Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Se Elvis Presley zabava v Argentini ali živi na Luni?

T. J., 09.02.2020 11:00:21

Če bi bil legendarni pevec in igralec Elvis Presley (1935-1977) še živ, bi pred dobrim tednom, natančneje 8. januarja, praznoval 85. rojstni dan. Na žalost pa je zaradi zastoja srca umrl veliko prezgodaj, v 43. letu starosti. Čeprav je mrtev že skoraj 43 let, pa se še vedno pojavljajo teorije zarote, povezane z njim in njegovo smrtjo. Ni malo tistih, ki so trdno prepričani, da je Elvis še vedno živ.

Delite na:
Se Elvis Presley zabava v Argentini ali živi na Luni?
Številni goreči oboževalci Elvisa Presleyja so še vedno prepričani, da je kralj živ. Profimedia

Elvis Presley je od leta 1977 mrtev, »stroj za služenje denarja«, povezan s tem slovitim imenom, pa je še kako živ. Do svoje smrti je nepozabni kralj rokenrola po nekaterih ocenah prodal od 400 do 500 milijonov nosilcev zvoka, v prvem letu po njegovi smrti pa so jih prodali približno 200 milijonov! Do danes naj bi njegovi oboževalci po vsem svetu kupili precej več kot milijardo njegovih plošč, kar je seveda dodobra napolnilo bančne račune njegovih dedičev, med drugim 51-letne hčerke Lise Marie Presley, ki se je podala po poti svojega slavnega očeta in postala glasbenica. Pokojnega Elvisa pa pri življenju ne ohranja le denar. Priznani ameriški komunikolog, prof. Gilbert B. Rodman, je leta 1996 napisal: »Za mrtvega človeka je Elvis Presley zelo glasen. Njegovo telo ga je leta 1977 morda res pustilo na cedilu, a njegovi miti, duh in imidž še vedno živijo. Celo več kot to, napredujejo, cvetijo in se množijo.« In prav zaradi tega je Elvis postal oboževan objekt teoretikov zarot, ki pletejo najrazličnejše absurdne zgodbice. Vse skupaj se je začelo z divjimi špekulacijami, povezanimi z njegovo nenadno smrtjo. Njegovi prijatelji in številni oboževalci se očitno niso znali ali hoteli sprijazniti s tem, da je njihov idol umrl zaradi zastoja srca. Govorilo se je, da je imel v resnici raka na kosteh v zadnjem stadiju, med njegovimi znanci se je šušljalo o sladkorni bolezni in hudem obolenju jeter …

elvis presley 2.jpg
Če gre verjeti eni od teorij zarote, je v krsti, zakopani na posestvu Graceland, v resnici njegova voščena lutka.
Profimedia

Bojeval se je s kroničnimi boleznimi

Dejstvo je, da se je Elvis spopadal z nespečnostjo in prirojeno črevesno boleznijo, tako imenovanim megakolonom, ki mu je povzročal kronična zaprtja. To pojasnjuje njegovo veliko porabo zdravil, ki jih je imel v kopalnici ves čas na dosegu roke. Takoj po njegovi smrti so mediji poročali o tem, da je bil vzrok smrti zloraba zdravil. Njegov osebni zdravnik je diagnosticiral zastoj srca, kar so potrdili tudi zdravniki v bolnišnici Baptist Memorial Hospital v Memphisu, kamor so prepeljali njegovo truplo. Posebna obdukcija, ki jo je naročil njegov oče Vernon Elvis Presley, je pokazala, da sta Elvisa pestila visok krvni tlak in obolenje koronarne arterije, ki sta bila prav tako del vzroka za njegovo smrt. Danes pa zdravniki menijo, da je smrtonosni srčni napad sprožilo črevesno obolenje in da bi zvezdnik umrl tudi, če ne bi zaužil domnevno usodnega koktajla zdravil. Kakorkoli že, najrazličnejše špekulacije, povezane z vzrokom njegove smrti, se pojavljajo še danes in se bodo najverjetneje pojavljale vse do leta 2027. Šele takrat naj bi namreč javno objavili uradno obdukcijsko poročilo.

elvis presley 3.jpg
Blagovna znamka Elvis Presley še vedno polni bančne račune njegovih dedičev, predvsem hčerke Lise Marie Presley, njegovega edinega otroka.
Profimedia

So ugrabili njegovo truplo?

