stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Najlepša sezona za drzne dojenčke

Jelka Sežun, 22.05.2019 13:01:33

Ukradel je rojstni dan Georgeu Clooneyju in porinil v senco rojstnodnevni fešti svojega bratranca in sestrične. In vse to, še preden je sploh dobil ime. Mali obeta.

Delite na:
Najlepša sezona za drzne dojenčke
Ne dam ga! Princ Harry je vztrajal, da sam pestuje prvorojenca. Družina je prvič pozirala skupaj dva dni po Archiejevem rojstvu. Reuters

Tokrat ni bilo večdnevnega taborjenja pred porodnišnico, poziranja z dojenčkom že nekaj ur po rojstvu, kot se je dogajalo ob rojstvih treh otrok princa Williama – njegov mlajši brat Harry se je očetovanja pred javnostjo lotil povsem drugače. Informacije so prihajale po kapljicah. V ponedeljek, 6. maja, zgodaj popoldne je zelo blaženi očka, ki so mu široki nasmeh ustavljala samo ušesa, razglasil, da se jima je z ženo Meghan nekaj ur poprej, okrog pol šestih zjutraj, rodil zdrav sin. »Tale stvarca je za umret,« se mu je smejalo. Obljubil je, da bo »stvarco« pokazal čez nekaj dni. In jo je res, v sredo sta z Meghan majhnemu pušeljcu izbranih novinarjev pokazala spečo štruco s prifrknjenim noskom. Na glavo so mu poveznili belo kapico in tako nismo mogli ugotoviti, ali ima dotlej še vedno neimenovani malček kaj las, in če da, ali so rdeči. Mediji so bili primorani fantka imenovati le »baby Sussex«, malček Sussex. Medtem ko so dete odnesli pokazat njegovi prababici kraljici, je princ William mlajšega brata pozdravil »v klubu nenaspanih« in se je zdelo, da je bil kar malce privoščljiv. Ha, boš že videl! S Kate sta se zapletla v razpravo, kdo je komu stric – »Jaz sem drugič stric,« (prvega nečaka je prispevala Katina sestra Pippa) je rekel (in, obrnjen h Kate), »in ti tudi.« Ne, je rekla v smehu, »jaz pa čisto zagotovo nisem nikomur stric.«

Potem so sporočili, da so suseškemu ta malemu vendarle našli ime. Najverjetneje so čakali, da ga najprej požegna kraljica. In je to res, kot se spodobi za kraljevsko dete, ime, ki ga imaš polna usta: Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Veliko, pomembno, tehtno ime za tako malo, zaspano štruco.

Šesti maj je moj in Sigmundov ali: vojvodinje rojevajo spomladi. Kar majčkeno sem jezen, se je smejal George Clooney, ki tudi praznuje šestega maja – letos oseminpetdesetič, sicer je pa isti letnik, kot je bila Harryjeva mama Diana: »To je bil moj dan! Že tako sem ga moral deliti z Orsonom Wellesom in Sigmundom Freudom.« No, zdaj se mu je pa še Archie zrinil zraven. Če bi se bil rodil takrat, ko bi se moral, kakšen teden dni prej, se to ne bi zgodilo. V vsakem primeru je pa odvzel nekaj pozornosti še dvema slavljencema, Williamovima otrokoma, sestrični Charlotte in bratrancu Louisu, ki sta te dni tudi praznovala rojstne dneve (ona četrtega 2. maja, on prvega 23. aprila). »Aaaah, je srečno vzdihnila njuna mama Kate, tista, ki zagotovo ni Archiejev stric, »kako krasen čas v letu je to za rojstvo otroka, pomlad je v zraku!« Samo njen najstarejši, skoraj šestletni George, rojen ob koncu julija, je dete poletja. Naslednjo pomlad bo pa že čas za četrtega otroka, ugibamo?

princ baby sussex harry.jpg
Utrujen, a srečen, je princ Harry v ponedeljek oznanil rojstvo svojega sina.
Reuters

