Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Lepa Brena praznuje 60 let

kl, 20.10.2020 20:31:48

Balkanska superzvezda je stopila v sedmo desetletje. Zbrali pa smo nekaj zanimivosti iz njenega življenja.

Delite na:
Lepa Brena praznuje 60 let
Lepa Brena je dopolnila 60 let splet

Pevska legenda iz prostorov nekdanje Jugoslavije je danes dopolnila 60 let. Rojstnega dne ni proslavila bučno, pač pa v manjši družbi družine in prijateljev. Ji je pa mož, Boban Živojinović pripravil zabavo, za katero ni vedela. Pil se je šampanjec in jedli škampi, vedo povedati srbski mediji, ki so se dokopali do nekaterih posnetkov z zabave. Kakšnega razvrata pa ni bilo zaznati. Pri teh letih pa res ne, kajne?

O Lepi Breni je bilo napisano že mnogo, mi pa smo ob tej priložnosti zbrali nekaj zanimivosti iz življenja Fahrete Jahić - Živojinović, ki jih morda še niste prebrali ali slišali.

lepa-brena, 60-let
Lepa Brena je dopolnila 60 let
splet

Zakaj je Brena?

Nadimek Brena je dobila še v srednji šoli. Tako jo je začel klicati njen trener košarke. Dodatek Lepa pa je dobila šele kasneje, ko je srbski komik Minimax v eni izmed svojih oddaj komentiral njena, z takratne čase precej izzivalna oblačila.

Želela je postati zdravnica

Po osnovni šoli, ki jo je končala kot najboljša učenka, in gimnaziji se je vpisala na študij turizma na univerzi v Beogradu, čeprav je hotela študirati medicino, vendar ji starši tega zaradi pomanjkanja denarja niso mogli omogočiti, saj se je poleg nje šolal tudi njen brat, sestra pa je bila nezaposlena.

Študij je po pol leta opustila, ker ni več zmogla živeti v pomanjkanju, saj ji starši niso mogli finančno pomagati. Ta čas opisuje kot “pasje življenje”, saj ni imela denarja niti za tri obroke dnevno. “Jedla sem jogurte in paštete - če se mi je zahotelo nekaj sladkega, sem jogurt posladkala, če pa sem hotela nekaj slanega, sem ga posolila,” je povedala v nekem intervjuju. Zato se je odločila, da se bo vrnila domov in začela delati, z željo, da bi si lahko sama plačala šolanje. In je začela prepevati ...

Najprej je bila rokerka

V Brčkem, kjer je odraščala, je začela prepevati v tamkajšnjem rock bandu in postala je znana kot “mala koja peva rok”. V tem času je v Brčkem gostoval tudi novosadski ansambel Lira, ki je prav takrat ostal brez pevke in so zato iskali novo. Opozorili so jih na “rokerko, ki prepeva v Domu kulture” in fantje so jo šli pogledat. Sprva se jim je energična pevka zdela smešna, tudi zaradi tega, ker jim je dejala, da “narodnjakov ne prepeva, ampak se jih bo naučila”, vendar so se dogovorili za sodelovanje.

Njen oče je sprva močno nasprotoval ideji, da bi njegova hčerka postala “kafanska pevačica”, kajti prepričan je bil, da ji samo izobrazba lahko omogoči dostojno življenje. Vendar je bila Brena neomajna in na koncu so starši popustili.

Z bendom je nastopala po Vojvodini in Srbiji in po dveh letih je ansambel spremenil ime v Slatki Greh. Ostalo je zgodovina ... 

lepa-brena, 60-let
Lepa Brena je dopolnila 60 let
splet

Njen zaščitni znak so bile resice

V začetkih svoje kariere je bila znana po tem, da se je v nasprotju z ostalimi folk pevkami precej izzivalno oblačila. Resice so bile njen zaščitni znak. Vse obleke ji je tedaj šivala mama, ki je bila poklicna krojačica, pa tudi njena modna ocenjevalka. V nekem intervjuju je Brena povedala, da je njena mama vedno kritično ocenjevala kroje, ki jih ji je narisala Brena in če je ocenila, da so bili preveč vulgarni, jih je prikrojila.

Pri oblačilih za nastope se je zgledovala po zvezdah popa. V nekem intervjuju na začetku kariere, ko so ji očitali preveč izzivalno oblačenje, je dejala: “Liza Minelli je pri 45-ih nastopala v kratkih hlačkah in modrčku v filmu Cabaret. Da ne govorimo o Tini Turner … Zakaj bi se podrejala lažni morali? Ne sramujem se svojega telesa.”

V  življenju je nosila ogromno oblek . ki jih je hranila v Brčkem pri mami. Nekoč pa so v stanovanje, kjer so bile shranjene, vlomili in obleke ukradli. Danes garderobo, ki je ne nosi, podari, ker pravi, da bi rabila preveliko skladišče.

lepa-brena, 60-let
Lepa Brena je dopolnila 60 let
splet

"Nekoč bo tako znana, kot je Tito"

Ko je bila v sedmem razredu osnovne šole, je nekoč z mamo bila pri sosedih in zajtrkovali so na dvorišču. Mimo je prišel nek starejši moški, ki je poprosil za kozarec vode. Brena mu je prinesla vodo in ga povabila, da prisede. Moški je res prisedel in začeli so se pogovarjati. Naenkrat se je obrnil k Brenini mami in rekel: “Mislim, da je ona (pokazal je na Breno) vaša hčerka. Nekoč bo tako znana, kot je Tito.” Povedal je še, da bo zelo uspešna, da bo veliko potovala in zaslužila veliko denarja ter dodal, da mami ni treba skrbeti za prihodnost, ker bo hčerka (Brena) poskrbela za njo in družino. Potem je vstal in preden je odšel, ji je še rekel, da se bo to kmalu zgodilo in zaprosil Breno, naj vsakič, ko se ga bo spomnila, prižge svečo v njegov spomin. In to Brena menda še vedno naredi.

