Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Korak bližje nominacijam za nagrado BAFTA in oskarja

C. R., 01.08.2019 13:00:00

Kratki film Scout v režiji slovenskega režiserja Alexa Cvetkova se je uvrstil v uradni tekmovalni program enega največjih festivalov kratkega filma na svetu, LA Shorts, ki poteka od 17. do 25. julija v Los Angelesu v Kaliforniji.

Delite na:
Korak bližje nominacijam za nagrado BAFTA in oskarja
/ Promocijsko gradivo

Kratki film Scout v režiji Alexa Cvetkova je 15-minutna sodobna drama, v kateri je glavni junak profesionalni dirkač Gus, zaradi svojih ambicij pa ostane brez tistega, kar mu pomeni največ.

Režiser je ob uvrstitvi povedal: »Vsak filmski festival me prijetno razveseli, saj mi da dodatni zagon in potrdilo, da sem na pravi poti. Vsak festival obudi lepe spomine na produkcijo z ekipo. Ponosen sem, da smo z ekipo ustvarili film z ljubeznijo in skupnim trudom, še zlasti, ker je festival v Los Angelesu, kjer sem preživel zadnja štiri leta.« Film bo na sporedu zadnji festivalski dan in je bil premierno prikazan na sklepni slovesnosti lanskega Mednarodnega festivala filmske kamere Brata Manaki.


Scenarij in režija sta delo Alexa Cvetkova, direktor fotografije je Dejan Dimeski. Igrajo Moses Gomes-Santos, Ula Furlan, Domagoj Janković, Robert Španić in Hoji Fortuna.

Alex Cvetkov je mlad režiser, ki je končal Newyorško filmsko akademijo v Los Angelesu. Režiral je več oglasov, glasbenih videov in kratkih filmov. Kot scenarist in režiser je sodeloval na več pomembnih filmskih festivalih v Ameriki.

Ula Furlan - Scout_2.png
/
Promocijsko gradivo

Producent filma je Sašo Pesev iz producentske hiše Novo Makedonsko Video. Koproducenti so Igor Nola in Vanja Sremac iz MP Production iz Hrvaške ter Rok Cvetkov iz Slovenije. Film je finančno podprla Filmska agencija Severne Makedonije.

23. festival LA Shorts je uradni dogodek za izbor filmov za nagrade kratkih filmov Britanske akademije za filmsko in televizijsko umetnost (BAFTA). Zmagovalci festivala LA Shorts se potegujejo za nagrade BAFTA in večina filmov, izbranih za ta festival, se skoraj vsako leto uvrsti v prestižni izbor za oskarja. 58 filmskih ustvarjalcev, ki so tekmovali na festivalu LA Shorts, je doslej prejelo nominacije za oskarja, 15 pa jih ga je celo prejelo.

Festival LA Shorts je eden najprestižnejših in največjih mednarodnih festivalov kratkega filma na svetu. Lahko se pohvali z akreditacijo Akademije filmskih umetnosti in znanosti, Britanske akademije za filmsko in televizijsko umetnost ter Kanadske akademije za film in televizijo. Je prvi festival kratkega filma v Los Angelesu z najdaljšo tradicijo. Vsako leto pritegne več kot 8.000 udeležencev, vključno z hollywoodskimi profesionalci in še neodkritimi neodvisnimi filmskimi ustvarjalci. Leta 2018 so bili za oskarje nominirani štirje filmi s festivala LA Shorts, leta 2017 trije, leta 2016 pa sta oskarja prejela igrani kratki film in animirani kratki film, nagrajena na festivalu LA Shorts.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 29, 18. 7. 2019