kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Draga Melania

Katarina Kecek, 11.08.2019 11:00:00

ne poznava se, verjamem pa, da imava veliko skupnega. Letos sva obe dopolnili 49 let. Ne glede na to, da jaz živim tukaj, ti pa v Ameriki, verjamem, da obe spoznavava težave in prednosti teh let. Nisva še stari, rosno mladi pa tudi ne več. Za svoja leta sva obe videti vrhunsko, ti sploh, verjetno pa se morava za to, tako ti kot jaz, v prvi vrsti zahvaliti najprej svojim dobrim genom, ki sva ju podedovali, in, priznajva, rednim telesnim dejavnostim, da ohranjava svoje ljubo telo na neki optimalni ravni. Ti imaš rada solate, jaz pa tudi.

Delite na:
Draga Melania
Najraje je doma in v svojem vrtu. profimedia

Obe sva mami, vsaka se trudi po svojih močeh zaščititi in ljubiti svoje otroke, tudi to ni vedno lahko. Zate vem, da si ljubiteljica vsega lepega, da si modna navdušenka. Tudi sama rada gledam lepe stvari. Najina skupna točka je tudi najina skupna znanka, tvoja odvetnica in moja nekdanja sodelavka s televizije, Nataša Pirc Musar. Kot vidiš, niti nisva tako zelo različni, čeprav sem sama samo ena od stotih slovenskih novinark, ti pa si prva dama Amerike.

TVOJ PRVI KIP

Ne vem, ali veš, a v Rožnem pri tvojem rojstnem kraju, Sevnici, so te dni razstavili tvoj kip. Prvi v Sloveniji. Pri nas gostuje ameriški umetnik Brad Downey s svojo razstavo Ta Eho, katere del zgodbe si tudi ti. Downey, sicer bolj znan kot ulični umetnik, v Evropi živi že vrsto let in očitno si ga zelo pritegnila, lahko pa, da je samo izkoristil tvojo priljubljenost v Ameriki, da bi si dvignil rejting, in je zaradi tebe obiskal Sevnico. Pravi, da želi videti, od kod prihaja žena Donalda Trumpa, želi slišati, kakšen jezik je slovenščina, kakšen naglas imajo Sevničani, kakšna je tukajšnja pokrajina, kakšno je vsakdanje življenje delavskega razreda ...

profimedia-0454721393-2.jpg
Melanijin kip je že predmet posmeha povsod po svetu.
profimedia

Downey ni naredil tvojega kipa, tvojo skulpturo je izklesal domačin Aleš Župevc – Maxi. Z motorno žago. Iz enega kosa lesa. Downey mu je naročil le, da mora biti obleka na kipu enake barve, sinje modra, kot si jo imela ob inavguraciji moža leta 2017, vse drugo je plod Maxijeve domišljije. Pred tem je Downey plačal tudi podiranje drevesa, ki je zdaj postal tvoj kip.»Želel sem,« je povedal Downey za medije te dni, »da bi o tem, kakšen bo spomenik, odločal človek, ki je doma iz istega okolja kot Melania. Hotel sem, da je to človek iz delavskega razreda, od koder prihaja tudi Melanijin oče. Nekdo, ki ni akademski umetnik, a dela skulpture. In hotel sem, da delo opravi z motorno žago. Želel sem tudi, da je skulptura vgrajena v tla. Ker se mi to zdi poetično. Četudi zapustimo dom, namreč vedno ostanemo povezani z njim.«

V svobodo umetnosti se tokrat ne bom spuščala, ne vem pa, kako se ob novici, da imaš doma svoj kip, počutiš ti. Sama imam ob tem, priznam, mešane občutke. Moti me, da so se tega spet prvi spomnili Američani, in ne mi. Moti me tudi, da je kip ... takšen, kot je. Sploh ti ni podoben, res. In ta leseni totem v modri halji je sto ameriških milj daleč od eha tvoje elegance in ženstvenosti. Prepričana sem, da ti bodo ljudje slej ko prej narisali brke na obrazu ali kaj podobnega. Ne bodi žalostna, ko se to zgodi. Takšni pač smo, tukaj v Sloveniji, zavistni do tuje sreče in uspeha. To nas najbolj boli. Uspeh koga drugega.

