Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Križevniška ulica – najlepša ulica v Ljubljani - praznuje

T.P., 21.06.2019 11:59:39

Nekoč temačna in prav nič privlačna ulica v starem delu prestolnice se je po zaslugi direktorja Mini teatra Roberta Waltla v desetih letih spremenila v najlepšo in najbolj fotografirano.

Delite na:
Križevniška ulica – najlepša ulica v Ljubljani - praznuje
Projekt zelena Križevniška vsako leto zahteva veliko finančnih sredstev za nakup novega zelenja, zemljo in presaditve, zato so zelo veseli vsakršnih donacij.. Marko Vavpotič, M24.si

Njeni posnetki krožijo po svetovnem spletu in v turističnih publikacijah, še pomembneje od zunanje lepote, pa je notranja lepota, ki jo je prinesla stanovalcem s tem, ko jih je zbližala. Veliko popoldnevov in večerov se namreč spontano dobijo, vsak pa prinese kaj za pod zob.

Križevniška ulica 10
Rože vsakodnevno zalivata tehnika iz Mini teatra Matej Primec in Ivan Waltl, ki sta postala že prava vrtnarja in strokovnjaka.
Marko Vavpotič, M24.si

Enkrat na leto (26. junija) pa pripravijo zabavo celotne ulice pod imenom Križevniški sosed, ki jo kot eno najboljših turističnih prireditev v Ljubljani podpira Turizem Ljubljana, in na katero so vabljeni vsi Ljubljančani in gosti našega glavnega mesta. Obiskovalce tudi letos čakajo številni dogodki za vse generacije: lutkovna predstava Žabji kralj (Mini teater), kreativne delavnice za otroke (združenje Sezam), spominski koncert, letos posvečen preminulemu skladatelju in trobentaču ter sosedu Urbanu Kodru, koncerti skupin KiNG FOO in Karavana ter Maje Založnik, nastop DJ Sylvaina (Oldies Goldies DJ set), brezplačne lučke Ljubljanskih mlekarn, ugoden vstop v Mestni muzej, odprta vrata v razstave v Judovski muzej, ulična razstava Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, stilske preobrazbe Uredništva pričesk Robert, ulična gostinska ponudba gostiln Vitez, Shambala in Plečnikov hram ter puba Pod Skalco. Organizatorji obiskovalce naprošajo, da s sabo prinesejo svojo veliko ali malo lončnico, jo poimenujejo, nato pa jo obiskujejo in opazujo, kako raste v najlepši ulici v Ljubljani. Veseli bodo tudi denarnih prispevkov za njeno urejanje in vzdrževanje. Donacije sprejemajo v belem poštnem nabiralniku na stavbi Mini teatra. Dobrodošli pa ste seveda tudi, če boste prišli zgolj uživat.

Križevniška ulica 9
Pobudnik ozelenitve Križevniške ulice Robert Waltl
Marko Vavpotič, M24.si

Več o ulici, na kateri so nekoč živeli ribiči, ki so spodaj v Ljubljanici lovili ribe, na Križevniški pa sušili mreže, na njej pa je živelo, delovalo ali ustvarjalo tudi cel kup za nas Slovence pomembnih osebnosti – med drugim družina Blaža Crobatha, očeta pesnice Luize Pesjakove ter prijatelja in mecena Franceta Prešerna, ki je sem hodil ne le k prijatelju, ampak je tukaj spoznal tudi svojo ženo Ano Jelovškovo s katero je imel tri otroke, njeni ozelenitvi – pa tudi o težavah, ki jim jih povzročajo vandali – nam je razkril Robert Waltl. Intervju z njim si boste lahko prebrali v novi reviji Dom2, ki bo izšel v petek, 5. julija.

Križevniška ulica 11
Robert je poskrbel tudi za dobre medsosedske odnose. Stanovalci se namreč redno dobivajo na ulici in se družijo ob hrani in pijači.
Marko Vavpotič, M24.si

DAN KRIŽEVNIŠKEGA SOSEDA 2019

Program

17.00 DJ SYLVAIN Oldies goldies DJ set pred Gostilno Vitez na vogalu Križevniške in na Bregu

17.00 ustvarjalna delavnica za otroke SEZAM, na Križevniški ulici

17.45 lutkovna predstava ŽABJI KRALJ, vrh Križevniške ulice - OTVORITEV 21. MINI POLETJA V LJUBLJANI

18.30 koncert pevke MAJE ZALOŽNIK pred Gostilno Vitez

19.30 DJ SYLVAIN Oldies goldies DJ set pred Gostilno Vitez na Bregu

19.30 razstava OBLIKOVALCEV SREDNJE ŠOLE ZA OBLIKOVANJE IN FOTOGRAFIJO, Trg francoske revolucije / Križevniška ulica

20.00 koncert posvečen URBANU KODRU in njegovi glasb i/ violinist Andrej Omejc in piansitka Teja Komar

20.30 koncert skupine KARAVANA

21.30h koncert KING FOO band, vrh Križevniške ulice

23.00h ZAKLJUČEK PROGRAMA