Vedno je želela spoznati plejboja - in dobila Bobana.

Z možem Bobanom, ki je bil takrat teniška zvezda, sta se spoznala 24. decembra 1987, na dan premiere njenega filma Hajde, da se volimo. V nekem intervjuju je povedala: »Zanj so govorili, da je plejboj, da je velik zapeljivec. Sem si rekla: 'Joj, super.' Zelo me je namreč zanimalo, kako je to videti. Res sem si ga želela spoznati, saj še nikoli nisem srečala nobenega plejboja in tako velikega zapeljivca. Spraševala sem se, kaj bo, ali bom sploh preživela to izkušnjo«. Osvojil pa jo je s svojo preprostostjo in otroško dobroto.

lepa-brena, 60-let
Lepa Brena je dopolnila 60 let
splet

Lepe Brene stojijo po Srbiji, pa tudi v Tokiju

V večih srbskih mestih (Novem Pazarju, Kragujevcu, Pirotu, Vranju, Nišu, Leskovcu, Rumi, Užicu) pa tudi v Romunskem Temišvaru, ter menda celo v japonskem Tokiju, stojijo zgradbe, ki jim pravijo “Lepa Brena”.

Kragujevška “Lepa Brena” naj bi dobila ime potem, ko je Brena v osemdesetih prišla v mesto, da bi takrat novogradnjo otvorila. Pilo in pelo se je do zgodnjih jutranjih ur. Stanovanje pa je takrat v stolpnici dobilo 80 ljudi, pretežno upokojencev.

V Užicah je “Lepa Brena” najvišja zgradba v mestu - ima 21 nadstropij, zgrajena pa je bila prav tako v 80-ih letih prejšnjega stoletja.

Ubežala je cunamiju

Leta 2004 je mogoče ubežala smrti. Decembra tega leta sta Lepa Brena in njen mož z otroci letovala v Phuketu na Tajskem. Čeprav je bilo na letovanju vse v redu je njen mož že po nekaj dnevih vztrajal pri tem, da se predčasno vrnejo v Beograd. Ker je bil vztrajen, so Phuket zapustili 3 dni pred sicer načrtovanim odhodom. Ko so se vrnili v Beograd, so na letališču izvedeli, da je le 10 ur po njihovem odhodu Phuket skoraj popolnoma uničil tsunami, ki je nastal v eni največjih naravnih katastrof v znani zgodovini.

So pa opravljivi mediji in internet večkrat lansirali novice o njeni smrti. Tako naj bi že pred leti umrla v vsaj eni prometni nesreči, pa tudi za neozdravljivo boleznijo.

lepa-brena, 60-let
Lepa Brena je dopolnila 60 let
splet

"Moje oprsje verjetno sploh ni zanimivo"

Pred leti so se v nekaterih medijih pojavile fotografije z njenim golim oprsjem. Pred tem jo je nekdo s temi fotografijami izsiljeval, češ da jih bo objavil, če mu ne plača. Vendar ga je Brena zavrnila in objavo komentirala takole: “Objavljanje golih teles v medijih res ni potrebno, saj za to obstajajo strani za odrasle. Poleg tega pa pri vsej tej silni ponudbi pornografije, moje oprsje verjetno sploh ni zanimivo.”

Skromne zahteve

Ob nastopih od prireditelja ne zahteva veliko - vodo in sadje, kakšno osvežilno pijačo, vedno pa želi imeti brisače in ventilatorje.

Zavrnila je ponudbo arabskega šejka

Slovita pevka je raje zavrnila sanjsko ponudbo, kakor da bi se v najdaljši noči ločila od družine. Arabski šejk je Lepi Breni ponudil vrtoglavih 50.000 evrov za nastop na njegovi zasebni novoletni zabavi, toda zvezdnica je menda le odmahnila z roko in poudarila, da bo silvestrovala v krogu najbližjih.

lepa-brena, 60-let
Lepa Brena je dopolnila 60 let
splet

Angelini Jolie bi polomila noge

Zelo ji je všeč zvezdnik Brad Pitt. Precej odkrito je v nekem radijskem pogovoru povsem nepacifistično priznala, da bi takratni igralčevi lepši polovici Angelini Jolie kar polomila noge, če bi le lahko ujela Brada.

Nikoli ni hotela biti svetovno znana - Balkan ji zadostuje

Za svojo glasbo pravi, da je mešanica 30% folka in 70% popa, vendar na balkanski način. Dodaja, da nikoli ni želela biti svetovno znana ali ustvarjati glasbe, ki bi se lahko prodajala povsod po svetu, kajti s srcem in dušo pripada prostoru, kjer je ustvarila svojo kariero.