duša Dobra karma

Očetu sta se hčerki vrnili leto dni po njuni ...

bencin gorivo, dizel Svet24.si

Čakate na morebitne jutrišnje ugodnejše cene ...

cerar pocivalsek-smc Reporter.si

Sanjske ponudbe za osem odpisanih: razkrivamo, ...

Milan Krek, tiskovna konferenca Svet24.si

Kacin se je brez pooblastila opravičil v imenu ...

kuzma, korona-virus, meja, mejni-prehod Necenzurirano

Ko te izsiljuje Dunaj, se ti stoži po Bruslju

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

branko cvek Njena.si

Ljubezen po domače: Branka osvojila vztrajna ...

Kdo je v resnici napisal uspešnice Beatlov?

Računalniške novice, 08.08.2019 20:00:00

Umetna inteligenca pozna odgovor. Legendarno skupino The Beatles je od vsega začetka spremljalo ogromno uspehov, a tudi škandalov. Ena najbolj vročih debat je še vedno avtorsko partnerstvo med glavnima akterjema skupine, Paulom McCartneyjem in Johnom Lennonom. Zdaj bi lahko bila umetna inteligenca tista, ki bo razkrila vpliv posameznega glasbenika.

Delite na:
Kdo je v resnici napisal uspešnice Beatlov?
/ profimedia

Raziskovalci na Univerzi v Harvardu so na podlagi strojnega učenja iz uspešnic Beatlov ustvarili algoritem, ki je sposoben prepoznati »glasbeni odtis« vsakega od piscev besedil. Glavna naloga algoritma je bila analiza osmih uspešnic, ki so nastale med letoma 1962 in 1966. Okrog teh skladb se je razvnela najbolj goreča debata glede tega, kdo od članov skupine je imel večji vpliv na nastanek posamezne skladbe.

Med temi skladbami najdemo naslove, kot sta A Hard Day’s Night in In My Life, ki naj bi nastali pod okriljem Lennon-McCartney partnerstva, vendar mnogi trdijo, da je bil eden tisti, ki je imel glavno besedo. Ugotovitve, objavljene v Harvard Data Science Review, nam omogočajo vpogled vpliva posameznega glasbenika na posamezno skladbo, hkrati pa je predstavljen prikaz, kdo – McCartney ali Lennon – je bil bolj odgovoren za nastanek skladbe.

Leta 2015 je sir Paul McCartney izlil svoje frustracije v javnost, ker ni bil zadovoljen s tem, kako so mediji razdelili avtorstvo med njega in Lennona. Po Lennonovi smrti leta 1980 je McCartney skušal pravično pristopiti k delitvi avtorstva, vendar mu ni uspelo. McCartney je šel celo tako daleč, da je obrnil vrstni red pri podatkih skladb, da je od takrat naprej pisalo McCartney-Lennon.

profimedia-0096333407.jpg
/
profimedia

Večina od omenjenih osmih skladb, ki jih je algoritem analiziral, naj bi bila plod Lennonovega sloga, med drugim pesmi Ask Me Why in A Hard Day’s Night; slednjo je sicer pel McCartney in trdil, da ima v njej glavno vlogo. Skladba In My Life, ki jo je revija Rolling Stoneleta 2011 uvrstila na 23. mesto najboljših skladb vseh časov, je po poročanju raziskovalcev požela največ ugibanj glede avtorstva. Lennon je napisal besedilo pesmi, medtem ko je McCartney trdil, da je napisal glasbo. Algoritem je z 81,1-odstotnim prepričanjem določil, da je Lennon napisal besedilo, medtem ko naj bi bil McCartneyjev vpliv pri avtorizaciji glasbe določen zgolj s 43,5-odstotno gotovostjo. Pri preostalih skladbah, kot so Baby’s in Black, The Word in From Me to You, je algoritem z večjo gotovostjo, tudi do 97 odstotkov, določil, da gre za McCartneyjeve skladbe.

profimedia-0423856205.jpg
/
profimedia

Sistem, ki so ga vzpostavili raziskovalci, je uporaben tudi za druge namene analiziranja glasbe. Sposoben je celo prepoznati vpliv posameznega glasbenika v skladbah, kjer je sodelovalo več glasbenikov, in vpliv, ki se spreminja skozi čas.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 30, 25. 7. 2019