Kraljica šteje do osem. Kdaj natanko naj bi se malček Sussex rodil, nismo natanko vedeli, ampak zdaj vemo, da se je dete kakšen teden obiralo in so šli po zlu vsi porodni načrti njegovih staršev. Medtem ko so se tabloidi lasali med seboj, ali se je otrok že rodil in ga morda skrivajo, sta se Suseška, ki sta upala, da se bo otrok rodil v njunem novem domu, Frogmore Cottage, posvetovala z zdravniki, in ti so jima očitno rekli, naj se dete, ki se mu ni prav nič mudilo na svet, raje rodi pod zdravniškim nadzorom. In se je tako prejšnjo nedeljo skromna odprava dveh avtomobilov – v enem so bili policisti in telesni stražarji, v drugem pa Harry, Meghan in njena mama –, brez modrih luči odpeljala v londonsko bolnišnico Portland, kakšnih 40 minut daleč. Podatek o negativni prisotnosti modrih luči je pomemben, saj po vsej verjetnosti pomeni, da Meghan še ni imela popadkov in da so jih bržkone sprožili šele v porodnišnici. Za obisk bolnišnice je vedela le peščica ljudi, med njimi menda ni bilo članov kraljeve družine. In ker ima bolnišnica Portland dovoz pod zemljo, ni nihče nič vedel, nič opazil, pa zato zunaj pred vrati niso taborili s kraljevo družino obsedeni manijaki, zaviti v britanske zastave. In sta imela po rojstvu mamica in očka kakšne štiri urice časa samo zase, da sta se nagledala, nabožala in naljubkovala sina.

Zgodaj popoldne so iz kraljeve palače sporočili, da je Meghan dobila popadke. Je bila pomota ali taktično zavajanje? Preden so v palači razrahljali ta vozel in k ograji Buckinghamske palače postavili stojalo z natisnjenim obvestilom o rojstvu (besedilo je bilo očitno sestavljeno po Harryjevih navodilih, saj v njem omenja tudi sorodnike po mamini strani, obe Dianini sestri in brata, česar William ni nikoli storil), je bila družinica že doma v Frogmore Cottageu in Harry si je lahko privoščil kakšni dve uri spanca, preden je malo čez drugo popoldne, še malce omotičen, malce posvaljkan, ampak, ah, tako zelo srečen! stopil pred novinarje in oznanil, da je dobil sina. Nadaljevanje sledi, je še napovedal.

Kraljico so potem vprašali, kateri pravnuk je že tole. Osmi, je rekla brez oklevanja. »Je svet lep?« jo je nekdo vprašal. »Je, hvala,« je odvrnila.

Svet je čisto zares lep. Pravzaprav je čudovit. V sredo so v Windsor povabili četico skrbno izbranih novinarjev – med njimi je bila na Meghanino željo tudi ekipa ameriške televizije (za katero dela njena prijateljica), kar je strahovito razjezilo nepovabljene britanske medije, ti so razglabljali o »klofuti« Britancem. A vse  zamere so bile v hipu pozabljene, ko je po dolgem hodniku prikorakal par s spečim dojenčkom. Sina je v naročju nosil oče in ves čas, slabe tri minute, od pozdravljeni do adijo, ga ni izpustil iz rok, niti za hipec ne, mamica, v beli obleki brez rokavov, ga je lahko samo od strani malo pobožala. Harry je štručko tesno stiskal k sebi, jo zaljubljeno gledal in jo gladil s palcem. Moj je! moj! so vriskale njegove srečne oči. Ne, sta rekla starša, nisva še v klubu neprespanih, otrok spi kot angel.

Potem je Harry rekel, hvala vsem, in so odšli, tok tok tok, po hodniku nazaj, princ se je še vedno radostno oklepal sina, vojvodinja je moža objela čez pas in zdelo se je, da se še grbi, razstavljeni na stenah hodnika, molče obračajo za njimi. Družinica je izginila za oddaljenimi vrati.

O imenu pa še vedno nič.