Dobri ljudje bodo obrisali packe s tvojega spomenika, o tem ne dvomim. Tudi dež bo spral te čačke neuspešnih ljudi s tvojega obraza. In moraš vedeti, to niso packe, ki kazijo tebe, to so čačke, ki kazijo nas. Ki ne znamo in ne zmoremo sprejeti darila, ki si nam ga nehote dala. Ki ne znamo sprejeti tega, da si s svojim položajem prve dame Amerike ime tega majhnega, za ves svet nepomembnega naroda ponesla po tem istem svetu. Ne zameri nam, ker ti ne znamo povedati, da smo ponosni nate, da si našo mentaliteto in to ljubko državo v svetu predstavila na najboljši način. Čeprav te ni nihče prosil za to, še manj pa si bila plačana z naše strani. Raje ti ne povem, kaj tvoji rojaki, ki nikoli v življenju ne bodo videli niti A od Amerike, mislijo o tvojem uspehu, o tvojem načinu življenja ... Prepričana sem, da to zate ni nič novega, saj se s podcenjevanjem in negativnimi komentarji srečuješ že vse svoje življenje. Prekletstvo lepih in pametnih žensk.

profimedia-0450541926.jpg
Vedno elegantna, urejena in stilsko usklajena z Donaldom.
profimedia

Nasprotje med javnim in zasebnim

Ameriški umetnik Downey, ki leti na krilih tvoje slave, pravi, da je eno od glavnih sporočil tega kipa očitno neskladje med zasebnim in medijskim oziroma političnim življenjem družine Trump. Politika tvojega moža je ksenofobna in protimigrantska, trdi Downey, čeprav ima sam doma tujko. »Očitno Trump zasebno z migranti nima takšnih težav, kot jih ima v javnosti,« ugotavlja umetnik: »Melania predstavlja nasprotje med politično sliko, ki jo prodaja Trump, in zasebnim življenjem. Imamo neskladje med javno in zasebno resnico.« Morda je zato Downey izbral tako okoren kip, ki nima nobene zveze s tvojo eleganco. Leseni artefakt očitno predstavlja to neskladje med tem, kaj si javnost misli o tebi, in o tem, kakšna ženska v resnici si. 

Srčno upam, da se bo vase zagledana slovenska politika kmalu streznila in ti dala javni poklon, ki si ga zaradi svojega politično visokega zgodovinskega položaja zaslužiš. Si prva Slovenka na tako visokem položaju, in če vprašaš mene, tudi zadnja. Želim si, da bi slovenska javnost na nekem uglednem mestu postavila eleganten odsev tvoje podobe v kipu, ki bo predstavljal močno, neodvisno in lepo Slovenko, ki je šla v Ameriko za svojimi sanjami in postala najmočnejša ženska na svetu.

profimedia-0454542480.jpg
Vsi novinarji čakajo na Donaldove besede in na to, kaj bo oblekla Melania.
Profimedia

V družbi najboljših  

Ena od najbolj spoštovanih ameriških institucij, inštitut Gallup, ankete o svetovni priljubljenosti izvaja že od leta 1946. Tudi letos je anketo izvedel z vprašanjem, koga na svetu med moškimi in ženskami anketirancii najbolj občudujejo.

Med prvo deseterico je letos že petdesetič do zdaj britanska kraljica Elizabeta II. Najbolj občudovana ženska preteklega leta je bila Michelle Obama, na drugem mestu je televizijska zvezda Oprah Winfrey, ti pa si deliš tretje mesto s Hillary Clinton. Za tabo je angleška kraljica in šele za njo Angela Merkel. Katera Slovenka se lahko kosa s tabo, s tvojo priljubljenostjo? Čeprav ti očitajo, da ne govoriš veliko, da ti angleščina ne gre, da je s tvojim soprogom vse narobe ..., si premagala vse svetovne političarke, vključno z angleško kraljico in najmočnejšo žensko Evrope, Angelo Merkel. Med moškimi je že 11. leto zaporedoma najbolj občudovan nekdanji predsednik ZDA Barack Obama, tvoj Donald je na drugem mestu, papež Frančišek je šele tretji. Pahorja, Janše in Zmaga tam nihče ne povoha.

