požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Ledvice ne opravljajo svoje naloge! Kaj zdaj!?

P.K. in K.M., 24.03.2020 18:00:10

Kronična ledvična bolezen je okvara ledvic, ki traja več kot tri mesece. Nanjo kaže prisotnost krvi ali beljakovin v urinu ali pa se pri slikovni preiskavi z ultrazvokom pokaže nenormalna slika ledvic. Kazalnik bolezni je tudi na manj kot 60 odstotkov zmanjšano delovanje ledvic. Čeprav v urinu ni krvi ali beljakovin in je oblika organa normalna, je zmanjšano delovanje ledvic znak za preplah.

Delite na:
Ledvice ne opravljajo svoje naloge! Kaj zdaj!?
Damijana in njena ljubka psička Mia. osebni arhiv

Na svetovni ravni se s to kronično boleznijo srečuje kar 195 milijonov žensk. To je trenutno osmi najpogostejši vzrok smrti žensk, saj jih za njo vsako leto umre kar 600 tisoč. 

hemodializa.jpg
Hemodializa
Dreamstime

Zvezo društev ledvičnih bolnikov Slovenije sestavljajo društva iz celotne Slovenije, njihovo delovanje je usmerjeno predvsem v podporo bolnikom in njihovim svojcem. Hkrati si prizadevajo javnost seznaniti s potrebami ledvičnih bolnikov in enakopravno sodelovati pri snovanju politik, ki zadevajo njihovo življenje.

Kvadratek: 
8 nasvetov za zdrave ledvice 
1. Bodite telesno dejavni. 
2. Redno nadzorujte raven sladkorja v krvi. 
3. Redno si merite krvni tlak. 
4. Jejte zdravo in skrbite za primerno telesno težo. 
5. Zmanjšajte vnos soli. 
6. Popijte dovolj tekočine. 
7. Ne kadite. 
8. Ne jemljite protibolečinskih zdravil, če to ni potrebno.

Ledvice_2.jpg
Ledvice
Shutterstock


Ko ledvice odpovedo oziroma ko ne morejo več opravljati svojih nalog, je zdravljenje treba nadomestiti z dializo ali pa organ presaditi. Dializa omogoča življenje bolnikom z dokončno odpovedjo, kljub temu pa je presaditev velikokrat edina možnost za preživetje. Prav zato je potrebna pripravljenost vseh ljudi za darovanje po smrti ali že v času življenja. Največ darovalcev v Evropi je tistih, ki umrejo v bolnišnicah. Po uradno potrjeni smrti pa se tudi pri tistih, ki so se že pridružili registru darovalcev, zdravniki najprej posvetujejo s sorodniki, da bi pridobili dodatno soglasje.

Spoznajte zgodbo Damijane Rajh
Damijana je mlada ženska s Krasa, ki je pred tremi leti izvedela, da ji odpoveduje parni organ, ki filtrira kri. »Bila sem pri nefrologinji, ki mi je dejala, da je z mojimi ledvicami hudo, da mi odpovedujejo in naj se pripravim na hemodializo. Ta informacija je bila kar šok. Takrat sem bila pravzaprav na robu življenja, saj mi je telo zaradi težav s tem organom zalivala voda in je moje življenje viselo na nitki. Priključili so me na aparate. Imela sem srečo, da sem sploh preživela,« se spominja časa, ko se je borila za življenje.

S trmo nad bolezen
Najprej je hodila na hemodializo, potem pa so ji namestili trebušni kateter, da lahko izvaja peritonealno dializo kar sama, na svojem domu. Pri tem ji sicer pomaga osebna asistentka, katere pomoč ji pripada 30 ur na teden. Pravico do nje Damijana uveljavlja zaradi bolezni ledvic in še drugih resnejših priključenih zdravstvenih težav, zaradi katerih je oseba s stoodstotno telesno okvaro.

»Ni preprosto, vendar me pokonci drži upanje, da bo nekoč bolje. Zavedam se sicer, da bi lahko bilo še slabše. Vsak dan sproti si vzamem in potem nekako gre. Gotovo mi pri tem, da kljubujem boleznim, zelo koristi trma. Pa tudi brez podpore mame, prijateljev in moje psičke, ki me vsakodnevno razveseljuje, ne bi zmogla,« pravi Damijana.

Umetniška žilica
Zelo si želi, da bi ji presadili ledvico, saj bi se ji s tem kakovost življenja izredno izboljšala, a za zdaj to žal ni mogoče. »Imam namreč težave z želodcem, saj ne deluje tako, kot bi moral, tudi operirali so mi ga, in dokler tega ne rešim, nisem primerna kandidatka za presaditev,« pojasni. Damijana sicer rada bere in slika, na njenih akvarelnih slikah so kot motivi velikokrat cvetje in pokrajine, rada riše tudi mandale. Kolikor se le da, se trudi biti samostojna, kar pa zadeva nekatere aktivnosti, kot so dializa, vožnja in hišna opravila, je zanjo zelo dragocena pomoč osebne asistentke, s katero se zelo dobro razume.

Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 11, 11.11.2019