900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

FOTO: Poglejte, kaj ima doma Alenka Košir!

Carmen Leban, Zvezde, 24.04.2019 07:44:53

Alenka Košir ni le trenerka in promotorka zdravega načina življenja, je tudi ženska z velikim smislom za estetiko. Vse, česar se loti, izpelje kar se da popolno, ne glede na to, ali gre za oblačenje, urejanje stanovanja ali za cvetlična korita na terasi. In zato ni čudno, da pripravlja tudi prav posebne pirhe s svilo.

Delite na:
FOTO: Poglejte, kaj ima doma Alenka Košir!
Alenka Košir Šimen Zupančič

Ob vsem naštetem je Alenka Košir tudi odlična kuharica, in ker smo ravno v času pred veliko nočjo, smo jo prosili, da nam razkrije, kako se sama spopada z barvanjem pirhov. Znano je namreč, da je v pirhih našla strast in tako s pomočjo pripomočkov sprostila svojo ustvarjalnost. Pred leti je barvala pirhe s teranom, v katerem je kuhala jajca, da so postala lepe temno rdeče barve, okrasila pa jih je s kristalčki, ki so se svetili, kot bi bili Swarovski.

alenka_kosir24.jpg
Pirhi
M24

Potem pa je odkrila postopek barvanja pirhov s pomočjo svile. Čeprav je ta na prvi pogled videti zelo preprost, ni tako. Potrebna je velika mera natančnosti in potrpežljivosti. »V naši družini izdelujemo pirhe že vse od časa, ko so bili otroci še čisto majhni, ko so sami risali na jajca in se trudili, da bi bili čim bolj izvirni. Uporabljali smo različne barve – od tradicionalne s čebulnimi olupki do bolj intenzivnih industrijskih barv. Pred nekaj leti pa sem na spletu odkrila tehniko barvanja jajc s svilo, ki jo je razkrila najslavnejša gospodinja Martha Stewart. Pirhi so mi bili tako všeč, da sem sklenila, da tudi sama preizkusim to tehniko. Sicer sem potrebovala kar nekaj let, da sem spoznala vse podrobnosti, kako narediti lepe in kar se da popolne pirhe, a zdaj sem z rezultatom zelo zadovoljna,« pripoveduje Alenka, ki se je najprej lotila iskanja svile, ki je seveda zelo draga, a je odkrila trgovino, kjer so naprodaj ostanki oziroma manjši koščki svile. »Pomembno je, da je svila gosto tkana in da so na njej vzorci intenzivnih barv, pastelne barve, ki so običajno na rutkah, ne pridejo v poštev. Sicer pa sem ugotovila, da lahko en košček svile uporabim za barvanje dvakrat. Na drugem jajcu so barve sicer manj intenzivne, a še vedno lepe. Po prvi uporabi svilo le operem, posušim, zlikam in je spet pripravljena za barvanje

Objavljeno v reviji Zvezde št. 16, 17. 4. 2019.