišljajo tudi, da bi imeli vsak dan ob 18. uri na Facebooku in Instagramu prenos branja odlomkov iz vlog igralcev. V MGL so se na pobudo Mestne občine Ljubljana z Zavodom za oskrbo na domu Ljubljana ter drugimi ljubljanskimi kulturnimi javnimi zavodi tudi povezali v mrežo prostovoljcev in prostovoljk, ki s telefonskim klicem lajšajo vsakdan starejšim.  

Slovensko mladinsko gledališče
Slovensko mladinsko gledališče
Najc Saje / SMG

PREDSTAVE IN DRUGE VSEBINE: Program Spletno Mladinsko ostaja zavezan angažirani, kritični drži in širjenju prostorov svobode. Skrbno izbrane programske vsebine od predstav do pogovorov objavljajo vsak ponedeljek in četrtek na svoji spletni strani in družbenih omrežjih. Zato jim sledite na www.mladinsko.com.

Siti teater
Siti teater
Marko Alpner

DRUGE VSEBINE: V SiTi Teatru predstav ne objavljajo, ker nimajo dovolj kakovostnih posnetkov, poleg tega pa menijo, da je komedija žanr, ki na posnetkih izgubi večino svojega naboja. Sicer to v veliki meri velja za gledališče na splošno, saj ga prav neposreden stik s publiko dela živega, jih pa kljub temu veseli, da so nekatera gledališča omogočila ogled arhivskih posnetkov svojih predstav. Še bolj podpirajo idejo prilagojenih izvedb v živo in morda se v prihodnje obeta tudi prenos katere od monokomedij z njihovega programa. Odločitev za to je odvisna predvsem od kakovosti, ki so jo v dani situaciji sposobni zagotoviti gledalcem. Zato pa ponujajo bogat glasbeni program. Na Valu 202 in RTV Slovenija so obiskovalci že lahko spremljali koncert Tomija Megliča in Guštija, ki je nastal v okviru njihovega glasbenega cikla 1na1 (na fotografiji) in katerega turnejo po slovenskih odrih so morali zaradi trenutnih razmer ustaviti. Posnetek koncerta je še dostopen na spletni povezavi: https://val202.rtvslo.si/2020/03/domaci-oder-1/. Nekaj posnetkov koncertov z njihovega odra si je mogoče ogledati tudi v spletnem arhivu RTV Slovenija, med drugimi posnetek koncerta ob 10-letnici SiTi Teatra, na katerem so z Big Bandom RTV Slovenija nastopili: Klemen Slakonja, Lado Bizovičar, Janez Hočevar Rifle, Polona Vetrih, Jure Ivanušič, Vesna Pernarčič, Aleksandra Ilijevski, Janez Bončina Benč, Mia Žnidarič, Uroš Kuzman, Uroš Fürst, Anja Strajnar, Romana Krajnčan, Vesna Zornik in Jose. Posnetek koncerta je dostopen na povezavi: https://4d.rtvslo.si/arhiv/koncerti-razvedrilni-program/174586098.

Mini teater
Mini teater
Miha Fras

PREDSTAVE: V Mini teatru so se odločili, da bodo na spletu pokazali svoje najboljše lutkovne predstave, ki jih sicer ne igrajo več, pa tudi svoje najboljše predstave za otroke in odrasle, med njimi tudi velike zmagovalke Borštnikovega srečanja ter uspešnice, kot so: Bartleby, pisar, Persona, Glad (na fotografiji), V samoti bombaževih polj in Dan umorov v zgodbi o Hamletu. Ker pa je ta trenutek ponudbe na spletu ogromno, ne bodo pretiravali in predvajali prav vseh svojih biserov, posebej tistih, ki jih še igrajo, saj je tudi po njihovem mnenju gledališče najbolje doživeti v živo. Predvsem pa računajo, da bodo s predstavami na spletu spodbudili tiste, ki jih še ni bilo pri njih, da jih ob koncu epidemije obiščejo v njihovem čudovitem gledališču in si v živo ogledajo njihovo pisano ponudbo predstav za vse od 3. do 103. leta starosti. Vsi posnetki so na Facebookovi strani Mini teatra dostopni ves čas trajanja karantene. Povezali so se tudi z Mercatorjem, s katerim tudi sicer sodelujejo. Tudi prek njihove spletne strani s predstavami razveseljujejo predvsem otroke. Kako zelo veliko je zanimanje zanje, govori podatek, da si je v samo eni uri njihovo predstavo Trije prašički prek spleta ogledalo 3.200 gledalcev.