profimedia-0442895413.jpg
Vedno v družbi najboljših
profimedia

Skrivnostna ženska: Melania Trump 

Vsi svetovni mediji, z izjemo slovenskih, so navdušeni nad tabo. Italijani opevajo tvoj modni stil, Francozi tvojo eleganco, Nemce navdihuje tvoja prezenca. Časopisi, katerih naslovnico krasi tvoja podoba, gredo za med. Pogrošni in tudi najbolj resni novinarji se ukvarjajo s tvojo preteklostjo, analizirajo vsak tvoj gib in čakajo napako pri vsakem tvojem javnem nastopu. Sploh si ne predstavljam, kako mora takšno življenje biti stresno za nekoga, ki prihaja iz naših rovt, ki nikoli ni bil aktiven v politiki in se tudi ni pripravljal na tovrstno vlogo najmočnejše ženske na svetu.


Da nisi ravno običajna, povprečna Slovenka, ugotavljajo vsi svetovni mediji, novinarji CNN so o tebi posneli celo posebno oddajo z naslovom Woman of Mystery: Melania Trump. Morda mi je ušlo iz spomina, spomni me, ali je CNN že kdaj naredil kakšno posebno oddajo o katerem drugem Slovencu oziroma Slovenki. Celo na CNN ugotavljajo, da so se te mediji neusmiljeno lotili že od začetka, da so te večkrat nepošteno in strahopetno napadali. Ti si ženska, ki se je sama borila in si tudi ustvarila ime v neusmiljeni modni industriji, še preden si spoznala Donalda. Tako so rekli na CNN.

Si ženska, ki govori šest jezikov, poleg slovenščine in angleščine še srbohrvaško, nemško, italijansko in francosko. Pohvalno, ni kaj. Si čudovita mati svojemu sinu Barronu, kar lahko vsi samo spoštujemo. Si ženska, ki je kot prva dama v Belo hišo prinesla pridih elegance, prefinjenosti in dostojanstva. Če smo te vsega tega naučili v Sloveniji, smo lahko na te tvoje lastnosti samo izjemno ponosni. Svoje ime, javni položaj in energijo uporabljaš v dobre namene, ustanavljaš programe, namenjene mladim, si vodja medijske pobude »Bodi najboljši«, ki se zavzema za izboljšanje življenja otrok povsod po svetu, opozarjaš na spletno nasilje, ki ima vsak dan bolj grozljive razsežnosti, in si proti vsakršni uporabi droge. Oh, saj vem, kaj bodo dežurni kavč kritiki takoj natrosili. Lahko bi se borila za migrante, za brezdomce, lahko bi rekla kaj tudi o revščini slovenskih otrok, za katere zbiramo šolske potrebščine in denar za počitnice. Lahko bi ... Lahko bi naredila marsikaj, pa ne moreš, meni je to jasno, na svetu je milijon težav, ti si samo ena. CNN-ovi novinarji ugotavljajo, da bi nam lahko bila vzor, zlasti mladim ženskam v Ameriki in tudi drugje po svetu.

Melania: sfinga iz Slovenije

profimedia-0312151054.jpg
Michelle in Melania sta si tako različni, a vseeno podobni v marsikateri stvari.
profimedia

A vsi mediji ti niso tako naklonjeni. Dobre, pozitivne zgodbe pač ne prodajajo časopisov. Ljudje so lačni senzacij, pogrošnih novic, negativnosti. Potem se bolje počutijo v svoji koži. In v svojem malem življenju. Tvoja odvetnica Nataša (in moja znanka, ne) je slovenske medije že pošteno okrcala, ko so pisali neumnosti o tebi in prodajali nepreverjene informacije. Naj ti samo povem, da je Natašino žuganje s kazalcem zaleglo in nikomur več ne pride na misel, da bi svinjal po tvoji preteklosti, če za to nima dokazov v rokah.
A tvoji odvetniki so okrcali tudi druge medije. Tako ti bo britanski časnik The Daily Telegraph moral znova plačati odškodnino za izmišljotine, ki so jih zapisali v članku z naslovom The Mystery of Melania oziroma Skrivnost Melanie. Trdili so, da si imela v svoji manekenski karieri težave, preden si spoznala soproga Donalda Trumpa. Potem so spet napačno navajali, da so se tvoji starši in sestra leta 2005 preselili v New York, da bi živeli v stavbah, ki so v Trumpovi lasti. Pljuvali so po tvojem očetu in tvoji družini, zato si jih tožila. »Melania Trump ne bo mirno gledala, kako neki medij laži prodaja kot resnico, da bi tako s tabloidnimi naslovi prodal več izvodov časnika,« je tožbo za CNN komentirala vodja tvoje ekipe za stike z javnostmi Stephanie Grisham. The Daily Telegraph se ti je javno opravičil, v opravičilu pa so zapisali, da sprejemajo trditev, da si bila uspešna že pred tem in da jim je žal za številne napačne trditve. Ni prvič, da ameriška prva dama zaradi poročanja medijev pravico zahteva na sodišču. Leta 2017 si od angleškega časopisa Daily Maila prejela 2,9 milijona dolarjev odškodnine. Za podobne laži, ki so jih prodajali. Kaj naj ti rečem. Bravo, res.  

