Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Kaj se dogaja s pozabljenim Jamesom Bondom?

T. J., 02.10.2019 18:00:00

George Lazenby, ki je pred pol stoletja zaslovel z vlogo agenta 007, je pred nekaj dnevi praznoval 80. rojstni dan. Kaj se je z igralcem in nekdanjim modelom, ki se je v vlogi Jamesa Bonda pojavil le enkrat, dogajalo po letu 1969? Kakšno kariero si je ustvaril in kako je videti njegovo zasebno življenje? Vse to in še več verjetno zanima njegove oboževalce in predvsem oboževalke, ki so ga pred 50 let občudovali v vlogi tajnega agenta z dovoljenjem za ubijanje.

Delite na:
Kaj se dogaja s pozabljenim Jamesom Bondom?
George je 5. septembra praznoval 80. rojstni dan. Profimedia

Igralec in nekdanji model George Robert Lazenby se je rodil 5. septembra 1939 v mestecu Goulburn v avstralski zvezni državi Novi Južni Wales. Leta 1969 je po naključju prišel do vloge Jamesa Bonda v akcijski pustolovščini V službi njenega veličanstva, a se je zaradi nesoglasij s producenti že po enem posnetem filmu poslovil od tega med igralci zelo zaželenega angažmaja.

Resnici na ljubo ga je ravno ta vloga najbolj zaznamovala in se ga kot klop drži še danes, zato ni nenavadno, da se njegovo ime v križankah pogosto pojavlja kot »enkratni Bond«. Toda kaj je George pravzaprav počel po letu 1969, ko je zaslovel z vlogo tajnega agenta 007?

Od avtomehanika do Jamesa Bonda

Leta 1963 je avtomehanik, ki se je pogosto pojavljal v oglasnih spotih, uresničil idejo o tem, da bi se preselil v London. Za selitev v angleško prestolnico se je odločil zato, ker se je zaljubil. »Igrala je v povsem drugi ligi kot jaz in odhajala je v Anglijo, zato sem šefu rekel, da se selim v Anglijo,« je novopečeni 80-letnik pojasnil v pogovoru za avstralski časnik Sydney Morning Herald. Toda ženske, zaradi katere je zamenjal celino, žal nikoli ni našel. Očitno je imela usoda z njim drugačne načrte. Albert R. Broccoli (1909–1996), ki je bil dejaven kot producent filmov o Bondu, je ravno takrat iskal primernega naslednika danes 89-letnega Seana Conneryja, in ko je videl oglas za znamko čokoladic Big Fry, v katerem je blestel George, ga je povabil na poskusno snemanje.

George je na snemanje prišel z ročno uro znamke Rolex, pričesko, kakršno je v filmih o agentu z dovoljenjem za ubijanje nosil Connery, in obleko, ki so jo pravzaprav skrojili za Conneryja, a ta ni prišel ponjo. Po tem, ko je med snemanjem nekemu kaskaderju nehote zlomil nos, je prišel v ožji izbor in na koncu celo dobil glavno vlogo. Veliki met mu je uspel, ko je bil star komaj 29 let, s čimer je postal najmlajši Bond v zgodovini. Ker pred tem, razen za reklamne oglase, še nikoli ni stal pred kamerami, je že od začetka zelo težko prenašal ukazovanje producenta Broccolija in njegovega kolega Harryja Saltzmana (1915–1994).  

Bond je kmalu postal zgodovina

Za vlogo v filmu V službi njenega veličanstva je sicer prejel nominacijo za zlati globus, a se je s producentoma priljubljene filmske serije tako hudo sprl, da ni podpisal pogodbe o snemanju sedmih filmov, ki bi mu prinesla milijon ameriških dolarjev, kar je bila v tistih časih vrtoglava vsota. »Ker nisem hotel podpisati pogodbe, so razširili govorice, da je z mano težko delati, zato me nobeno filmsko podjetje ni hotelo imeti. Več let nisem mogel dobiti nobenega dela, zato sem odnehal,« je za omenjeni časnik povedal George. A to, kar je izjavil, ne drži povsem. Že leta 1971, torej le dve leti po snemanju Bonda, je namreč dobil vlogo v akcijski vojni drami Universal Soldier, leto pozneje pa še v italijanskem trilerju Chi l'ha vista morire?, za katerega je glasbo napisal sloviti 90-letni italijanski skladatelj Ennio Morricone.

