gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Ob 200 milijonov zaradi kršitev zasebnosti!

Računalniške novice, 17.09.2019 14:00:00

Podjetje Google je privolilo v plačilo denarne kazni, in sicer gre za znesek med preračunanimi 135 milijoni evrov in preračunanimi 180 milijoni evrov.

Delite na:
Ob 200 milijonov zaradi kršitev zasebnosti!
otroci računalnik PR

Podjetje Google je sprejelo plačilo kazni zato, da konča preiskavo ameriške Zvezne komisije za trgovino (FTC) zaradi kršitve otroške zasebnosti na spletnem portalu YouTube. Poravnava bo sklenjena takoj, ko jo bo odobrilo ameriško pravosodno ministrstvo. Glavni razlog za tožbo pa je ciljno oglaševanje v programih, ki so bili namenjeni le otrokom.

3logos.jpg
Google Youtube
PR

Google je s svojim ravnanjem kršil ameriško zakonodajo za varovanje otrok na spletu Children's Online Privacy Protection Act (COPPA), ki izrecno prepoveduje zbiranje osebnih podatkov oseb, mlajših od 13 let. Prve prijave so bile proti podjetju Google sicer vložene že leta 2015, ameriška Zvezna komisija za trgovino pa je postopek proti računalniškemu gigantu sprožila šele pred kratkim. Podjetje Google bo tovrstne kršitve v prihodnje preprečilo tako, da bo popolnoma izključilo možnost prikazovanja reklamnih oglasov najmlajšim.

Pri tem je treba omeniti, da je podobna usoda pred kratkim doletela podjetje Facebook. To je namreč popolnoma nepričakovano sklenilo poravnavo z ameriško Zvezno komisijo za trgovino glede kazni zaradi kršenja pravice porabnikov do zasebnosti. Podjetje Facebook je dejansko privolilo v plačilo 4,5 milijarde evrov oziroma pet milijard ameriških dolarjev denarne kazni. Poleg tega bo podjetje Facebook kar 20 let pod nadzorom ameriških oblasti, kar pomeni, da bo moralo ustanoviti neodvisni odbor za zasebnost, njegovi člani pa bodo imeli imuniteto pred lastniki podjetja, kar z drugimi besedami pomeni, da jih lastniki ne bodo mogli samovoljno odpustiti.

 Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 36, 5. 9. 2019