vesolje Dobra karma

Kozmične povezave: vsak planet ima v vsakem ...

kondomi Svet24.si

Zbirali so stare kondome, jih prevreli in ponovno ...

IMG_1361 Reporter.si

Kdo komu daje inštrukcije? Miro Petek in Bojan ...

varčevanje, denar, družina, utd, finance, Svet24.si

Pirati za vseevropski UTD

andrej-vizjak Necenzurirano

Vizjak in Južna prijatelja tudi v denarju ...

presaditev organov Odkrito.si

Darovanje organov je "dejanje srca"

Josip Drabik Njena.si

Ljubezen po domače: Tudi Josip ni neznanec malih ...

I Solisti Veneti postregli s pravo poslastico

Teja Pelko, 07.08.2020 18:30:43

Legendarni beneški komorni ansambel I Solisti Veneti je lani praznoval 60-letnico delovanja, 23. julija pa smo ga v okviru Ljubljana festivala slišali tudi pri nas.

Delite na:
I Solisti Veneti postregli s pravo poslastico
Ansambel I Solisti Veneti je leta 1959 ustanovil Claudio Scimone, njegova slava pa je z vsakim koncertom doma in na tujem strmo naraščala. Do danes jih je izvedel več kot 6.000 v več kot 90-ih državah po svetu; od tega prek 30 na znamenitem Salzburškem festivalu. Orkester je sodeloval z najpomembnejšimi pevci in solisti naše dobe, kot so Placido Domingo, Josè Carreras in June Anderson. M24

Na žalost zaradi slabe vremenske napovedi ne na prostem v Preddverju Križank, ampak v Slovenski filharmoniji, kar pa nikakor ni pokvarilo večera. Ansambel, znan po svoji interpretativni prefinjenosti, ki iz vsakega koncerta naredi nepozabno doživetje, goji posebno vez z beneško glasbo in z enim največjih tamkajšnjih baročnih glasbenih mojstrov, Antoniem Vivaldijem, pa tudi s Tomasom Albinonijem. Iz njunih opusov sta zazveneli dve najpomembnejši deli: Štirje letni časi in Koncert za oboo in godala v d-molu, op. 9, št. 2, slišali pa smo še Tartinijev Koncert za violončelo in godala v A-duru, s katero se je ansambel poklonil 250. obletnici njegove smrti, in Pascullijevo delo Simpatici ricordi della Traviata za oboo in godala.

I Solisti Veneti 2
Legendarnega beneškega komornega ansambla nista želela zamuditi niti italijanski veleposlanik v Ljubljani Carlo Campanile in njegova žena.
M24

I Solisti Veneti 3
Prišla je tudi upokojena primabalerina Lane Stranič.
M24

I Solisti Veneti 4
Novinarju Marijanu Zlobcu se je le uspelo vrniti iz tropov, kjer je obtičal zaradi pandemije novega koronavisusa, tako da je zdaj znova reden gost Ljubljana Festivala.
M24

I Solisti Veneti 5
Da je vse potekalo brezhibno, sta skrbeli predstavnica za stike z javnostmi Festivala Ljubljana Maruša Šinkovič in predstavnica za stike z javnostmi ter trženje Festivala Ljubljana Samantha Reich.
M24