ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Še živi!

sta/KS, 10.02.2020 14:07:53

Ob nedavnih obletnicah rojstva in smrti legendarnega glasbenika Davida Bowieja so ameriški mediji poročali, da bosta v tem letu posthumno izšla albuma z njegovo glasbo. Prva bo digitalni EP z doslej nepoznanimi različicami njegovih skladb, ki bo izšel aprila na dan ploščarn, drugi album pa bo vključeval posnetek koncerta v živo.

Delite na:
Še živi!
David Bowie Podpis Nekateri bogatijo tudi po smrti. Glasbenik David Bowie je lani zaslužil 9,5 milijona dolarjev (7.631.135,03 evra). Reuters

Na Bowiejev rojstni datum, 8. januarja, je izšla skladba The Man Who Sold The World, ki bo tudi na EP plošči z naslovom David Bowie Is It Any Wonder. Do aprila nameravajo tako izdajatelji javnosti v digitalni obliki tedensko predstaviti eno od skladb z nove plošče.

Izid albuma The ChangesNowBowie je napovedan za drugo polovico leta, vključeval pa bo posnetek, ki je nastal leta 1996 med vajami za koncert ob Bowiejevi 50-letnici v Madison Square Gardnu.

Za zdaj ni znano, katere skladbe bodo vključene na albuma, razen da naj bi bile na EP zbrane pesmi, ki jih je glasbenik posnel v 90. letih. Oba albuma bo izdala založba Parlophone Records.

2.700 % več pretoka Bowiejeve glasbe

Po Bowiejevi smrti leta 2016 je zanimanje za njegovo glasbo zelo naraslo. Spotify je poročal, da so v nekaj urah po glasbenikovi smrti zaznali kar 2.700-odstotno povišanje pretoka njegove glasbe, v kratkem času po tragični novici pa so v ZDA zaznali več kot 5.000-odstotno povečanje prodaje njegovih albumov. Po glasbenikovi smrti so med drugim izdali že šest albumov z njegovimi posnetki v živo, med njimi lani Serious Moonlight (Live 83), leta 2017 pa Live in Berlin 1978.

David Bowie

Hologram

300 oboževalcem v leicesterskem National Space Centru so premierno prikazali izseke iz 30-minutnega eksperimentalnega posnetka na 35-milimetrskem filmskem traku, ki ga je glasbenikov prijatelj in sodelavec Martin Richardson posnel leta 1998. Richardson je na podlagi posnetka ustvaril premični Bowiejev hologram, ki je bil dodan 500.000 kopijam albuma Hours iz leta 1999.

david_bowie.jpg
David Bowie je po boju z rakom umrl 10. januarja 2016.
Profimedia

Zadnji album dva dni pred smrtjo

Bowie, ki je sicer živel v ZDA, se je leta 1947 rodil v Londonu kot David Robert Jones. Umetniško ime si je nadel leta 1965. V zgodovino pop glasbe se je zapisal kot človek tisočerih obrazov, umetniških imen in glasbenih slogov – od glam rocka, belskega soula do elektronske glasbe. Nastopil je tudi v več filmih in televizijskih produkcijah. O njem so izšle že številne knjige, posneta je bila tudi vrsta dokumentarcev. Svoj zadnji album Blackstar je objavil na 69. rojstni dan, dva dni pred smrtjo. Nekateri so ta album razumeli kot glasbenikovo poslednjo umetniško izjavo.

074036_186943_DavidBowie.jpg

Pariz kmalu s po Davidu Bowieju poimenovano ulico

Pariz naj bi kmalu dobil ulico, poimenovano po legendarnem britanskem glasbeniku. »V 13. okrožju Pariza bo kmalu tudi Rue David Bowie,« je povedal župan tega pariškega okrožja Jerome Coumet.

Kot je dejal župan, ki je velik oboževalec britanskega glasbenika, bodo po Bowieju poimenovali novo ulico v bližini postaje Austerlitz v jugovzhodnem delu francoske prestolnice. Dodal je, da mora poimenovanje odobriti še mesti svet, a da ne pričakuje težav.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 3. 16.1.2019