900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Pri 60-ih letih dobil prvega otroka: Tega ne obžalujem

Lara Paukovič, Zvezde, 20.06.2018 17:01:53

Jeff Goldblum, dr Ian Malcolm iz Jurskega parka ni le igralec, temveč tudi izjemni pianist.

Delite na:
Pri 60-ih letih dobil prvega otroka: Tega ne obžalujem
Jeffrey Lynn Goldblum je bil rojen 22. oktobra 1952 v predmestju Pittsburgha v ZDA v judovski družini, ki je iz Rusije in Avstrije emigrirala v Združene države Amerike. Profimedia

Si predstavljate Jurski park, enega najuspešnejših filmov devetdesetih, brez dr. Iana Malcolma, ki ga je prepričljivo upodobil Jeff Goldblum? Malcolm se je potem pojavil še v drugem delu franšize, medtem ko ga v tretjem in četrtem nismo videli. Zato so se njegovi oboževalci gotovo toliko bolj razveselili novice, da se simpatični znanstvenik vrača v petem delu Jurskega parka z naslovom Jurski svet: Padlo kraljestvo, ki je prav te dni prišel v naše kinematografe. A čeprav je Goldblum igral v takšnih uspešnicah, velja za enega najbolj prizemljenih hollywoodskih zvezdnikov.

goldblum 2
Jeff Goldblum v filmu Dan neodvisnosti leta 1996
Profimedia

Jeffrey Lynn Goldblum je bil rojen 22. oktobra 1952 v predmestju Pittsburgha v ZDA v judovski družini, ki je iz Rusije in Avstrije emigrirala v Združene države Amerike. Oba starša (mama je bila radijska voditeljica, oče zdravnik) sta bila navdušena nad zabavništvom, zato sta podprla njegovo odločitev, da se pri sedemnajstih letih preseli v New York in sledi svojim sanjam, da bi postal igralec. Študiral je na prestižni dramski šoli Neighborhood Playhouse, na kateri so se kalila tudi druga velika imena, kot so Diane Keaton, Robert Duvall in Chris Noth, pod mentorstvom Sanforda Meisnerja in na Broadwayu debitiral v muzikalu po Shakespearovi komediji Dva gospoda iz Verone.

Prvo filmsko vlogo je dobil v srhljivki Smrtna želja leta 1974, na kratko se je pojavil tudi v kultnem filmu Woodyja Allena Annie Hall. V grozljivki Invazija tretjih bitij je igral z igralskima velikanoma Donaldom Sutherlandom in Leonardom Nimoyem, potem pa leta 1986 dobil glavno vlogo v mojstrovini Davida Cronenberga, grozljivki Muha. Po Jurskem parku leta 1993, Dnevu neodvisnosti leta 1996 in drugem delu Jurskega parka leta 1997 ni moglo nič več ogroziti njegovega statusa igralske superzvezde. V zadnjih letih je med drugim zaigral v priljubljenih filmih Grand Budapest hotel, Le Week-End in Thor: Ragnarok.

goldblum 4.jpg
Z Geeno Davis sta si nekaj časa delila filmsko platno in zasebno življenje.
Profimedia

Trikrat poročen

Čeprav se je moral med kariero spopadati s pogostimi vprašanji, ali je istospolno usmerjen, je bilo njegovo ljubezensko življenje predvsem polno različnih žensk – poročen je bil kar trikrat, zadnja žena Emilie Livingston pa je od njega mlajša skoraj trideset let.

Med letoma 1980 in 1986 je bil igralec v zakonu s Patricio Gaul, igralko, s katero je nastopil v vesternu Silverado. Že leto po ločitvi se je poročil z zvezdnico Geeno Davis, s katero sta se na filmskem platnu prav tako pojavila skupaj, in to kar v treh filmih, Transylvania 6-5000, Muha in Zemljanke so lahkožive. Zakon je trajal tri leta, Goldblum pa se je po tem očitno odločil, da je z igralkami opravil – Emilie, s katero se je poročil leta 2014, je namreč plesalka. Kanadčanka je tudi prva izmed njegovih žena, s katero ima otroke: prvi sin Charlie Ocean je bil rojen leta 2015, drugi, River Joe, pa lani. V enem izmed intervjujev je povedal, da ne obžaluje, da se je za otroke odločil tako pozno, šele na začetku šestdesetih. »Mislim, da se je vse zgodilo po urniku. Obožujem najina fanta. Vse je potekalo tako, kot je moralo, in neznansko sem vesel, da je tako.« Ker majhna otroka zahtevata veliko pozornosti, ima par zdaj malo manj časa zase, vendar pravita, da jima gre kar v redu. »Zahtevno je, a sva zelo osredotočena. Imava srečo, da nama pomagajo dobri ljudje, ki popazijo otroka, tako da greva lahko od časa do časa na kak romantičen zmenek

goldblum 3
S tretjo ženo Emilie imata dva otroka.
Profimedia

Ljubitelj glasbe

Malo ljudi ve, da je Goldblum tudi glasbenik. Maja je najavil, da bo letos izšla njegova plošča, na kateri bodo jazz klavirske skladbe, ki jih je odigral skozi leta. Klavir se je naučil igrati že kot otrok – najprej skladbe klasičnih skladateljev, pozneje pa se je navdušil za jazz in od petnajstega leta dalje nastopal v koktajl barih v Pittsburghu. Njegova ljubezen do klavirja vse do takrat ni usahnila – s svojim bendom The Mildred Snitzer Orchestra ima redne jazzovske nastope. Po nastopu z znanim glasbenikom Gregoryjem Porterjem na Graham Norton Showu so ga poklicali iz založbe Decca in mu ponudili izdajo albuma. »Vsi obožujejo Jeffa Goldbluma. Je namreč izjemen pianist, krasen vodja benda in čisto mogoče najčudovitejši človek na svetu. Njegova ljubezen do jazza je nalezljiva in njegovo igranje vas bo osrečilo,« pravijo pri založbi, Goldblum pa je menda presrečen, da je dobil to priložnost.

goldblum 5.jpg
V filmu Muha iz leta 1986 je pokazal izklesano postavo.
Profimedia

Zagovornik zdravega življenja

Goldblum, ki v višino meri impresivnih 1,94 metra in tehta približno devetdeset kilogramov, velikokrat poudari, kako pomembno je, da se tudi po šestdesetem trudiš ostati zdrav in fit. Njegova dieta je sestavljena iz veliko zelenjave, beljakovin, sadja in polnovrednih žit, maščobam pa se izogiba. Zdravje je zanj še toliko bolj bistveno, ker bi rad čim dlje ostal vitalen, da bo lahko užival s svojima sinovoma in spremljal njuno odraščanje.

Preberite tudi: Boleče slovo znanega Slovenca. Kliknite TUKAJ!