900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Od priljubljene pevke do uspešne učiteljice jazz petja

Aleš Rod, 19.12.2019 16:00:00

Sandra Klemm - Sendi (47) je svojo glasbeno pot začela kot spremljevalna pevka številnih glasbenikov, srečanje z Danielom Popovićem pa je bilo zanjo prelomno. Ko ji je Daniel predstavil svoj pogled na njeno glasbeno ustvarjanje in sta združila moči, se je njena glasbena pot strmo povzpela: njena pesem Nemirna kri je nemudoma postala zelo priljubljena in ena najbolj predvajanih pesmi tistega časa v Sloveniji.

Delite na:
Od priljubljene pevke do uspešne učiteljice jazz petja
Čeprav sama pravi, da je zdaj Sandra Klemm, jo večina še vedno pozna kot Sendi. Aleš-Rod

Pri 23 letih je bila na vrhuncu

Čeprav je bila Sandra Klemm z glasbo povezana pravzaprav že od rojstva, njen oče je bil namreč glasbenik, ki je igral v orkestru takratne Jugoslovanske ljudske armade, jo je Slovenija spoznala predvsem kot energično pevko, ki v družbi plesalcev prepeva in poplesuje na živahne plesne ritme takrat priljubljene dance glasbe. Prav njena energičnost na nastopih jo je tako povzdignila, da takrat ni bilo diskoteke v Sloveniji, v kateri ne bi nastopila.

Nenadoma je prenehala nastopati

Pogovor z očetom je Sandri odprl oči. Ko jo je ta med enim izmed njunih pogovorov vprašal, ali se pri svojih 60 letih z dodatnimi desetimi ali več kilogrami še vedno vidi plesati na odru v mini krilu in prepevati ter ali ne bi raje svojega znanja nadgradila s šolanjem in nadaljevala v tej smeri, je Sandra doživela hladen tuš. Tudi sama se je zavedala, da v tako majhni državi, kot je Slovenija, dolgoročno ne moreš biti »zvezda« in ves čas nastopati, ob pogovoru z očetom pa si je to tudi priznala. Vse skupaj je sovpadalo s tem, kar se ji je zgodilo med nastopom na nacionalni televiziji v oddaji Zoom, ki jo je vodil Mario Galunič, Sandra pa je v njej prepevala v družbi Damijane Godnič in Iva Špacapana. Slednji ji je takrat namreč predlagal, da bi nadaljevala glasbeno izobraževanje na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet, kar se je Sandri sprva zdelo malce smešno, a se je za študij na koncu vendarle odločila, ob tem pa prekinila s svojimi nastopi.

Še vedno poje

Čeprav je s svojimi plesnimi nastopi končala, je Sandra še vedno aktivna kot pevka na različnih jazz festivalih. Poleg tega že skoraj devet let nastopa s skupino Pepel in kri, saj je zamenjala njihovo dolgoletno pevko Zvezdano Sterle. V zadnjem času sodeluje tudi s skupino Sopranos.

Uspešna in priljubljena učiteljica petja

S poučevanjem petja se je Sandra srečala že pred vpisom na Konservatorij, saj se je sama že od 18. leta učila petja pri gospe Nadi Žgur, svoje pridobljeno znanje pa je potem želela deliti s preostalimi pevskega znanja željnimi ljudmi. Po uspešno končanem študiju je poučevala na različnih glasbenih šolah. Zdaj že osmo leto poučuje na glasbeni šoli Zavod svetega Stanislava v Šentvidu.

Ko je bila Sandra Klemm - Sendi pri 23 letih na vrhuncu svoje pevske slave, je bila tudi »šofer« svojim plesalcem in menedžerju, ne pa neka razvajena deklina, ki pride na oder, malo zapleše, zapoje in se prepusti razvajanju, kot je dandanes marsikdaj popolnoma samoumevno. Jah, časi se spreminjajo, a Sandra ostaja preprosta in prijetna sogovornica, čeprav se je njena nekdaj nemirna kri že malo umirila.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 47, 21.11.2019