kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

I Solisti Veneti postregli s pravo poslastico

Teja Pelko, 07.08.2020 18:30:43

Legendarni beneški komorni ansambel I Solisti Veneti je lani praznoval 60-letnico delovanja, 23. julija pa smo ga v okviru Ljubljana festivala slišali tudi pri nas.

Delite na:
I Solisti Veneti postregli s pravo poslastico
Ansambel I Solisti Veneti je leta 1959 ustanovil Claudio Scimone, njegova slava pa je z vsakim koncertom doma in na tujem strmo naraščala. Do danes jih je izvedel več kot 6.000 v več kot 90-ih državah po svetu; od tega prek 30 na znamenitem Salzburškem festivalu. Orkester je sodeloval z najpomembnejšimi pevci in solisti naše dobe, kot so Placido Domingo, Josè Carreras in June Anderson. M24

Na žalost zaradi slabe vremenske napovedi ne na prostem v Preddverju Križank, ampak v Slovenski filharmoniji, kar pa nikakor ni pokvarilo večera. Ansambel, znan po svoji interpretativni prefinjenosti, ki iz vsakega koncerta naredi nepozabno doživetje, goji posebno vez z beneško glasbo in z enim največjih tamkajšnjih baročnih glasbenih mojstrov, Antoniem Vivaldijem, pa tudi s Tomasom Albinonijem. Iz njunih opusov sta zazveneli dve najpomembnejši deli: Štirje letni časi in Koncert za oboo in godala v d-molu, op. 9, št. 2, slišali pa smo še Tartinijev Koncert za violončelo in godala v A-duru, s katero se je ansambel poklonil 250. obletnici njegove smrti, in Pascullijevo delo Simpatici ricordi della Traviata za oboo in godala.

I Solisti Veneti 2
Legendarnega beneškega komornega ansambla nista želela zamuditi niti italijanski veleposlanik v Ljubljani Carlo Campanile in njegova žena.
M24

I Solisti Veneti 3
Prišla je tudi upokojena primabalerina Lane Stranič.
M24

I Solisti Veneti 4
Novinarju Marijanu Zlobcu se je le uspelo vrniti iz tropov, kjer je obtičal zaradi pandemije novega koronavisusa, tako da je zdaj znova reden gost Ljubljana Festivala.
M24

I Solisti Veneti 5
Da je vse potekalo brezhibno, sta skrbeli predstavnica za stike z javnostmi Festivala Ljubljana Maruša Šinkovič in predstavnica za stike z javnostmi ter trženje Festivala Ljubljana Samantha Reich.
M24