Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

Vesna Šošterič (2) Svet24.si

Razvpita resničnostna zvezdnica išče moškega

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Dejan Židan in Tanja Fajon Svet24.si

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

Mislite, da imajo politiki privilegije? Violeta Tomič odgovarja!

Sonja Javornik, 12.05.2020 10:22:11

★★★ REVIJA NOVA ★★★

Delite na:
Mislite, da imajo politiki privilegije? Violeta Tomič odgovarja!
- osebni arhiv

Kar dva meseca poslanka Levice Violeta Tomič zaradi koronavirusa ni imela možnosti za obisk svoje mame, ki je v Metliki in sameva v svojem domu. Ker je bila njena mama do nedavnega povsem pri močeh, to ne bi bilo tako strašno, če se ji ne bi ravno med epidemijo pojavile težave s srcem. Za nameček pa je 1. maja praznovala jubilejnih 80. let in Violeta do zadnjega ni vedela, ali bodo sploh lahko praznovali, saj je veljala prepoved prehajanja med občinami.

Mislite, da imajo politiki privilegije? Nekateri morda res, ampak Violeta Tomič očitno ni med temi, saj pravi: »Moje globoko prepričanje je, da moramo ravno mi, ki smo tako izpostavljeni in na očeh javnosti, toliko bolj skrbeti, da smo s svojimi dejanji zgled. Ne pa tako, da minister, ki odredi kazni za vse, ki kršijo odlok, sam hodi na vikend ali ob meji brez ustrezne zaščite. Kako naj državljani potem verjamejo, da gre za resen in potreben ukrep?« In tako ves čas prepovedi prehajanja med občinami ni niti pomislila na to, da bi jo kršila. Pa čeprav se ji je zaradi tega lomilo srce, saj jo je hudo skrbelo za bolno mamo. 

»Za maminih osemdeset smo načrtovali veliko zabavo, na katero bi povabili vso žlahto in prijatelje, zdaj pa nam bo mogoče le uspelo pojesti skupno kosilo,« nam je zaupala Violeta. »Težava je, da vsi merijo samo žrtve korone in je vse podrejeno temu, zato bolniki z drugimi bolezenskimi stanji ne pridejo na vrsto za zdravljenje. Zanima me, kdaj bodo prešteli žrtve zanemarjanja zdravljenj?« sprašuje poslanka, ki se je zadnja dva meseca zelo bala, da bo tudi njena mama med temi 'kolateralnimi' žrtvami. »Moja mama je energična ženska. Njene težave so se pojavile nenadoma, ravno med pojavom pandemije. Najprej smo čakali, da bo minilo samo od sebe. Najprej je bila doma, potem pri meni, da sem jo dvakrat peljala na urgenco. Na koncu je ostala sama doma, v svojem stanovanju, saj ni bilo priporočljivo, da hodimo k njej. Kot veste, hodim precej redno na seje v državni zbor, kjer nas v istem prostoru sedi okoli 90 ljudi, in nikoli ne veš, kaj lahko prineseš domov iz takega prostora.«

IMG_3042.jpeg
Violeta z mamo Ano Irt, ki je bila še pred kratkim polna moči in volje do življenja, potem pa ji je ravno ob začetku epidemije začelo pešati srce.
osebni arhiv

Violeta se je v skrbi za mamo odločila, da jo bo najbolje zavarovala, če je ne bo obiskovala, saj je vsekakor velika možnost, da bi se v parlamentu okužila, to pa bi lahko bilo za mamo usodno. Čeprav je vedela, da je v tej situaciji to najbolj pametno, je bila seveda še vedno zelo nesrečna, ker je mamo morala pustiti bolj ali manj samo. Še pred kratkim močna ženska je skoraj čez noč postala povsem šibka in se tako slabo počuti, da je tudi brez vsake volje in veselja do življenja. »Seveda poskrbim, da ji ničesar ne manjka. Ima hrano, zdravila in vse potrebno, a navadno ji dostavljajo vse do vrat, ker bi zaradi oslabljenega imunskega sistema zanjo bila vsaka okužba usodna. Enako poskrbimo za sosedo v bloku, saj ji redno nabavimo vse, kar nam napiše na SMS, in ji pustimo na kljuki vrat. Tudi naš član, ki hodi na obsevanja in kemoterapije, dobi vse, kar prinesemo, na nekajmetrski razdalji. Stvari torej imajo, ampak nimajo pa stika z drugimi … Zato je za bolne in starejše izolacija huda preizkušnja, saj se ob slabem počutju ne morejo z ničimer zamotiti,« razmišlja Violeta, ki je tudi na svojem družbenem profilu objavila zapis v zvezi s tem, da bi morali za starejše bolje poskrbeti. »Zdi se mi nedopustno, da zdravnica, žena našega predsednika vlade, svetuje, da starostnike vzamemo domov iz domov za starejše. Tisti, ki so svoje starše, dedke in babice dali v dom, so že imeli razlog za to, saj večina potrebuje profesionalno oskrbo, za katero družinski člani niso usposobljeni. Za večino teh bi takšno dejanje bilo usodno. Torej je glavni problem naših starostnikov v tem času ravno osamljenost …«

Violeta je v dveh mesecih, kolikor traja agonija zaradi maminega zdravja, doživela neprijetna razočaranja tudi pri zdravnikih. »Najbolj me žalosti, da je takrat, ko je bilo mami najhuje, njen zdravnik rekel, da ji pri njenih letih ne more nihče pomagati, ko je prosila za hišni obisk, pa jo je zavrnil z besedami, da imajo tudi sebe radi in da zato na obiske bolnikov ne hodijo. To jo je psihično potrlo. Mislim, da je tak odnos nedopusten. Kaj se je zgodilo s Hipokratovo prisego?« se sprašuje šokirana Violeta, ki pravi, da se je v tem času izkazalo, kakšen človek je kdo.

Čeprav se je že bala, da bo mami lahko voščila samo posredno, je v četrtek, takoj ko je bila odpravljena prepoved gibanja, takoj spakirala. Sicer je nameravala že dopoldne v Metliko k mami, pa so jo obvestili, da ima popoldne še nujno sejo v parlamentu, tako da je morala odpotovati šele na mamin rojstni dan. A vseeno je bila vesela, da ji bo lahko čestitala v živo. »Skuhala bom kaj dobrega, nabavila torto in potem bom improvizirala,« nam je zaupala načrte za petkovo praznovanje.

Nova številka revije Nova je že v prodaji! Ekskluzivno razkirvamo, kaj se dogaja v zakulisju oddaje Tarča!

Nova je že v prodaji! Razkrivamo, kaj se dogaja z oddajo Tarča!

★★★ REVIJA NOVA ★★★