profimedia-0454745057.jpg
Leseni totem ali Smrketa?
profimedia

Mi imamo svojo Melanio T.

Vem tudi, ameriški mediji veliko pišejo o tem, da ne maraš preveč Washingtona. Vem, kako se počutiš. Tudi sama ne maram preveč Ljubljane. Raje imaš New York, sem brala, da je to mesto najbolj evropsko med drugimi ameriškimi mesti, in razumem to tvojo potrebo po odhodu v New York. Ampak, Bela hiša je presodila, da so tvoji izleti zaradi varovanja predragi, zato si našla zatočišče v Mar-a-Lagu na Floridi. Veseli me, da se Američani s tabo ukvarjajo bolj, kot se mi tukaj, v Sloveniji. Ker če ameriški mediji ne bi bili tako radovedni glede tvojega življenja, ne bi vedela, da je hiša na Floridi, v kateri preživljaš največ časa, po Trumpovih standardih, skromna, saj ni opremljena tako razkošno kot vajino newyorško stanovanje. Očitno ti takšni prostori bolj ustrezajo. Takšne smo pač me Slovenke, skromne, preveč blišča in sijaja nas lahko hitro razdraži. Prav tako nimaš, v nasprotju z nekdanjimi Trumpovimi ženami, ki so vsakokrat divje nakupovale v ekskluzivnih trgovinah Palm Beacha, tovrstnih potrošniških izpadov.

Baje si večino časa doma, sprehajaš se po vrtu ali preživljaš čas z Barronom ter starši, ki so po navedbah ameriških medijev večino časa pri tebi na Floridi. Pozimi si bila na Floridi tri tedne, zdaj pa si tam znova več kot mesec dni. To seveda ne pomeni, da ne opravljaš svojih dolžnosti, mediji poročajo, da se pogosto za dan ali dva vrneš v Washington, da oddelaš obveznosti prve dame. Pestro življenje imaš, ni kaj. Ne glede na to, kaj si drugi mislimo o tvojem soprogu, je Donald tvoja ljubezen in ti si si ga izbrala. Veseli me, ko slišim, da se imaš z njim, kljub javnemu mnenju, »fajn«, saj, kot vem, najraje večerjata v skupnih prostorih bližnjega golf kluba. Tam imata svojo stalno mizo za štiri, kar pomeni, da vaju ljudje lahko pridejo pozdravit, a ne morejo prisesti. Kot so za CNN dejali obiskovalci tega golf kluba, lahko z Donaldom ure in ure klepetata ob večerji. Pri tem se ne zmenita preveč za kulinariko, saj Trump vedno obeduje dobro zapečene zrezke, mesno štruco ali burgerje, ti pa solato.

Da je Trump še vedno nor nate, po 20 letih skupnega življenja, lahko sklepamo iz veliko njegovih besed, pogledov, gest. Še noben ameriški predsednik ni izkazal tolikšne časti svoji ženi, kot jo je Donald tebi s tem, ko se je ob prenovi flote Air Force odločil za menjavo barvne sheme letal, ki je že desetletja značilna za letala ameriških predsednikov. Namesto v letalih sinje modre barve bo ameriški predsednik od leta 2024 letel v barvah ameriške zastave. Ob razkritju nove podobe letala, ki jo bodo po novem sestavljale bela, rdeča in modra barva (slovenska zastava?), je povedal, da se je za takšno izbiro odločil sam. »Mislim, da bo novi videz veliko boljši. Sinjemodra nam ne ustreza. To je bila Jackie O. in bilo je dobro,« je povedal ameriškim novinarjem. Zraven je dodal še tole: »Ampak mi imamo svojo Jackie O. Imenuje se Melania, Melania T.« Če to ni dokaz ljubezni, potem ne vem, kaj je. Nobenemu od mojih nekdanjih fantov niti na misel ni prišlo, da bi svoj avto pobarval v meni ljubo vijoličasto barvo.

