Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

»Ne pričakujte mehke svilene mačje šape, raje se vprašajte, v kakšen svet pošiljate svoje otroke.«

T.P., 04.11.2019 11:30:08

V okviru cikla Drama Akustika bo v nedeljo, 10. novembra, ob 19. uri na velikem odru SNG Drama Ljubljana nastopila Svetlana Makarovič.

Delite na:
»Ne pričakujte mehke svilene mačje šape, raje se vprašajte, v kakšen svet pošiljate svoje otroke.«
Svetlana Makarovič Polona Eržen

Na večeru, posvečenemu izidu zvočne knjige Horror mundi/Groza sveta, bo vsestranska umetnica interpretirala svoje najgrozljivejše pesmi, Zlatko Kaučič pa jih bo virtuozno povezal s svojo glasbo, ki jo bo kot vedno odigral v živo.

"Ne pričakujte mehke svilene mačje šape, raje se vprašajte, v kakšen svet pošiljate svoje otroke," je koncert napovedala prva dama slovenske poezije Svetlana Makarovič.



Makarovičeva je vsestranska umetnica, književnica, igralka, pevka, ilustratorka ter pisateljica pripovedk in pravljic za mladino in otroke. Je tudi avtorica satiričnih pesmi in zgodb, namenjenih odraslim, v katerih z iskrenimi, jedkimi izjavami in komentarji med drugim ošvrkne tudi pogost eksistenčni vzorec sonarodnjakov s skovanko: Slovencelj (Slovenceljni). Tako imenuje vse ozkosrčne, primitivne, dvolične in servilne Slovence; črti "vsesplošno ljudsko bebavost". Makarovičeva je znana po tem, da svoje nestrinjanje z družbenimi razmerami pogosto zelo odkrito, javno in pokončno izrazi v svojih literarnih in publicističnih besedilih ter tudi s pogumnimi javnimi nastopi, prebojnimi dejanji in družbenimi gestami, s katerimi se odločno oglasi, takoj ko preceni, da je to nujno. Je brezkompromisna in predana borka za pravice živali, zavzemala se je za sindikat svobodnih ustvarjalcev, branila avtorske pravice, demonstrativno izstopila iz Društva slovenskih pisateljev, odklonila sprejem Prešernove nagrade leta 2000 in izstopila iz RKC. Ob uveljavitvi protikadilske zakonodaje je objavila satirični esej Prekleti kadilci, vsako leto na Kongresnem trgu organizira koncert Nosil bom rdečo zvezdo: koncert umetnikov, ki jim je mar in ki hočejo s svojo pesmijo kovati nov svet.

Na odru ljubljanske Drame bo Svetlano spremljal Zlatko Kaučič, dobitnik nagrade Prešernovega sklada in eden najboljših slovenskih džezovskih tolkalcev, ki se že od samega začetka svoje tolkalske kariere ukvarja tudi z uglasbovanjem poezije oziroma s prepletanjem poezije in glasbe. V 30-letni glasbeni karieri je Kaučič izdal okrog 30 plošč, večinoma v tujini, med njimi solo album Round trip (1995), Glasba za Romana (1997), Squarci in Emotional playgrounds (1998), How deep is the ocean (2004) ter solo album Pav (2006). Uglasbil je poezijo Federica Garcíe Lorce, Alojza Gradnika in številnih drugih. Že vrsto let ga navdihujeta življenje in delo Srečka Kosovela, ki mu je skupaj z Barbaro Korun posvetil album Vibrato tišine.