požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Otroci morajo v naravo!

U.L., 24.01.2020 14:00:00

Morda so na tem področju slovenski otroci v prednosti pred drugimi, saj smo Slovenci na splošno zelo povezani z naravo. A dejstvo je, da morajo otroci preživljati več časa v naravi, posebno ob koncu tedna, bi jih morali starši »popokati« in odpeljati v gozd ali na kakšen hrib. Zakaj je to tako pomembno?

Delite na:
Otroci morajo v naravo!
otroci v naravi Profimedia

Otrok se več giba

V naravi se otrok veliko več giblje, spontano teka. Sicer otroci ne marajo dolgih pohodov in hoje v hrib, a vse skupaj lahko z igro naredite bolj zabavno. Otroci v gozdu, med igro, med lovljenjem ali iskanjem skritih zakladov, sploh ne bodo opazili, da so fizično aktivni. Narava torej spodbuja gibanje, igro in raziskovanje.

Boljše spoprijemanje z ovirami

Narava zmanjšuje vpliv stresnih situacij na otroke ter jim pomaga pri spopadanju z njimi, ko so te neizogibne. Že sprehod skozi mestni park ali tekanje med drevesi otroka sprostita, da pozabi na svoje težave v šoli in tudi doma. Prav tako bo vsak otrok, ki premaga hribčke in hribe, lažje opravil z ovirami v vsakdanjem življenju.  

Narava zmanjšuje pojav motenj pozornosti, depresije in anksioznosti

Najnovejše raziskave so pokazale, da pri navedenih težavah narava še kako pomaga. Otroci, ki živijo v bližini večjih zelenih površin, imajo kar za polovico manjšo verjetnost, da bodo zboleli za katero izmed omenjenih motenj.

Narava vzbudi čute in sposobnosti

Če zanemarimo znanje in modrosti narave, pa narava pomembno vpliva na otroške sposobnosti. Študije po vsem svetu so že ničkolikokrat dokazale, da se s časom, preživetim v naravi, povečajo njihove kognitivne sposobnosti in sposobnost učenja, pozornost, kreativnost, produktivnost in zaznava vonjav. Raziskovalci na univerzi v Michiganu so ugotovili, da samo ena ura, preživeta v naravi, izboljša spomin in pozornost za 20 odstotkov. Šole, ki omogočajo otrokom čas v naravi, lahko potrdijo, kako otroci bolje delujejo med poukom.

otroci-v-naravi
otroci v naravi
Profimedia

Narava otroku pomaga razviti spoštovanje in odgovornost do planeta

Raziskave so pokazale, da otroci, ki imajo stik z naravo že v zgodnjem otroštvu, premorejo veliko več ljubezni in spoštovanja do okolja. To pa lahko pomembno oblikuje njihova okoljska stališča in ozaveščenost v odrasli dobi.

Narava vzpostavlja in krepi odnose

Izpostavljenost naravnim okoljem povzroči, da bolj cenimo odnose, skupnosti, medsebojno sodelovanje in poglobimo povezavo z družino. Prav tako se izboljšajo zmožnost za reševanje problemov, samodisciplina, fleksibilnost in samozavedanje.

Plezanje po drevesu ni le fizična aktivnost, otrok se uči odgovornosti zase in tveganj. Spodbuja se kreativnost, saj si otroci izmislijo svoje lastne igre, ki nimajo vnaprej določenih pravil in navodil. Postavijo si lastne cilje in izzive. Učijo se iz izkustva.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 2, 10.1.2020