dreamstime_m_37285778.jpg
Mediji so ji nadeli naziv sfinga iz Slovenije.
dreamstime

Bujna domišljija medijev

Ameriški komiki že leta zbijajo šale na račun tega, da tvoj zakon morda ni najbolj srečen. Čigav pa je?! Odkritje krtovih lukenj na trati Bele hiše so na primer pripisali tvojim ponesrečenim poskusom, da si skoplješ rov do svobode. Neverjetno je, kako ljudje iščejo razloge, četudi so izmišljeni, da se naslajajo nad tujo nesrečo. Očitno je nekje v nas nekaj gnilega, da ves čas gledamo v življenja drugih in se nezavedno primerjamo. Na tvojem mestu se s tem ne bi obremenjevala, še vsak mož kake moje prijateljice ima slab dan in potem imajo tudi moje prijateljice žalosten pogled. A že naslednji dan se smejejo. Teorije zarote nikoli ne počivajo in v zadnjem času svetovni družbeni splet spet ugiba o tem, ali je ženska, ki se kaže s Trumpom na javnih dogodkih, sploh ti. Nazadnje so komentatorke oddaje The View na televiziji ABC modrovale o tem, da ženska poleg Trumpa v Alabami nisi bila ti, ker naj bi bila gospa ob njem nižja od tebe in tudi obraz naj bi bil drugačne oblike. Prepričane so bile, da čutiš takšen odpor do moža in svojih dolžnosti, da raje plačuješ dvojnico, kot bi živela življenje prve dame Amerike.

Razumem, da se politični nasprotniki tvojega moža zabavajo pri razpihovanju teorij zarote, ena od aktualnih ameriških tem je razprava, ali je predsednik ZDA dvojni ruski agent ali ne. Absurdnost tega, da je Trump sploh postal predsednik, je razlog, da so za nekatere demokrate teorije zarote bolj privlačne in zabavne. Politična realnost je danes tako absurdna, da ljudje verjamejo vse mogoče neumnosti. »Mislim, da pogovor o teh neumnostih govori več o nas,« je dejala voditeljica oddaje The View, Abby Hunstman: »Ker na internetu porabimo preveč časa osredotočeni na vse vrste zarote.« Gospe so na koncu oddaje družno sklenile, da so teorije zarote o tvoji dvojnici navadna neumnost, vendar obenem tudi, da razumejo, zakaj nastajajo. Menda zato, ker si na posnetkih ob Trumpu vedno videti zelo nesrečna. Nobena ni pomislila na možnost, da je tvoj resni obraz morda le tradicionalni izraz manekenk ali fotomodelov iz New Yorka. Victoria Beckham na primer ni nikoli, ampak res nikoli nasmejana na slikah, vendar nikjer ne preberem, da je to zato, ker je nesrečna v zakonu. Ne, takšen je pač njen stil, resen do konca in pika.

dreamstime_m_67680706.jpg
Melania je najboljša mama in super žena, pravi Donald o svoji muzi.
dreamstime

Ko so obleke bolj pomembne od besed

Mediji so vedno na preži, ko se Trump pojavi kje. Čakajo na njegove besede, v njih iščejo napake in skrita gesla. Vedno, ko se kje pojaviš s Trumpom, mediji prežijo na tvoj pogled, in skenirajo do kosti, kaj imaš oblečeno. Meni gre na jetra ta degradacija ženske, sploh prve dame, na raven hodečega obešalnika. Četudi si bila prej manekenka. Ves svet je na trnih, fotografom se tresejo roke, ko se kje pojaviš. Kaj imaš oblečeno, kakšno barvo si si danes nadela, kdo je oblikovalec tvoje obleke. Je Američan? Ni Američan? Opazovalci in različni strokovnjaki vsemogočih oblasti so prepričani, da z izbiro svojih oblačil ljudem pošiljaš skrite signale, da se tako ograjuješ od Donaldovih izjav.