Pobeg v Hongkong in srečanje z Bruceom Leejem

Ob tem je treba omeniti, da obstaja intervju, ki ga je George za dnevnik The Canberra Times dal že julija 1969, približno pol leta pred tem, ko so film V službi njenega veličanstva začeli predvajati v kinih, in ki Georgea oziroma njegov pogled na film o Bondu prikazuje v nekoliko drugačni luči: »James Bond se mi zdi čudovit, a ne maram nekaterih njegovih drobnih posebnosti, kot sta šampanjec in kaviar. Tega ne morem trpeti.« Kmalu po koncu snemanja si je začel puščati brado in dolge lase, verjetno zato, da bi se vsaj na zunaj oddaljil od Bonda.

george 2.jpg
V akcijski pustolovščini V službi njenega veličanstva je zablestel leta 1969.
Profimedia

Poleg tega je zapustil London in se preselil v britansko kolonijo Hongkong, a tudi tam ni našel sreče. »Bil sem na ulici in se oklepal telefonskega droga, ko se je ob meni ustavil avto Brucea Leeja, ki mi je rekel, naj vstopim. Nisem imel izbire, saj sem bil povsem brez denarja, moje dekle pa je bilo noseče,« je za sydneyjski časnik pojasnil George in dodal: »Dal mi je 10 tisoč ameriških dolarjev in odprl bančni račun zame. Bruce je tri dni pozneje umrl, jaz pa z njim.« George bi moral igrati v Leejevem zadnjem filmu, akcijski kriminalni drami Zmajeva igra smrti, ki pa so ga zaradi Leejeve smrti dokončali in izdali šele pet let pozneje, leta 1978. Igral je še v treh hongkonških akcijskih filmih, med drugim tudi v akcijskem trilerju Stoner.    

Hotel ga je tudi John Cleese

Leta 1977 je požel precej velik uspeh, saj je dobil vlogo v komediji The Kentucky Fried Movie, prvem filmu režijskega tria ZAZ (Jerry Zucker, Jim Abrahams, David Zucker), ki je pozneje posnel številne znane filme, med njimi komično kriminalko Gola pištola. Kot smo izvedeli v DVD-verziji britanskega satirično-komičnega filma Brianovo življenje, je 79-letni legendarni angleški igralec, komik in filmski ustvarjalec John Cleese celo hotel, da bi se George v filmu pojavil v vlogi Jezusa. Želel si je namreč, da bi na filmskem plakatu pisalo »George Lazenby kot Jezus Kristus«. To priložnost je George torej izpustil, se je pa zato v 80. letih prejšnjega stoletja pojavljal v številnih serijah. Kar se tiče filmov, ni ravno blestel, kar med drugim dokazuje akcijska pustolovska komedija Never Too Young to Die, o kateri je glavni igralec, 56-letni John Stamos, nekoč dejal: »Mislil sem, da sem opravil s televizijo in da bom postal filmski zvezdnik!

george 3.jpg
V družbi svoje prve žene Christine Gannett oziroma Chrissie Townsend, ki mu je povila dva otroka.
Profimedia

No, potem pa sem vendarle posnel še ta kos dreka.« Podobnega mnenja kot John so bili tudi filmski kritiki. George je še naprej ostajal zunaj dosega radarjev pomembnih filmskih ustvarjalcev, pohvalil se je lahko le z enim filmom, ki je prejel dobre kritike. Gre za zgodovinsko vojno dramo Gettysburg, v kateri sta mu leta 1993 družbo delala 79-letni Martin Sheen in 70-letni Tom Berenger. V 90. letih je dobival predvsem gostujoče vloge v serijah, med drugim smo ga lahko videli v eni epizodi priljubljene Obalne straže, leta 2003 pa se je za 11 let umaknil iz igralskih vod. Po premoru je gostoval v dveh epizodah humoristične serije Legit, leta 2015 je posnel akcijsko dramo Hunter, muzikal Dance Angels, glasbeno dramo A Winter Rose in triler Death Game. Trenutno snema grozljivko Z Dead End, akcijska kriminalna drama The Order pa je v fazi predprodukcije.    

Vzponi in padci v zasebnem življenju

S svojim življenjem, ki ga živi s polnimi pljuči, je George, ki je bil v 80. letih uspešen tudi kot motokrosist, zelo zadovoljen. Po njegovem mnenju je za srečo »krivo« ravno to, da se je takoj poslovil od vloge Bonda: »V nasprotnem primeru ne bi imel takšnega življenja, kakršnega imam. Imam čudovite otroke, ki jih morda ne bi imel, če bi nadaljeval z Bondom.« Leta 1973 se je po treh letih razmerja poročil s Christino Gannett, znano tudi kot Chrissie Townsend, ki mu je povila dva otroka, Melanie in Zacharyja, ki pa je leta 1994, ko je bil star komaj 19 let, umrl za možganskim tumorjem.

Leto pozneje je njegov zakon razpadel, leta 2002 pa se je do oltarja sprehodil z nekdanjo poklicno teniško igralko, 57-letno Pam Shriver. Iz drugega zakona ima 15-letnega sina Georgea mlajšega in 13-letna dvojčka Kaitlin ter Samuela. Že po šestih letih zakona je Pam zaradi nepremostljivih razlik vložila zahtevo za ločitev, sledila je umazana ločitvena bitka, leta 2011 pa sta se George in Pam tudi uradno ločila.       

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 38, 19.9.2019