SNG Opera in balet Ljubljana
SNG Opera in balet Ljubljana
Darja Štravs Tisu

DRUGE VSEBINE: SNG Opera in balet Ljubljana zaradi avtorskih in izvajalskih pravic še proučuje možnosti, da bi obiskovalcem oz. ljubiteljem operne in baletne umetnosti ponudil ogled posnetih predstav prek svoje spletne strani oziroma YouTuba. Njihove produkcije so namreč ogromne in vključujejo številne zunanje umetnike, zato je treba preveriti vsako pogodbo s stališča pravic avtorjev in drugih izvajalcev. Na spletni strani SNG Opera in balet Ljubljana pa si lahko ogledate krajše posnetke oz. izseke iz predstav in tako preverite, kaj si je in si bo vredno ogledati v prihodnje, ko bo gledališče lahko nemoteno izvajalo svojo dejavnost. (Na fotografiji utrinek iz opere Devica Orleanska)

SNG Nova Gorica
SNG Nova Gorica
SNG Nova Gorica

PREDSTAVE: V SNG Nova Gorica predstave izbirajo iz repertoarja predstav, ki jih ne igrajo več, pri čemer se odločajo za predstave različnih zvrsti, žanrov in poetik, ki segajo v bližnje in bolj oddaljene sezone, seveda pa so pri tem omejeni predvsem na obdobje zadnjih dveh desetletij, ko so posnetki že digitalizirani. Mogoče si bo ogledati tudi nekaj starejših legendarnih predstav in celo oživiti spomin na staro dvorano v Solkanu. Poskusili bodo objaviti tudi kakšno po izboru gledalcev, ki se bodo odzvali na njihovo anketo. Dostop do predstav iz arhiva SNG Nova Gorica dobite na FB in Instagramu #sngnovagorica ter na spletni strani gledališča. Predstave na spletu ostajajo odprte in na voljo za ogled do konca odloka o prekinitvi javnega življenja v Sloveniji zaradi zajezitve širitve novega koronavirusa. Spored bodo tedensko objavljali na svoji spletni strani - za en teden vnaprej. (Na fotografiji utrinek iz predstave Rokovnjači.)

DRUGE VSEBINE: Na FB in na Instagramu pripravljajo različne aktivnosti, ki vključujejo tudi nagradne igre, 27. 3. pa so ob svetovnem dnevu gledališča objavili video z igralci njihovega ansambla, ki prikazujejo njihovo delo v času samoizolacije.

Gledališče Koper
Gledališče Koper
Jaka Varmuž

PREDSTAVE: V Gledališču Koper želijo na svojem kanalu na YouTubu objaviti čim več svojih predstav. Pri tem pazijo, da so posnetki sprejemljive kakovosti, saj so bili narejeni pred časom in za drugačne namene, kot je javno predvajanje. (Na fotografiji utrinek iz predstave Norčije v spalnicah.)

DRUGE VSEBINE: Veliko je vsebin za otroke. Dvakrat na teden (sreda, nedelja) čez dan objavljajo pravljice, ki jih berejo igralci, ob torkih se predstavljajo s stalno rubriko Svet skozi pasje oči, v domeni igralca Gregorja Geča, snemajo pa tudi humorne intervjuje z liki iz predstav, izvajajo bralne uprizoritve, berejo pravljice, poezijo ... Vsak dan se rodi kakšna nova ideja, zato vse vabijo, da na družbenih omrežjih in na spletni strani wwww.gledalisce-koper.si spremljajo njihove aktivnosti med koronakrizo. 

