Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Glasbeno pot je tlakovalo poslušanje glasbe z očetom

Aleš Rod, 18.11.2019 20:00:00

Matic Supovec (34) je v letošnji sezoni oddaje Znan obraz ima svoj glas že dokazal, da mu ni težko stopiti v čevlje kateregakoli glasbenika. Z imitacijo Stevena Tylerja si je celo prislužil zmago v peti oddaji. A kako se je vse skupaj začelo?

Delite na:
Glasbeno pot je tlakovalo poslušanje glasbe z očetom
Matic Supovec Aleš-Rod

Kdaj ste se prvič srečali z glasbo?

Moj oče je po poklicu električar in pred leti smo imeli doma elektro servis. Zaradi tega so me že od zgodnjega otroštva spremljale najrazličnejše električne naprave, med drugim na začetku gramofon, ki ga je pozneje zamenjal kasetofon, zatem pa CD-predvajalnik. Zato smo imeli doma vedno tudi veliko plošč in kaset. Oče je veliko delal na terenu, in ko sem hodil še v vrtec, sem šel z njim, v avtu pa se je vedno predvajala glasba. Najbolj so mi v spominu ostali Eaglesi, Beatli, Eric Clapton ... Stari rock in pop rock je ata fino nažigal.

Prepevate in igrate v ansamblu Unikat. Kdaj ste z rocka prešli na slovensko narodno-zabavno glasbo?

Kot otrok sem poslušal glasbo, ki jo je predvajal oče. Pozneje sem poslušal tudi malo bolj udaren rock, a mi je Metalica bila vseeno prebučna. Slovenske glasbe nisem ravno poslušal. Očetov brat, torej moj stric, je imel včasih bend Slovenskih 5+, ki je pred leti med drugim Ireno Vrčkovnik in Ota Pestnerja. Izvajali so tudi narodno-zabavno glasbo, in ko smo z očetom in mamo odšli na različne veselice, kjer so igrali, sem spoznal tudi to zvrst glasbe.

Kdaj ste prvič stopili na oder kot pevec?

Prepevati sem začel že kot otrok, v četrtem razredu osnovne šole, ko sem stopil na oder v oddaji Korajža velja, odpel pesem Cesarica Oliverja Dragojevića in z njo tudi zmagal. Pozneje sem odpel še pesem skupine Čuki, Vsepovsod ljubezen in Vjeruj u ljubav, prav tako Oliverja Dragojevića. Zaradi dobrih odzivov in dveh zmag sem dobil voljo za ponovne nastope. A sem pozneje petje malo opustil in prepeval bolj kot ne zase.

A kmalu vas je želja po petju znova premamila in ste spet stopili na oder, mar ne?

Res je! Znova sem stopil na oder na začetku srednje šole v oddaji Bodi idol, ki sta jo vodila Rebeka Dremelj in Stojan Auer na televiziji Net TV. Takrat še nisem igral kitare.

Kdaj ste jo začeli igrati?

Ko sem nekoč pri tabornikih videl, kako je prijatelj ob tabornem ognju igral kitaro in s tem privabil k sebi kar nekaj deklet. Mislil sem si, zakaj ne bi še sam poprijel za kitaro, peti sem tako ali tako že znal, pa še dekleta bom privabil s tem. In tako se je začelo. Oče mi je konec osnovne šole kupil kitaro in jaz sem se pridno, kot samouk, začel učiti igranja nanjo. Osnovne prijeme akordov mi je takrat pokazal kar prijatelj. Spominjam se, da sem zelo rad preigraval pesem Rok'n'banda Verjemi, pa tudi druge, recimo pesmi Kelly family, takšne bolj spevne.

Kako se je začela vaša resnejša glasbena pot?

Na začetku srednje šole sem se pridružil ansamblu Hlapci, kjer sem igral približno leto in pol. Igrali smo predvsem na različnih zabavah, abrahamih in porokah.

Zakaj ste zamenjali ansambel?

To se je zgodilo po naključju. Iskali so pevca, saj so do takrat nastopali samo s pevko in izvajali bolj narodno-zabavno glasbo, svoj repertoar pa so želeli razširiti še malo bolj na pop, zabavno in plesno glasbo. Ko mi je dolgoletni prijatelj Marko prišel pomagat delat na hišo, je pripeljal prijatelja Davorja Pušnika, ki je vodja ansambla Unikat. Beseda je dala besedo in tako se je naša skupna glasbena pot začela, ki traja zdaj že 14 let.

S sodelovanjem v oddaji Znan obraz ima svoj glas je Matic zagotovo poskrbel, da se bo od zdaj naprej pod odrom, kjer bo igral ansambel Unikat, trlo še več ljudi, in morda, morda si bo kdo zaželel, da jim Matic odpoje tudi katero izmed pesmi, ki jih je oziroma jih še bo zapel v oddaji Znan obraz ima svoj glas.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 45, 7.11.2019