Mariam Nabatanzi Svet24.si

FOTO: Do 36. leta povila 44 otrok, zdaj so ji ...

otrok, novorojenček Svet24.si

Zločin, ki je pretresel Bosno in Hercegovino: ...

pes 13 Svet24.si

Vaš kosmati prijatelj razkriva vašo osebnost

van-dorsten, kmetija, ruinerwold Svet24.si

O »družini duhov« spregovorila tudi policija. ...

colja1 Odkrito.si

Ženske, pogovarjajmo se o spolnosti!

kmetija-2019 Njena.si

Konec šova: Kmetje so se vrnili v objem domačih

Borut Gregorič Njena.si

Tako lepo ženo ima kmet Borut!

Abba in slabosti izbora za Pesem Evrovizije

STA, 04.10.2019 16:00:00

V londonski Areni 02 bodo decembra odprli razstavo o švedski skupini Abba, ki je leta 1974 s pesmijo Waterloo zmagala na tekmovanju za Pesem Evrovizije. Tekmovanje je gostil Brighton, zato bo postavitev po poročanju Guardiana med drugim pokazala vrhunce in slabosti tega evrovizijskega večera, na katerem Britanci zmagovalcem niso namenili nič točk.

Delite na:
Abba in slabosti izbora za Pesem Evrovizije
Waterloo Wikipedia

Waterloo je postal takojšnja uspešnica, ki je štiri neznane Švede povzdignila med zvezdnike. Mnenje britanske žirije, ki je bilo z nič točkami manj navdušeno, pa se po pisanju Guardiana ni izkazalo za pomembno, saj se je zdelo, da je bil vsem drugim Abbin nastop všeč. Ta je vodil na glasbeno pot, ki je prinesla osem albumov in zapuščino, ki še vedno odmeva.

Vrhunci in slabosti omenjenega evrovizijskega večera bodo le del razstave v Areni 02, ki bo podala zgodbo o Agnethi Fältskog, Björnu Ulvaeusu, Bennyju Anderssonu in Anni-Frid Lyngstad. Vključevala bo predmete, fotografije, videe, intervjuje, kostume in zasebna pisma, mnoga od njih bodo na ogled prvič.Obiskovalce bo popeljala skozi zgodbo o skupini prek njenih albumov, od plošče Ring Ring iz leta 1973 do plošče The Visitors iz leta 1981. Vsaka bo postavljena v širši kontekst dogajanja v tistem času, tako kulturni kot politični.

To bo večja različica razstave, ki jo je v Southbank Centre pred dvema letoma postavila takratna umetniška direktorica Jude Kelly ob koncu zaznamovanja leta nordijske umetnosti in kulture. Medtem ko je bila razstava v Southbanku majhna in zato intimna, ima Arena 02 na voljo 1300 kvadratnih metrov.

Po mnenju Jude Kelly je bil vsak Abbin album drugačen. Vsak je vseboval pop zvok, a tudi »zelo poseben ton in je izšel v posebnem trenutku zgodovine,« je povedala po poročanju Guardiana.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 38, 19.9.2019