Pogreb je bil že dva dneva po njegovi smrti, 18. avgusta 1977. Pokopali so ga na javnem pokopališču Forest Hill Cemetery v Memphisu, in sicer ob grobu njegove mame Gladys Love Smith Presley. Kmalu po pogrebu so policisti dobili namig, da je neka tolpa ukradla njegovo truplo, skupaj z več kot 400 kilogramov težko krsto, in da namerava od njegovih svojcev iztržiti 10 milijonov dolarjev odkupnine. Možje postave so 29. avgusta 1977 ponoči pred mavzolejem, v katerem sta počivala Elvis in njegova mama, dejansko aretirali štiri moške. Ker pri sebi niso imeli nobenega orodja in jim niso mogli dokazati kaznivega dejanja, so jih izpustili. Elvisov oče Vernon se je na vse skupaj odzval tako, da je od oblasti zahteval izjemno dovoljenje, na podlagi katerega so 2. oktobra 1977 krsti Elvisa in njegove mame prepeljali na legendarno Elvisovo posestvo Graceland in ju tam zakopali. Od leta 1979 tam počiva tudi Vernon. Približno 25 let po tem dogodku je neki policijski oficir zatrdil, da je bila ugrabitev izmišljena in da je v resnici družina Presley hlinila načrtovanje ugrabitve, da bi Elvisovo truplo lahko pripeljala domov. Kakorkoli že, Graceland še vedno vsako leto obišče okoli 600 tisoč oboževalcev kralja rokenrola, kar njegovi družini prinaša milijonske zaslužke.

Je Elvis še živ?

Vse navedene teorije je razvil tisti del njegovih oboževalcev, ki verjame, da je Elvis dejansko umrl. Številni drugi pa se nikakor nočejo sprijazniti z njegovo smrtjo. Trdno so prepričani, da je kralj živ in da je bila smrt njihovega idola le krinka za javnost. Po njihovem mnenju naj bi za hlinjenje njegove smrti obstajali dve možni pojasnili. Prvo je to, da je bil Elvis v resnici dolgo agent ameriške obveščevalne službe CIA in da je moral leta 1977 preprosto ponikniti. Drugo pojasnilo pa je, da je bil Elvis obveščevalec ameriške zvezne varnostno-policijske organizacije FBI, da je pričal proti mafiji v Memphisu in da se je zaradi svojega pričanja znašel v programu za zaščito prič. Posledično je moral 'umreti' in dobiti novo identiteto.

Da v resnici sploh ni umrl, naj bi dokazovala tudi fotografija, na kateri mrtvi zvezdnik leži na parah in jo je objavil ameriški tabloidni dnevnik National Enquirer. Po mnenju ustvarjalcev omenjenega časopisa pokojnik v resnici ni Elvis, saj naj bi bil nos moškega na fotografiji veliko premajhen, telo pa veliko presuho. Šlo naj bi za Elvisovo voščeno lutko, pod katero so namestili klimatsko napravo, da se zaradi vročine, ki v poletnih mesecih vlada v ameriški zvezni državi Tennessee, ne bi stopila. In prav zaradi tega naj bi bila krsta tako zelo težka.

Že dan po njegovi smrti naj bi Elvisa videli v neki turistični agenciji v Memphisu, kjer je pod imenom John Burrows rezerviral enosmerno letalsko vozovnico za Buenos Aires. Prav v glavnem mestu Argentine naj bi povsem neprepoznaven živel še danes. Nekateri celo trdijo, da so ga videli v nekem argentinskem baru na plaži, kjer sta mu družbo delala glasbenik Kurt Cobain, vodja skupine Nirvana, ki je leta 1994 naredil samomor, in raper ter igralec Tupac Shakur, ki so ga ubili leta 1996.

Obstajajo tudi teorije o tem, da se je Elvis naveličal luksuznega življenja na posestvu Graceland in da je svojo smrt hlinil zato, da bi lahko živel skromno, v anonimnosti in miru. Opazili so ga kot uslužbenca na bencinski črpalki, blagajnika v supermarketu in natakarja v neki hamburški restavraciji. Ni pa malo niti tistih, ki trdijo, da so ga videli v vlogi statista v božični filmski klasiki Sam doma, ki so jo posneli leta 1990. Ne smemo pozabiti zapriseženih ljubiteljev teorij zarote, ki so prepričani, da se je Elvis že zdavnaj pred letom 1977, na vrhuncu svoje kariere, umaknil iz javnosti in za svoje nastope najel prvorazrednega imitatorja. In prav ta imitator je po njihovem mnenju leta 1977 umrl, pravi Elvis pa živi skrivno življenje v nekem domu starejših občanov v Teksasu.

Stanuje na Luni?

Nekateri so šli v svojih norih teorijah celo tako daleč, da trdijo, da Elvisa že dolgo ni več na Zemlji. V resnici naj bi z agencijo NASA že leta 1969 poletel v vesolje. Ker snemalne naprave niso pravilno delovale, pa so ljudje na posnetkih videli le astronavta Neila Armstronga (1930–2012) in 89-letnega Buzza Aldrina. Leta 1977 naj bi se Elvis vrnil na Luno, kjer živi še danes. Poslušali in brali smo tudi o tem, da so ga ugrabili vesoljci, ki naj bi ga dolgo pred ugrabitvijo opazovali in se dokopali do zaključka, da je preprosto predober za naš planet. Med najbolj nore pa prav gotovo spada teorija, da Elvis v resnici sploh ni bil človek, ampak Marsovec, ki se je po tem, ko je nekaj časa bival na Zemlji, preprosto vrnil na svoj domači planet. Ob koncu velja omeniti še špekulacijo, ki vsem njegovim oboževalcem vliva ogromno upanja – Elvis se je leta 1977 podal na potovanje skozi čas, najpozneje leta 2033 pa se bo spet pojavil.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 3. 16.1.2019