O tvoji izbiri oblek se razpravlja povsod, psiholog za oblačila (ja, v Ameriki obstaja tudi takšen poklic) Dawn Karen trdi, da uporabljaš oblačila tako, da z njimi balansiraš Trumpove komentarje. Večkrat so te označili kot nespoštljivo in nesramno, nazadnje so tako menili, ko si letos junija na proslavi francoskega dneva D nosila sončna očala. Dejstvo, da pol človeštva nosi sončna očala ob sončnem dnevu, tukaj ne igra velike vloge. Psihologinja za obleke trdi, da tovrstne modne dodatke uporabljaš z namenom, da se zakriješ pred človeškim nadzorom in da nošenje očal lahko razumemo tudi kot nošenje orožje. Sploh nočem razmišljati o tem, kako tovrstni psihologi razumejo nošenje velikih pisanih ženskih torb. Morda je to zanje neki skriti znak, da s sabo nosimo pol slovenske jedrske oborožitve.

Vedno drugačna, vedno svoja

melania trump dreamstime.jpg
Najprepoznavnejši slovenski izdelek: Melania Trump
Dreamstime

Prejšnji mesec si z izbiro svoje obleke znova razburila ameriško javnost. Ko je imel Trump nagovor v ameriškem kongresu, si prišla sama in oblečena si bila v zelo temno modro obleko. Škandal. S svojo opravo si tako močno štrlela iz beline, za katero so poskrbele demokratske senatorke, ki so se vse po vrsti oblekle v belo, da bi kot sufražetke pokazale solidarnost z ženskami v državi ter tako naznanile, da ne bodo odstopile od že uveljavljenih pravic žensk. Tvoj mož je namreč v govoru znova nekaj napletal o omejitvi pravice do splava. Lani si recimo v kongresu nosila belo obleko, ki je bila barvno znova v nasprotju z večino demokratičnih senatork, ki so takrat nosile črne obleke v znamenje solidarnosti z gibanjem proti seksizmu in spolnemu nadlegovanju žensk #MeToo. Če kaj znaš, draga moja, znaš pritegniti pozornost. Tudi če ne spregovoriš niti ene besede, poveš veliko.

Zasebnost pred javnim interesom
 

dreamstime_m_103558652.jpg
Vsi svetovni mediji Melanii sledijo na vsakem koraku.
dreamstime

Večkrat si povedala, da si se v preteklosti velikokrat počutila nadlegovano. Še vedno te neznaci po spletu, po medijih in za gostilniškimi pulti napadajo, širijo o tebi laži in izmišljotine. Razumem, zakaj si morala okoli sebe zgraditi tako velik in močan zid, da hudobni jeziki ne zajedajo tvojega duševnega miru. Mi lahko samo ugibamo, ti pa veš, kdo in kaj si. Ko si šla lani na operacijo benignega tumorja na eni od ledvic, ameriška javnost teden dni ni vedela, kje si. Mediji so te spet napadli, ker z njimi nisi delila svoje bolezni, svojih strahov, svoje bolečine. Češ, ko pa je imela leta 1974 prva dama Betty Ford raka na prsih, nam je to povedala, ker je bolezen prve dame Amerike večja od nje same. »Menim, da je zasebnost izredno pomembna in da mi ni treba vsega povedati vsem,« si takrat v svojem znanem slogu mirno povedala v enem od intervjujev in zate je bila zgodba končana. Za medije, lačne škandalov in senzacij, ki jih prodajajo, pa ne.

