mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Muzeja in številni dogodki v čast 100 let Federica Fellinija

Tina Lucu, 25.01.2020 11:00:00

V letu 2020 bodo v Italiji s številnimi dogodki obeležili stoletnico rojstva filmskega režiserja Federica Fellinija (1920-1993). Večina jih bo potekala v režiserjevem rojstnem Riminiju, kjer je v gradu Sismondo že na ogled razstava o režiserju in kjer bodo letos odprli Fellinijev muzej. Nekaj dogodkov bo tudi v režiserjevem drugem domu, Rimu.

Delite na:
Muzeja in številni dogodki v čast 100 let Federica Fellinija
federico fellini.jpg Profimedia

Razstava v gradu Sismondo, nekdanjem gradu družine Malatesta, nosi naslov Fellini, nesmrtni genij. Razdeljena je v tri tematske sklope. V prvem je ob Fellinijevih filmih predstavljena zgodovina Italije od 20. do 80. let minulega stoletja. Drugi del je posvečen Fellinijevim spremljevalcem, med katerimi je imela pomembno vlogo njegova žena, igralka Giulietta Masina. V tretjem sklopu je predstavljen projekt Fellinijevega muzeja v Riminiju, ki bo vrata za javnost odprl konec leta 2020.

Na razstavi je predstavljen doslej neobjavljen material iz arhiva v Riminiju. Videti je mogoče risbe, kostume, rekvizite, Fellinijeva pisma in fotografije, pa tudi prvo verzijo scenarija za film Amarcord (1974). Na ogled je scenarij za film 8 1/2 (1963). Za razstavo ga je posodila italijanska scenaristka in režiserka Lina Wertmuller, ki je pri filmu sodelovala kot asistentka režije. Videti je mogoče tudi notne zapise priznanega skladatelja filmske glasbe Nina Rote, ki je napisal glasbo za številne Fellinijeve mojstrovine.

Razstava bo v Riminiju na ogled do 15. marca. Od aprila bo na ogled v rimski Palazzo Venezia, nato bo gostovala še v Los Angelesu, Moskvi in Berlinu, piše APA.

federico fellini
federico fellini.jpg
Profimedia

Veliko slovesnost ob jubileju v Riminiju načrtujejo za 20. januar 2020, natanko na stoto obletnico režiserjevega rojstva. Je pa v Riminiju že od začetka lanskega leta mogoče obiskati restavrirani kino Fulgor, kjer je Fellini, sedeč na očetovih kolenih, gledal prvi film v svojem življenju, Maciste all'inferno (1925), kot sam pove v svojih filmih Roma in Amarcord.

V gledališču Lo Spazio v Rimu bo od 21. januarja na sporedu predstava In viaggio con Fellini - Note, ricordi, sue fantasie, v kateri bo režiser in igralec Francesco Sala nastopil v vlogi Fellinija, ki pripoveduje o sebi in svojem ustvarjanju. Pozneje bo predstava gostovala še v Budimpešti, Amsterdamu in Varšavi.

Vrhunec obeleževanja jubileja bo za konec leta 2020 načrtovano odprtje Fellinijevega muzeja v Riminiju. Muzej bodo uredili v gradu Sismondo, projekt pa je vreden 12 milijonov evrov.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 2, 10.1.2020