Stalno slovensko gledališče Trst
Stalno slovensko gledališče Trst
Stalno slovensko gledališče Trst

PREDSTAVE: Stalno slovensko gledališče Trst na svoji Facebookovi strani objavlja material, ki ga ima na voljo in ki je profesionalno posnet. (Na fotografiji utrinek iz predstave Ukročena trmoglavka.)

DRUGE VSEBINE: Na njihovi strani najdete tudi številne druge zanimive vsebine, povezane s Stalnim slovenskim gledališčem Trst.

SLG Celje
SLG Celje
SLG Celje

PREDSTAVE: Tudi v Gledališču Celje so se pridružili ideji, da v času družbene izolacije gledališče pripeljejo v domače okolje gledalcev. Ker sproti urejajo avtorske pravice, za zdaj načrtujejo objaviti 4 predstave, dve za odrasle in dve za otroke (na fotografiji utrinek iz predstave Pekarna Mišmaš). Upajo in želijo pa si, da bi lahko objavili še kakšno. Predstave si bo možno prek direktne povezave ogledati kadarkoli. Povezave do predstav objavljajo tudi na spletni strani pod rubriko aktualno, saj se zavedajo, da velik del njihovega občinstva (še) ni aktiven na družbenih omrežjih, vseeno pa znajo uporabljati splet.

DRUGE VSEBINE: V Gledališču Celje na družbena omrežja dnevno nalagajo vsebine, za katere menijo, da so zanimive, poučne, hkrati pa tudi zabavne. Ljudem želijo pokazati, da kultura živi naprej ne glede na omejitve, jim približati delo v gledališču, pokazati, da delajo tudi od doma in da jim je mar, da so družbeno odgovorni.

Gledališče Glej
Gledališče Glej
Sunčan Stone

PREDSTAVE: Tudi v Gledališču Glej so gledalcem omogočili ogled predstav po spletu. Letos praznujejo 50-letnico, obletnica pa poteka v znamenju pogleda v prihodnost: osvetliti želijo vprašanje, kje se sodoben teater nahaja danes in kje se bo v naslednjih letih. Zato je večina njihovih predstav vezana na inovativne forme in preboje iz zadnjega desetletja Glejeve produkcije. Vmes pa zvestim obiskovalcem ponujajo tudi nekaj vrhuncev iz svoje bogate preteklosti. Ogledate si lahko nekaj kulturnih predstav, ki so zaznamovale ne le njihovo gledališče, temveč širšo uprizoritveno sceno in so širši javnosti sicer nedostopne. Ta teden bodo na novo odklenili predstave Janezov pasijon, Misterio Bufo in večkrat nagrajeno otroško predstavo Gozd raja. Še vedno pa bodo na voljo starejše predstave: Četrtek, v kateri blestita Stane Tomazin in Nika Rozman, Ni obale ni, Šajning, Nikita. Rojena 1985., v kateri nastopa večkrat nagrajena igralka Maruša Majer (na fotografiji), in na Borštnikovem srečanju nagrajena predstava Liferanti. Predstave so odklenjene teden dni od objave.

DRUGE VSEBINE: Obiskovalcem so na njihovih družbenih omrežjih na voljo tudi njihovi teoretsko bogati in tematsko zasnovani gledališki listi ter fotografski material. Če bo karantena trajala še dolgo, pa bodo razmislili tudi o drugih vsebinah in novih možnostih doseganja gledalcev.  