Kralj ali predsednik? Več ur pozneje, ko je kraljica, ki ima preštete vse pravnuke (za štiri je zaslužen princ Charles, za štiri pa njegova sestra Anne), prvič pozdravila številko osem in domnevno dala soglasje k njegovemu imenu, so končno – na Instagramu! – to sporočili tudi javnosti: Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Prvi človek na britanskem dvoru, ki lahko – teoretično – postane tako britanski kralj kot ameriški predsednik. Čeprav najverjetneje ne bo postal nič od obojega.

Za začetek ni še niti princ. Ni se rodil kot princ, to bo avtomatično postal šele takrat, ko njegov dedek, princ Charles, zasede britanski prestol – v vedno manj verjetnem primeru, da Elizabeta kdaj umre –,  razen če mu kraljica že prej ne podeli prinčevskega naslova, ampak Archiejeva starša si verjetno ne bosta posebej prizadevala za to, saj mu niti naslova grof Dumbartonski, ki mu pripada po očetu, nista nadela. Harry in Meghan nista prva, ki otroka ne želita ovesiti s plemiškimi naslovi, tudi Harryjeva teta, princesa Anne, je odklonila vse naslove za svoja otroka.

Archie Harrison je prvi kraljevi otrok mešane rase na britanskem dvoru. Trenutno je sedmi v  vrsti za prestol (takole gre, Charles, William, Williamovi trije otroci, Harry in Archie), ga pa lahko po lestvici navzdol odrine še kakšen Williamov bodoči otrok. Ali otroci, ker kdo pa ve, kje se bosta s Kate ustavila.

baby
Svoje prvo fotografiranje je Archie gladko prespal.
Reuters

Je tudi prvi član kraljeve družine, ki je upravičen do ameriškega državljanstva. Meghan je še vedno Američanka, za britansko državljanstvo lahko zaprosi šele čez nekaj let, pa še takrat se ji ameriškemu ni treba odreči. Verjetno bo svojemu otroku priskrbela ameriški potni list, to pa pomeni, da bo moral Archie vsaj do svojega osemnajstega leta plačevati davke tudi v ZDA. Večini pleničkarjev se s tem ni treba ukvarjati, Archie pa utegne od kraljice ali drugih sorodnikov dobivati dragocena darila (k naslovom gredo na primer lahko tudi posestva), zato ga bo imela ameriška davkarija budno na očeh.

Archie je prvi kraljevski otrok, ki nosi ime Harrison. In tudi prvi, ki nosi ime Archie. In ima, to se vendar razume, že svojo stran na Wikipediji.

Pričakujte nepričakovano

Na stavnicah so spet udarili mimo, najviše so kotirala imena Arthur, Philip, Albert ali Spencer v spomin na princeso Diano, ki se je pred poroko pisala Spencer, potem ti pa takole iz nič udari en Archie! V britanski zgodovini boste zaman iskali kralja Archieja (ali Archibalda, iz tega imena namreč izhaja okrajšava Archie). Archie, danes povsem samostojno ime, je osemnajsto najbolj priljubljeno ime v Britaniji (gremo stavit, da mu bo priljubljenost zelo hitro zrasla?), v ZDA pa je šele na mestu številka 1182. Ime Archibald pomeni »drzni« ali »pogumni«.

Kaj se torej obeta drznemu Archieju? No, v prvih letih življenja vsekakor to, da bo veliko potoval. Tri dni po sinovem rojstvu je Harry že zaradi uradnih obveznosti moral odpotovati na Nizozemsko in pustiti sina doma, ampak Archieju se že pri nekaj mesecih starosti obeta uradni obisk v tujini. Z mamo bo verjetno pogosto potoval k babici v ZDA, poleg tega pa Suseška ne skrivata, da nameravata po nekaj mesecev vsako leto preživeti v tujini. Morda bi sinu morala dati ime, ki pomeni »popotnik«.

Objavljeno v reviji Zarja št. 20, 14. 5. 2019.