Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

Vesna Šošterič (2) Svet24.si

Razvpita resničnostna zvezdnica išče moškega

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Dejan Židan in Tanja Fajon Svet24.si

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

"Če bo to vse skupaj trajalo dolgo, bo zelo hudo."

Alesh Maatko, 10.05.2020 11:35:41

★★★ REVIJA NOVA ★★★

Delite na:
"Če bo to vse skupaj trajalo dolgo, bo zelo hudo."
Igor Jelen - Iggy, umetniški direktor in svetovni popotnik Promo foto

Pred dnevi, ko smo 29. aprila praznovali svetovni dan plesa, je bil za številne, predvsem plesne umetnike žalosten. Na lastni koži so to okusili tudi priznani celjski plesalci iz Hiše umetnosti Igen, ki že štiri desetletja navdušujejo na različnih odrih sveta. Med epidemijo so namreč morali zapreti vrata za prav vse izobraževalne skupine, ki so bile aktivne v že 40. sezoni.

»Več kot sto ljubiteljev plesne umetnosti je prvič v štirih desetletjih prekinilo umetniško izobraževanje. Upamo, da se bodo razmere kmalu normalizirale, v najslabšem primeru je sezona zaključena,« nam je v uvodu zaupal umetniški direktor, koreograf in pedagog Igor Jelen - Iggy, ki nam je v nadaljevanju pogovora povedal, da so morali vse nastope in gostovanja do julija odpovedati. »Za tradicionalni Maroški festival, ki se ga redno udeležujemo od leta 1999, že imamo kupljenih 12 letalskih vozovnic. Upamo, da na odre sveta znova poletimo poleti 2020,« pripoveduje priznani koreograf, ki nam je na vprašanje, kako umetniki doživljajo ta temačni čas, odgovoril: »Po pravici povedano, so zelo prestrašeni. Ne morejo verjeti in dojeti. Spominjamo se čudovitih skupnih trenutkov, v teh štirih desetletjih preživetih na odrih sveta. Plesni teater Igen je gostoval v 42 državah na 111 odrih. Sam sem obiskal več kot 180 držav. Zadnji mesec pred epidemijo sem bil v Berlinu, Bruslju in še v Amsterdamu. Še pred nekaj tedni si nisem predstavljal trenutnih izrednih razmer. Za zdaj sem storniral vse destinacije do sredine maja. Zdaj je še znosno, a če bo trajalo dolgo, bo zelo hudo.«

Kud Igen
Plesalci upajo, da bodo poleti obiskali tradicionalni Maroški festival.
Promo foto

Svetovni popotnik je za konec še opomnil na vrhunsko idejo svetovnih galerij in muzejev, ki so odprli vrata prek spleta. »Vsa čast, da so se to spomnili. Zelo rad in redno grem v njihov spletni prostor. Najljubši mi je ogled opernih predstav newyorške Metropolitanske opere,« je pripomnil Igor Jelen, ki vsem umetnikom svetuje, naj si v teh časih doma naredijo plesni trening ter tako skrbijo za redno kondicijo, poleg tega pa naj mislijo na umetnost, ples, kreativnost ter na pobeg v preteklost oziroma prihodnost.

Eva Jankovič
Eva Jankovič, vrhunska umetnica in predsednica Kud Igen
Promo foto

★★★ REVIJA NOVA ★★★