Anton Podbevšek teater
Anton Podbevšek teater
Barbara Čeferin

PREDSTAVE: Anton Podbevšek teater ogled predstav omogoča na svoji spletni strani. Izbor predvajanja »posnetih« uprizoritev poskuša ujeti v reflektirani pogled različne publike, bodisi žanrsko bodisi starostno. Prvi objavi sta bili vezani na nagrajeni uprizoritvi – Ivan Cankar: Hlapci/ komentirana izdaja (zmagovalka Tedna slovenske drame) in Livingstonov poslednji poljub (Zlata paličica). Izogibajo pa se predvajanja uprizoritev, ki so še v produkcijskem obtoku. Ta teden si bo mogoče ogledati tudi prvi uprizoritvi Slavoja Žižka – Dobrodošli v duhovnem živalskem kraljestvu in Trojno življenje Antigone (na fotografiji), obe svetovni praizvedbi. Pa tudi izvrstno interpretacijo besedila Levstikovega Martina Krpana v izvedbi Pavleta Ravnohriba.

DRUGE VSEBINE: Anton Podbevšek Teater deluje v smeri vizualnega inštituta, zato bodo za možni uvid v teoretski oddelek postregli tudi s posnetki teoretskih intervencij. 

Lutkovno gledališče Ljubljana
Lutkovno gledališče Ljubljana
Matej Povše

PREDSTAVE: V Lutkovnem gledališču Ljubljana ohranjajo stik s svojimi gledalci prek spletnih ogledov predstav, ki so jih poimenovali Gledališče povezuje. Na spletni strani www.lgl.si že od sredine marca redno objavljajo predstave za otroke in najstnike, ki so deležne izjemnega odziva. Posnetki predstav so delovne narave in sicer niso namenjeni javnemu predvajanju, temveč njihovem arhivu. Izbor predstav je zato povezan s presojanjem ustrezne kakovosti posnetka in kakovosti same predstave. (na fotografiji utrinek iz najstniške predstave Vihar v glavi)

Plesni Teater Ljubljana
Plesni Teater Ljubljana
Drago Videmšek

DRUGE VSEBINE: Tudi igralci LGL so se pridružili mreži prostovoljcev, ki na pobudo Mestne občine Ljubljana in Zavoda za oskrbo na domu s pogovori lajšajo vsakdan starejšim.

Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana
Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana
Domen Pal

PREDSTAVE: Predstave z odra Stare mestne elektrarne - Elektro Ljubljana so na voljo na Bunkerjevi spletni strani Gledališče s kavča (www.bunker.si) #gledališčeskavča. Nedavno pa so na Emanatu pognali Emanat TV, kjer vsak večer ob 20. uri predvajajo drugo predstavo iz svojega arhiva. Večina izmed uspešnic, ki jih predstavljajo na Emanat TV, je bilo posnetih prav na odru Stare elektrarne - med njimi so tudi predstave Matija Ferlin, predstava Irena Z. Tomazin in seveda Tatovi podob / Image Snatchers (na fotografiji). Ujamete jih lahko na povezavah: https://www.facebook.com/events/2675047199288430/ in https://tv.emanat.si DRUGE VSEBINE: Na Bunkerjevi spletni strani Gledališče s kavča (www.bunker.si) #gledališčeskavča objavljajo tudi druge umetniške dogodke in predavanja v Bunkerjevi produkciji.

Prešernovo gledališče Kranj
Prešernovo gledališče Kranj
Prešernovo gledališče Kranj

PREDSTAVE: V Prešernovem gledališču Kranj z gledalci arhivske posnetke predstav delijo prek svojega kanala na YouTubu. Trenutno si lahko ogledate naslednje predstave: Jaan Tätte: Prečkanje avtoceste ali zgodba o zlati ribici v režiji Andreje Kovač. Enrico Luttmann: Sen v režiji Mateje Koležnik, Emil Filipčič – Marko Derganc: Butnskala v režiji Vita Tauferja, Marieluise Fleisser: Močan rod, v režiji Ivice Buljana (na fotografiji), Nikolaj Vasiljevič Gogolj: Revizor v režiji Mateje Koležnik in Svetlana Makarovič: Mrtvec pride po ljubico v režiji Jerneja Lorencija. Seznam predstav bodo sproti dopolnjevali, zato vse vabijo, da spremljajo njihova družbena omrežja.***