Melania in Michelle

dreamstime_m_99205201.jpg
Melania podpira programe za mlade.
dreamstime

Vajin odnos oziroma neodnos je dnevna tema večine ameriških medijev. Primerjave med vama, analize, statistike, izmišljene zgodbe, slučajni pogledi, grimase ... Ko sta s Trumpom po izvolitvi prvič prišla v Belo hišo, si Michelle prinesla darilo. Bela škatla z modro pentljo, še zdaj se spomnim. Ves svet se je ukvarjal s tem, kaj si ji prinesla. Michelle je poz neje v oddaji Ellen Degeneres izdala, da si ji podarila dragocen okvir za slike in da ji je bilo zelo neprijetno, ko je prejela tvoje darilo, saj tega ni bilo v protokolu. Še zdaj se spomnim vseh tistih šal, GIF-ov in MEM-ov na račun tega darila. Kaj naj rečem ... evropska navada je, da prineseš darilo, ko prideš h komu na obisk, nam v Sloveniji to ni nič nenavadnega, to je pač del evropske kulture. Babja fovšija nima mej, res. Ko pa je Michelle leta 2009 takratni prvi dami Amerike Lauri Bush prinesla darilo, prav tako lično škatlo, ki ni bila iz Tiffanyja, je bilo pa vse v redu. Da te Michelle ne more ni nobena skrivnost. To so opazili tudi ameriški kritiki in nekateri Michelle očitajo dvoličnost, saj je sama v Beli hiši preživela dva luksuzna mandata in tudi sama se je morala boriti za spoštovanje, zato ne razumejo, da je do tebe vedno obsojajoča in polna kritik. Tako je recimo pred kratkim na promociji svoje knjige »Becoming« znova potarnala, da je ob prihodu v Belo hišo izrazila pripravljenost, da ti svetuje glede položaja prve dame Amerike, vendar se na to njeno pripravljenost sploh nisi odzvala. Se je pa takrat odzvala tvoja tiskovna predstavnica, ki je javnosti sporočila, da si močna in neodvisna ženska, ki vlogo prve dame krmari na svoj način. »Ko Melania Trump potrebuje nasvet, ga poišče znotraj profesionalne ekipe Bele hiše,« je javnosti sporočila Grishamova. Zate oziroma za tvojo pisarno prve dame dela deset oseb. Tudi kritiki priznavajo, da je to najmanjše število zaposlenih, ki jih je kdaj imela kakšna prva dama Amerike.
»Vseeno mi, je koliko ljudi dela zame,« si jim takrat odgovorila: »Mene ne zanima kvantiteta, zanima me kakovost.” Samo za primerjavo, pisarna Michelle Obama med mandatom njenega moža je imela 25 ljudi, podobno število zaposlenih so imele vse prve dame: Laura Bush je imela 25 ljudi, Hillary Rodham Clinton 19, Nancy Reagan pa 15 ljudi, ki so delali zanjo.

Večina demokratov še vedno ne more verjeti, da je Donald Trump res postal predsednik Amerike, čeprav je za njim več kot polovica predsedniškega mandata. Še vedno pogrešajo karizmatičnega Baracka Obamo, prav tako pogrešajo izobraženo in nasmejano prvo črno damo Amerike. Tako kot so očitne razlike med Donaldom in Baracom, tako so v nebo vpijoče razlike med tabo in Michelle. Primerjajo vajina oblačila, vajine vrtičkarske sposobnosti, vajine izraze obraza, telesno govorico, ljudje analizirajo vsako vajino mimiko in kretnjo z roko, da vajinih govorov in javnih nastopov sploh ne omenjam. Ampak pri tem, kako obe čutita in govorita o svojih možeh, no, tu sta si zelo podobni.

Ljubezni so vse enake

Čeprav se tvoja ljubezenska zgodba z Donaldom ni začela enako kot Barackova z Michelle, je med njima vseeno veliko podobnosti. Z Donaldom sta se spoznala leta 1998 na newyorškem sejmu mode, Obamova sta se srečala v odvetniški pisarni v Chicagu leta 1989. Obe, ti in Michelle, sta v intervjujih povedali, da sta na začetku zavračali njuna povabila na zmenek. Obe sta hoteli videti, koliko sta fanta resna in koliko moči bosta porabila v svoji želji, da bi vaju znova videla.  

Seveda sta pozneje obe popustili, ah, ta ljubezen. Vidva z Donaldom sta imela zmenek v Moombaju, v eni od najbolj »fensi« ameriških restavracij, Michelle pa je povedala, da sta bila z Barackom na prvem zmenku v muzeju, v kinu in na sladoledu. Ne Barackova ne vidva se nista takoj poročila. Donald ti je nadel poročni prstan leta 2005, sedem let po začetku zveze, Obamova pa sta se vzela tri leta po njunem usodnem obisku muzeja. Obe, tako Michelle kot tudi ti, pa podobno gledata na vajina soproga. »Velika odgovornost je biti poročena z moškim, kot je Donald,« si rekla v enem od intervjujev. »Oba zelo veliko delava, moram biti hitra, iznajdljiva in pametna. Ampak vseeno se v zakonu z Donaldom ne počutim, kot bi to bila moja služba. Ko imaš ljubezen in spoštovanje in se imata z možem skupaj super, je to fantastično. Najina zveza je res nekaj posebnega in Donalda ne želim spreminjati. Če hočeš koga spremeniti, to nikoli ne uspe. Lahko se trudiš vse življenje, pa se ne bo nič spremenilo.« Podobno je menila tudi Michelle, ko so jo novinarji spraševali o odnosu z Barackom: »Ko me ljudje vprašajo, ali je Bela hiša spremenila mojega moža, moram reči, da je Barack, kar se tiče karakterja, srca in prepričanj, še vedno isti moški, v katerega sem se zaljubila pred leti. Rada ga imam točno takšnega, kakršen je.«

