kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Ostro nad Apple!

Računalniške novice, 13.02.2020 20:00:30

Podjetje Apple naj bi s šifriranjem podatkov pomagalo morilcem, preprodajalcem drog in drugim nasilnim kriminalcem.

Delite na:
Ostro nad Apple!
trump pr

Če že dlje časa uporabljate mobilne naprave podjetja Apple, ste morda že seznanjeni s tem, da je moral računalniški velikan ameriški policiji izročati uporabnikove podatke, ki so bili shranjeni v strežnikih iCloud ali na napravi, zaklenjeni z geslom. Od leta 2014 to ni več mogoče, saj je s pripravo mobilnega operacijskega sistema iOS 8 računalniški velikan poskrbel, da se šifriranje podatkov izvaja na uporabnikovi mobilni napravi. To pomeni, da se do teh podatkov ne more dokopati niti podjetje Apple, četudi bi si to želelo.

Da je brez gesla nemogoče priti do šifriranih podatkov, se je nedavno pokazalo na primeru, ko je ameriški državni tožilec Apple zaprosil za odklenitev dveh pametnih mobilnih telefonov iPhone. Tu je šlo za telefona, ki sta bila v lasti vojaka, ki je v začetku decembra v pomorskem oporišču ubil tri vojake. Računalniški velikan je oblastem sicer predal podatke iz vojakovega računa iCloud, a telefonov preprosto ni mogel odkleniti. Kot že omenjeno, njegovi telefoni imajo privzeto vključeno šifriranje vseh shranjenih podatkov.

Apple-iPhone-11-Pro-Max-Midnight-Green-frontimage.jpg
apple iphone
pr

Zaradi omenjenega dogodka se je na podjetje Apple brez zadržkov spravil celo ameriški predsednik Donald Trump. Ta je v izjavi za javnost sporočil, da podjetje Apple s šifriranjem podatkov pomaga morilcem, preprodajalcem drog in drugim kriminalcem. Podjetje Apple se na obtožbe ameriškega predsednika še ni odzvalo, je pa prejelo »opozorilo«, da mu ameriška vlada že dlje časa pomaga pri zagotavljanju pogojev za odlično poslovanje, zato bi ji moralo vrniti uslugo in odkleniti telefona.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 4, 23.1.2020