favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Najboljša slovenska golfistka zaljubljena v Alexa in golf

Carmen Leban, Zvezde, 16.12.2018 18:01:38

Golf še vedno velja za šport premožnih, a med najboljšimi golfisti se je znašla tudi Slovenka – prikupna Katja Pogačar, ki je že večkrat dokazala, da je iz pravega testa.

Delite na:
Najboljša slovenska golfistka zaljubljena v Alexa in golf
Katja Pogačar je naša najboljša golfistka. Osebni arhiv

Prizna, da ji vedno ni lahko in da se brez športne štipendije in študija v Ameriki najbrž ne bi znašla med najboljšimi golfisti na svetu. Šport je zanjo način življenja, zato niti ni čudno, da ji je prav športnik ukradel srce.

»Oče je bil od nekdaj velik športni navdušenec, zato je preizkusil skoraj vse športe, med drugim tudi golf. Kmalu je za golf navdušil tudi nas otroke, jaz pa sem tako kot pri vseh stvareh oponašala starejšo sestro in brata,« se spominja Katja, ki je kmalu ugotovila, da golf ne bo le njen konjiček, temveč da bi ga rada resno trenirala.

»Srednja šola je bila nekakšna prelomnica, ko sem spoznala, da bom napredovala in uspela le, če si bom s tekmovanji v tujini pridobila zadostne izkušnje. Izvedela sem za študij v Ameriki, kjer bi lahko hkrati nadaljevala športno kariero na visoki ravni in pridobila kakovostno izobrazbo. Kmalu sem šla v akcijo in se odločila za študij na univerzi Ohio State. Pridobila sem športno štipendijo, ki je pokrila vse moje stroške.«

katja 3.JPG
Katja s fantom Alexom, ki ga je že predstavila tudi svojim domačim.
Osebni arhiv

To ji je omogočilo uspešno končati študij, zraven pa poskrbeti še za športno kariero. »Navdušena sem bila nad ameriškim šolskim sistemom, ki je zelo primeren za vrhunske športnike, saj zahteva redno delo, disciplino in dober izkoristek časa. Osebno sem se počutila super in mislim, da je bila zame to prava odločitev.«

Katja je v vsem tem času ogromno potovala in spoznala veliko sveta. Igrišča za golf so namreč običajno na zelo atraktivnih lokacijah. »Najbolj sta me očarali golf igrišči Kingsbarns na Škotskem in Olivos golf club v Buenos Airesu. Med vsemi destinacijami, ki sem jih obiskala, pa imam najlepše spomine na Tajsko in Maroko. Tam sem občudovala red znotraj kaosa, ki je najbolj očiten v njihovem prometu.«

Katja večino leta preživi daleč od doma, kjer se srečuje z različnimi kulturami in tudi drugačno kulinariko, kakršne smo vajeni v Sloveniji. Je prilagodljiva in nikakor ni izbirčna, a kljub temu včasih kaj pogreša. »Najbolj se mi toži po sveži solati in bučnem olju,« pravi, potem pa hitro omeni še domače in prijatelje, s katerimi ohranja stike prek družbenih omrežij. »S skupinskimi klepetalnicami, Skypom, Hangoutsom in navsezadnje elektronsko pošto je zdaj to dokaj preprosto. Ker tudi brat in sestra živita v tujini, mi je nekajkrat uspelo, da sem uredila letalske linije tako, da sem prestopala v mestih, kjer živita, in smo se lahko srečali,« pojasni.

Golf je zelo drag šport, a Katja kljub temu vztraja. »Vsak vrhunski šport je zelo drag in s tem izzivom se srečuje veliko vrhunskih športnikov v Sloveniji. S trdim delom ter s pomočjo družine in Golf zveze Slovenije pa nekako gre.«

Katja je najboljša slovenska golfistka, na nekatere uspehe pa je še posebej ponosna. »To so zmaga Big Ten Championshipa trikrat zapored z ekipo Ohio State University. Pridobitev polne karte na turneji LET (Evropska ženska golf liga) decembra 2017, osmo mesto na turnirju Lalla Meryem Cup LET v Maroku in preboj do tretje stopnje kvalifikacij za najmočnejšo Ameriško žensko golf ligo (LPGA),« našteje uspehe, ki niso prišli sami od sebe, temveč so rezultat trdega dela. Trenira tudi do 40, 45 ur na teden, poleg tega pa se rekreativno ukvarja še s plezanjem in tekom na smučeh.

katja 1.jpg
Golf je njena strast od mladih nog.
Osebni arhiv

V Ameriki pa je Katja spoznala tudi srčnega izbranca. »To je Alex, ki prihaja iz Malezije, zato se v prostem času učim azijske jezike, malezijščino in kitajščino. Tudi on je športnik, a ni golfist. Pripeljala sem ga že v Slovenijo, ki mu je zelo všeč, in prav vesela sem, da se tudi on trudi, da bi vsaj malo obvladal slovenski jezik.« Novo leto bo po vsej verjetnosti pričakala doma v Sloveniji in že zdaj se veseli trenutka, ko bo mama na mizo postavila radičevo solato z bučnim oljem.

Objavljeno v reviji Zvezde št. 49, 5. 12. 2018.