Ko si, draga naša Melania, kmalu po poroki gostovala na CNN pri Larryju Kingu, si povedala naslednje: »Mogoče ima Donald veliko zahtev v svoji službi, doma jih nima nikoli. Midva sva v najinem razmerju enakopravna, in to je zelo pomembno. Če si poročena z moškim, kot je Donald, moraš vedeti, kdo si, moraš biti zelo močna in samozavestna. Tudi on mora vedeti, da se lahko zanese name. Nikoli mu ne rečem, ostani doma in bodi z mano, dajem mu vso svobodo in mislim, da je v odnosu dveh to zelo pomembno. Ko me Donald vpraša za mnenje, mu ga povem, vendar ne pričakujem, da ga bo upošteval. To je le moje mnenje, ne strinjam se z vsem, kar reče Donald, vendar se mora na koncu sam odločiti, kako in kaj.« In čeprav sta z Michelle pogosto na različnih straneh, se v nečem vseeno strinjata. Skrivnost srečnega zakona sta, tako pravita obe, ločeni kopalnici.

 Naša prva dama Amerike 

Naloga prve ameriške dame je, ne glede na to, ali je doma ali na javnem odru, da služi svojemu predsedniku in ameriškemu narodu. Tvoja vloga prve dame je sicer res le svetovalna, a vseeno s položaja moči vrha Bele hiše mora prva dama nastopiti modro in samozavestno, saj sooblikuje ameriško politično in družbeno razpravo. Na prvi pogled se zdi, da sta z Michelle popolnoma različni, vendar nista. Obe prihajata iz skromnega delavskega okolja, obe sta imeli velike ambicije in obe podpirata svoja moža. Obe sta izpilili svojo javno podobo in zgradili svoji platformi, s katerima vplivata na Ameriko in preostali svet, obenem pa sta modni ikoni in simbol ameriške ženstvenosti. Obe se ves čas spopadata z neprestanim nadzorom in neskončnimi primerjavami – ne glede na to, ali primerjajo vajina politična govora ali pa recepte za piškote, obe dobivata podporo in tudi neusmiljene kritike. Ne glede na to, kako sta živeli pred vstopom v Belo hišo, sta vajina življenjska energija in vajin pogled na svet vplivala ne samo na Belo hišo, temveč na celotno ameriško družbeno dogajanje.

Je to Melanijin kip ali je to poklon Smrketi? 

Ravno včeraj sem videla na televiziji reportažo o tvojem lesenem kipu. Sevnica ima, zahvaljujoč tebi, še eno turistično znamenitost več, ob kateri se bodo naključni turisti slikali, pojedli kak sendvič in se imeli »fajn«. Pa čeprav ima, ali dobro vidim, tvoja skulptura ruto na glavi. Od kod zdaj ta ruta?? Morda je tudi to neko prikrito sporočilo umetnika, ne vem, mogoče pa je ruto enostavneje izžagati iz hloda kot slap frfotajočih las. Če se bo umetnik lotil še kakšnega lesenega kipa s tvojo podobo, si želim, da bi naslednjič namesto motorne žage uporabil pilico za nohte. Okusi so različni, mnenja ljudi o tvojem lesenem kipu so deljena, natančno taka, kot imajo ljudje različna mnenja o tebi že ves čas. Nekaterim je kip všeč, drugim se zdi smešen, tretjim je grd. A v nečem se vsi strinjamo: kip ti, draga moja, se seže niti do kolen.

Iz Slovenije, z ljubeznijo,

Katarina 

 Objavljeno v reviji Obrazi št. 7, 11. 7. 2019