testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

jasna-kuljaj Svet24.si

Jasna Kuljaj sprejela novo vlogo programske ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Precej težje ji je nastopati pred manjšim občinstvom

Teja Pelko, 05.06.2020 08:30:56

Ljubitelji sodobne avtorske in etno glasbe so nedavno prišli na svoj račun. Festival Godibodi se je namreč (sicer v času primerni izvedbi) zgodil tudi letos. V Hribarjevi dvorani Ljubljanskega gradu sta se v petek, 29. maja, in v soboto, 30. maja, vsak večer zgodila dva koncerta, zvok in video pa so neposredno prenašali na Prvem programu Radia Slovenija oziroma na spletni strani Prvega programa ter FB-profilu Prvega. Posnetke vseh štirih koncertov festivala Godibodi 2020 bo predvajala tudi Televizija Slovenija. V petek so nastopili mlada vzhajajoča kantavtorica in pesnica Sandra Erpe z gosti ter Mala mestna muzika z Žalostinkami po razkriško, v soboto pa Rudolf Gas & the Family ter Batista Cadillac. Pred koncertom smo se pogovarjali s Sandro Erpe.

Delite na:
Precej težje ji je nastopati pred manjšim občinstvom
Sandra je kantavtorica (leta 2018 je tudi zmagala na Kantfestu) in pesnica. Živi v Ljubljani, prihaja pa iz Novega mesta. Je magistrica primerjalne književnosti in študentka doktorskega študija Humanistike in družboslovja na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Svoja literarna dela objavlja v najrazličnejših revijah. Leta 2017 je izdala debitanstki album z naslovom Sinonim za mojo mladost, leto kasneje pesniški knjižni prvenec z naslovom Prtljaga, lani pa biografijo Amy Winehouse. osebni arhiv

Nastop na festivalu Godibodi se bo precej razlikoval od tistih, ki ste jih vajeni, saj ne bo izveden pred živim občinstvom. Kako drugače je to za vas kot izvajalko?

Glede na to, da bodo del koncerta tudi tonski mojstri, snemalci, napovedovalci programa in najverjetneje organizatorji, občinstvo (na sicer svojevrsten način) kljub vsemu bo. Že če nastop posluša le en poslušalec, se kot glasbenik potrudiš enako, kot če bi šlo za veliko množico, tako da tu ni neke razlike. Moram pa priznati, da mi je precej težje nastopati pred manjšim občinstvom – zdi se, da je takrat vsak delček pozornosti usmerjen vate, kar s seboj prinese dodatno tremo.

Se kaj bojite, da so se ljudje v tem času zaradi številnih brezplačnih koncertov na spletu razvadili na brezplačne nastope, da nihče več ne bo hotel plačati vstopnine?

Že pred koronavirusom so obstajali posamezniki, ki so obiskovali le brezplačne dogodke, po drugi strani pa so obstajali takšni, ki so bili za to, da bi užili kakovostne vsebine, pripravljeni kupiti vstopnico ne glede na njeno ceno. Mislim, da se pripadniki prve in druge skupine ne bodo spremenili: prvi bodo še vedno brskali za »poceni materialom« in na vsakem koraku poskušali prihraniti kak evro, drugi pa se bodo še vedno zavedali, da je treba umetnost, kot vse drugo, primerno podpirati, če želimo, da še naprej obstaja.

S čim ste si krajšali čas v samoizolaciji?

Ustvarjala in vadila sem le toliko, kolikor mi je čas dopuščal, sicer pa sem pozornost namenjala svojemu 16-mesečnemu sinu.

Koliko je sin spremenil vas oziroma vaš pogled na svet?

Priznam, pred sinovim rojstvom nisem razumela mamic, ki so tarnale, da so »lahko srečne, če se jim vsak dan uspe stuširati, pojesti tri (normalne!) obroke in se za silo urediti«. To mi nikakor ni bilo jasno … Niti sanjalo se mi ni, da je lahko življenje z dojenčkom (in pozneje malčkom) tako zelo naporno in čudovito obenem! Nobena od mojih bližnjih prijateljic še nima otrok, zato se o življenju »po prihodu dojenčka« z nikomer nisem zares odkrito pogovarjala. Nasvete, kot sta »Spi, dokler še lahko!« in »Zdaj si spočij, potem ne bo časa!«, sem sicer dobivala, a jih nisem jemala preveč resno. Človeka preseneti, kaj vse je sposoben narediti neprespan, utrujen in v nenehni bitki s časom. Pravzaprav ne vem, kaj sem pred sinovim rojstvom počela z vsem časom, ki sem ga imela na voljo. Upam si trditi, da ga zdaj, tako ali drugače, bolje in v popolnosti izkoristim.

Sandra Erpe 3
V njenem koncertnem projektu se glasba in (uglasbena) poezija prepleteta v zaokroženo celoto šestih skladb in osmih recitiranih pesmi. Sandrina glasba in poezija odstirata odločitve vse prej kot apatične mlade ženske na kočljivih križiščih življenjskih kolovozov. Zvrstno se v njeni celoviti zgodbi prepleta kantavtorstvo s džezovskimi prvinami, šansonom, prvenstveno pa gre za samonikel notranji izraz Sandre Erpe. Je avtorica poezije in glasbe, pod aranžmaje pa se podpisuje celotna zasedba. To poleg Sandre (vokal, kitara, klavir), sestavjajo še: Jan Peteh (kitara), Nejc Podobnik (klavir), Sašo Piskar (kontrabas) ter Miha Zor in Maja Moll (interpretacija poezije)
osebni arhiv

Kako zelo pa vam je novi koronavirus prekrižal načrte?

Ker delujem kot samozaposlena v kulturi (kot kantavtorica in književnica), sem morala odpovedati precej nastopov, ki predstavljajo glavnino mojega zaslužka. To je bil močan udarec. Ves čas sicer objavljam najrazličnejše literarne prispevke, a gre večinoma za majhne zneske, pogosto objave niti niso plačane … Tudi vaje z zasedbo smo morali za nekaj časa prestaviti. Prav zato bo nova plošča, ki jo pripravljamo, na kateri bodo sveže skladbe in recitirana poezija, posneta in predstavljena pozneje, načeloma v sredini oktobra. Upam, da se bodo razmere do takrat umirile in bomo lahko ploščo pospremili v svet, kot je bilo načrtovano, to je 15. oktobra ob 20.30 v Sohu v Ljubljani.

Je novi koronavirus vplival tudi na vsebino vaših pesmi, nastalih v tem času?

Posredno prav gotovo; vedno pišem o rečeh, ki sem jih tako ali drugače izkusila.

Kaj sicer nastane najprej, melodija ali besedilo? Kaj vam je lažje prilagajati oziroma kaj lažje »žrtvujete«?

Skoraj brez izjeme najprej nastane besedilo (največkrat osnutek besedila), ki ga nato usklajujem z glasbo, torej na neki način lažje »žrtvujem« glasbo.

Je na vidiku tudi nova pesniška zbirka?

Izid pesniške zbirke načrtujem drugo leto. Težko pa rečem kaj bolj konkretnega, ker je vse skupaj še v fazi popravljanja in piljenja. Gre pa (spet) za sodobno poezijo, morda nekoliko bolj izčiščeno kot v prejšnji zbirki.

Bliža se čas poletnih dopustov. Ga boste preživeli drugače, kot ste načrtovali?

Pravzaprav nikoli ne načrtujem toliko vnaprej, z »organizacijskega vidika« tako ni pretirane škode. Za kak dan se bomo z družino zagotovo odpravili na morje, preostanek počitnic pa bo kot ponavadi precej spontan.