koktail Dobra karma

Smrtonosni koktalj, ki ga uživamo vsi: mešanica ...

motoristka, kanalizacija Svet24.si

VIDEO: Motoristka trčila v avtomobil, nato jo je ...

01-UVODNA mladi bojan pozar foto Arhiv zveze komunistov slovenije Reporter.si

Od Komunista do Evrope: kako je Bojan Požar ...

Ante Guberac Svet24.si

Dinastija Guberac: Oče in sin, ki rešujeta čast...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

sara-rutar Njena.si

Zakaj Sara Rutar prekipeva od sreče?

Nič več slovenskih ulic v Beogradu

STA/IV/kl, 28.07.2020 14:00:27

Spreminjanje uličnih imen je pogosto tudi politićno dejanje. Nobena oblast noče imeti trajnega opomnika na po njenem mnenju neprimerne osebe, kraje ali dogodke.

Delite na:
Nič več slovenskih ulic v Beogradu
Beograd splet

Medtem, ko se je pri nas preimenovanje ulic in trgov po spremembi sistema in osamosvojitvi večinoma končalo  - razen v Radencih, kjer je preimenovanje Titove ceste še vedno vroča tema - se v Srbiji nadaljuje.

V glavnem mestu nekdanje skupne države, sedaj pa Srbije, še vedno obstaja veliko ulic, poimenovanih po krajih in ljudeh iz skupne polpretekle zgodovine. Beograd je bil v svoji zgodovini glavno mesto držav, ki so jo sestavljala različna ozemlja in narodi, kot takšen pa je predstavljal celotno državo in temu primerna so bila tudi poimenovanja njegovih ulic.

Beograjske oblasti so napovedale, da bodo nadaljevale s spreminjanjem imen ulic, ki nimajo povezav s srbstvom, poročajo srbski mediji.

Nova poimenovanja naj bi tako kmalu dobile Ljubljanska, Blejska, Celjska, Mariborska, Poreška, Hrvaška, Hvarska, Splitska, Podravska, Bjelovarska, Šibeniška, Lopudska, Sarajevska, Mostarska in Zeniška ulica.

V Beogradu so v preteklih desetletjih zamenjali imena številnih ulic. Med drugimi so v zgodovino že odšle Pohorska, Zagrebška in Travniška ulica.  Nekdanjo Pohorsko ulico so tako preimenovali v Ulico generala Ždanova.

Razloge za spremembe je pojasnil namestnik beograjskega župana Goran Vesić

"Ni normalno, da imamo v Beogradu Hrvaško, Zagorsko, Zagrebško ali Zadrsko ulico. Prav tako ni normalno, da smo do pred tremi leti imeli ulico ustanovitelja VMRO Goce Delčeva, ki je morda pomemben za Severno Makedonijo, nikakor pa ne za Srbe," je dejal Vesić, za časnik Večernje novosti.

"Spodobi se, da kažemo spoštovanje do tistih, ki spoštujejo naše mesto in našo državo, ne pa, da smo mazohisti in imamo ulice poimenovane po krajih, v katerih zatirajo vse, kar spominja na srbstvo," je poudaril.

Srbski zgodovinar Momčilo Pavlović je za časnik dejal, da gre za politično odločitev. Meni, da so mnogi toponimi v državah bivše Jugoslavije na različne načine povezani s Srbijo in Srbi, kot so recimo Banija, Lika in Kordun na Hrvaškem. Zato pričakuje, da imen ulic, ki so jih poimenovali po Jasenovcu ali Kninu na Hrvaškem, ne bodo spremenili. Meni, da je treba predvsem zamenjati vsa imena, ki so povezana s komunistično ideologijo.

Prebivalci ulic, ki bodo dobile nova imena, so zaskrbljeni zaradi morebitnih dodatnih stroškov za izdelavo osebnih dokumentov s spremenjenim naslovom, vendar so oblasti napovedale, da dokumentov ne bo treba spreminjati, dokler so veljavni, nato pa bodo v novih dokumentnih vpisali tudi novi naslov.

Katere so slovenske ulice v Beogradu, si poglejte v spodnji fotogaleriji.