halle berry Svet24.si

Zvezdnica nekdanjega partnerja obtožila incesta, ...

navijači Dobra karma

Duše pokojnikov so zdaj navijači na tekmi

princ harry, meghan markle, zaroka Svet24.si

Dovolj kraljevskega kiča: Harry in Meghan bosta ...

porenta01 Svet24.si

82-letni Frančišek iz okolice Škofje Loke že ...

Severina Dobra karma

Severina: sreče v ljubezni nima, niti je ne bo ...

helena blagne Njena.si

Takole v oprijeti obleki zapeljuje Helena Blagne

danijel promo Njena.si

Danijelovi družini je težko pri srcu

»Ne pričakujte mehke svilene mačje šape, raje se vprašajte, v kakšen svet pošiljate svoje otroke.«

T.P., 04.11.2019 11:30:08

V okviru cikla Drama Akustika bo v nedeljo, 10. novembra, ob 19. uri na velikem odru SNG Drama Ljubljana nastopila Svetlana Makarovič.

Delite na:
»Ne pričakujte mehke svilene mačje šape, raje se vprašajte, v kakšen svet pošiljate svoje otroke.«
Svetlana Makarovič Polona Eržen, Arhiv Kina Šiška

Na večeru, posvečenemu izidu zvočne knjige Horror mundi/Groza sveta, bo vsestranska umetnica interpretirala svoje najgrozljivejše pesmi, Zlatko Kaučič pa jih bo virtuozno povezal s svojo glasbo, ki jo bo kot vedno odigral v živo.

"Ne pričakujte mehke svilene mačje šape, raje se vprašajte, v kakšen svet pošiljate svoje otroke," je koncert napovedala prva dama slovenske poezije Svetlana Makarovič.Makarovičeva je vsestranska umetnica, književnica, igralka, pevka, ilustratorka ter pisateljica pripovedk in pravljic za mladino in otroke. Je tudi avtorica satiričnih pesmi in zgodb, namenjenih odraslim, v katerih z iskrenimi, jedkimi izjavami in komentarji med drugim ošvrkne tudi pogost eksistenčni vzorec sonarodnjakov s skovanko: Slovencelj (Slovenceljni). Tako imenuje vse ozkosrčne, primitivne, dvolične in servilne Slovence; črti "vsesplošno ljudsko bebavost". Makarovičeva je znana po tem, da svoje nestrinjanje z družbenimi razmerami pogosto zelo odkrito, javno in pokončno izrazi v svojih literarnih in publicističnih besedilih ter tudi s pogumnimi javnimi nastopi, prebojnimi dejanji in družbenimi gestami, s katerimi se odločno oglasi, takoj ko preceni, da je to nujno. Je brezkompromisna in predana borka za pravice živali, zavzemala se je za sindikat svobodnih ustvarjalcev, branila avtorske pravice, demonstrativno izstopila iz Društva slovenskih pisateljev, odklonila sprejem Prešernove nagrade leta 2000 in izstopila iz RKC. Ob uveljavitvi protikadilske zakonodaje je objavila satirični esej Prekleti kadilci, vsako leto na Kongresnem trgu organizira koncert Nosil bom rdečo zvezdo: koncert umetnikov, ki jim je mar in ki hočejo s svojo pesmijo kovati nov svet.

Na odru ljubljanske Drame bo Svetlano spremljal Zlatko Kaučič, dobitnik nagrade Prešernovega sklada in eden najboljših slovenskih džezovskih tolkalcev, ki se že od samega začetka svoje tolkalske kariere ukvarja tudi z uglasbovanjem poezije oziroma s prepletanjem poezije in glasbe. V 30-letni glasbeni karieri je Kaučič izdal okrog 30 plošč, večinoma v tujini, med njimi solo album Round trip (1995), Glasba za Romana (1997), Squarci in Emotional playgrounds (1998), How deep is the ocean (2004) ter solo album Pav (2006). Uglasbil je poezijo Federica Garcíe Lorce, Alojza Gradnika in številnih drugih. Že vrsto let ga navdihujeta življenje in delo Srečka Kosovela, ki mu je skupaj z Barbaro Korun posvetil album Vibrato tišine.