Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Pridih mističnosti

Marjana Vovk, 24.01.2020 20:00:00

Čeprav v današnji dobi interneta skoraj ni več kotičkov na svetu, ki jih ne bi poznali oziroma videli, še preden se dejansko odpravimo tja, so stvari, ki nas v živo še vedno lahko presenetijo, bodisi zaradi svoje nenavadnosti, mističnosti ali energije. Predstavljamo vam nekaj takšnih naravnih ali človeško ustvarjenih čudežev, ki vas ne bodo pustili hladnih - že na fotografijah ne, kaj šele, če jih obiščete v živo.

Delite na:
Pridih mističnosti
Tunel ljubezni Dreamstime

Nintokujev mavzolej (Sakai, Japonska)

nintokov mavzolej.jpg
Nintokov mavzolej
Wikipedia

Antična gomila cesarja Nintokuja, zgrajena v 5. stoletju, spada med največje grobnice na svetu. Ima obliko ključavnice, v sredini je gomila, prekrita z drevesi, dolga skoraj 500 metrov, široka 300 metrov in visoka okoli 35 metrov, okoli nje pa je speljan vodni obrambni jarek. Dva tisoč ljudi naj bi jo bilo gradilo kar šestnajst let, vsak dan, od jutra do mraka. Arheologi pa še vedno niso potrdili, ali je v njej res pokopan cesar Nintoku. Po Japonski je sicer posejanih več kot 161 tisoč takšnih grobnic, imenovanih kofun, Daisen Kofun oziroma Nintokujev mavzolej je največja med njimi.

Vodnjak iniciacije (Sintra, Portugalska)

vodnjak-sintra.jpg
Vodnjak iniciacije
Dreamstime

V parku Quinta de Regaleria stoji (ali bolje: je vkopan) tako imenovani portugalski čudež: vodnjak iniciacije ali obrnjeni stolp. Globok je kar trideset metrov, obdaja pa ga spiralna stopniščna galerija (zato spominja na obrnjen stolp), ki ima devet nivojev s po petnajstimi stopnicami (nivoji pekla in raja po Dantejevi Božanski komediji), na dnu pa so templjarski križ in več tunelov, ki vodijo do jam in drugih spomenikov v parku, ki ga je dal leta 1904 zgraditi portugalski bogataš Carvalho Monteiro.

Hudičev most (Kromlau, Nemčija)

hudicev_most-PX.jpg
Hudičev most
Pixabay

V parku Kromlau že od leta 1860 stoji Rakotzabrücke ali tako imenovani Hudičev most, saj legende pravijo, da je njegov graditelj zanj prodal dušo hudiču - ali pa da je kar delo hudiča samega. Most je namreč zelo tanek, skupaj z odsevom v vodi pa tvori popoln krog. Zgraditi ga je dal lokalni vitez, danes pa je sprehod po njem prepovedan.

Tigrovo gnezdo (Butan)

tigrovo_gnezdo.jpg
Tigrovo gnezdo
Dreamstime

Na strmih klifih nad butansko dolino Paro na 3120 metrih nadmorske višine »gnezdi« sveti tempelj Paro Taktsang. V 7. stoletju, ko je bila na tistem mestu le jama, naj bi bil v njej meditiral Guru Rinpoche (tja naj bi bil priletel s tigri), leta 1692 pa so na njenem mestu zgradili tempelj Tigrovo gnezdo. 

Ukrivljeni gozd (Nowe Czarnowo, Poljska)

ukrivljeni_gozdPX.jpg
ukrivljeni gozd
Pixabay

Krzywy Las ali Ukrivljeni gozd je nasad okoli štiristo borovcev, ki imajo čudno zavita debla. Drevesa so posadili okoli leta 1930, še danes pa ni jasno, zakaj so takšnih oblik, najverjetnejša razlaga je, da so jih kot mlada drevesca tako upognili ljudje, morda za kasnejšo uporabo v lesni industriji.

Slap večnega ognja (ZDA)

slap.jpg
Slap večnega ognja
Dreamstime

Slap in ogenj? Kakšna čudovita igra narave! Ta naravna znamenitost se nahaja v ameriškem parku Chestnut Ridge, gre pa za slap, ki pada čez votlino, iz katere uhajajo plini, zaradi katerih pod slapom gori ogenj. Ta lahko sicer občasno ugasne, a po navadi hitro zopet zagori. Nekateri verjamejo, da je tam stik Zemlje in Pekla.

Mavrična gora (Peru)

mavricna.jpg
Mavrična gora
Dreamstime

Če ste se pripravljeni podati 5200 metrov visoko v perujske gore, vas čakajo neverjetne barve. Vinicunco ali Mavrično goro namreč tvorijo kamnine sedmih različnih barv (zaradi oksidacije mineralov). Šele zadnja leta je to geološko čudo postalo velika turistična atrakcija, pred tem menda niti ni bilo vidno, saj ga je prekrival ledenik, ki pa ga je odneslo globalno segrevanje.

Tunel ljubezni (Klevan, Ukrajina)
Priljubljena točka zaljubljencev je v resnici železniška proga, po kateri trikrat na dan še vedno vozi tovorni vlak, zato malo previdnosti med vso romantiko ne bo odveč. Nekaj več kot štirje kilometri proge so speljani med gostim gozdom, tako da je nastal naravni gozdnati tunel. Najbolj čudovit je poleti, ko je največ zelenega listja, in jeseni, ko se tunel odene v rdeče, rjave in zlate barve. Čeprav tunel ni tako star, že ima svojo legendo: zaljubljencema, ki se sprehodita skozenj, se bo izpolnila želja - če so njuni nameni res iskreni.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 2, 10.1.2020